Röplabda: Mihály Dorka, az aranylány

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.05. 09:02
Címkék
A Vasas Óbuda női röplabdacsapatának még mindig csak 18 éves liberója, Mihály Dorka a mini országos bajnoki címtől az Extraligáig mindent megnyert már, amit Magyarországon ebben a sportágban lehetséges, mégis saját elmondása szerint még rengeteget kell fejlődnie.

Mini, gyerek, serdülő, ifjúsági és junior országos bajnoknak mondhatja magát, csupán 15 éves volt, amikor felkerült a felnőttekhez, 17 évesen pedig az Extraligát is megnyerte a Vasas Óbuda női röplabdacsapatával a mindössze 18 esztendős Mihály Dorka. Az „aranyhalmozó” liberó útja, eddigi története mesébe illő, pedig az elején nem úgy nézett ki, hogy diadalmenet lesz belőle.Mihály Dorka. Az „aranyhalmozó” liberó útja, eddigi története mesébe illő, pedig az elején nem úgy nézett ki, hogy diadalmenet lesz belőle.

Mihály Dorka, a Vasas "aranylánya" Forrás: Vasas Óbuda
Mihály Dorka, a Vasas "aranylánya" Forrás: Vasas Óbuda

Mihály Dorka, a Vasas aranylánya  •  Forrás: Vasas Óbuda

„Az első tornánkon úgy ötven csapatból az utolsó előtti helyen végeztünk, amitől borzasztóan szomorú voltam. Azt mondtam magamnak: sosem leszek sikeres röplabdázó, de az akkori edzőm, Kőnig Gábor biztatott, hogy felejtsem el ezt a butaságot, biztosan fogok még győzni is. Szerencsére igaza lett” – emlékszik vissza mosolyogva a fiatal röplabdázó.

A klub jelenlegi utánpótlás szakmai igazgatója különleges szerepet töltött be Dorka pályafutásában.

„Amikor elkezdtem röplabdázni, nagyon nehéz volt összeegyeztetni a tanulást a sporttal. Például nem tudtam a saját korosztályom edzésein részt venni, ezért az idősebbekkel edzettem, illetve Kőnig Gábor külön is foglalkozott velem, hogy felfejlődjek a nálam jóval magasabb, erősebb lányokhoz. Szinte mindig én voltam a legfiatalabb az aktuális csapatomban, de az évek során hozzászoktam ehhez, és talán ennek köszönhetem azt, hogy a felnőttek közé is viszonylag hamar beépültem.”

Azt azonban Dorka sem tagadja, hogy az ország egyik legerősebb csapatába jóval nehezebb volt bekerülni, mint az utánpótlásban feljebb lépkedni az egyes korosztályok között. 15 évesen hirtelen ott találta magát a „nagyok öltözőjében”, nála jóval rutinosabb játékosok között kellett bizonyítania és kiharcolni a helyét a csapatban. A küzdőszellemben és maximalizmusban csillagos ötös lány még egy posztváltáson is átesett az előző idény elején.

„Úgy érzem, jól jöttem ki ebből, mert sokat játszhattam az előző szezonban. Nem tudom, ha maradtam volna az eredeti posztjaimon – nyitásfogadó és négyes ütő (A szerk.) –, kaptam-e volna ennyi lehetőséget: valószínűleg nem. Így viszont rengeteg tapasztalatot gyűjthettem az Extraligában és a Bajnokok Ligájában is. Utóbbi különösen nagy élmény volt: nem gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon a világ élmezőnyébe tartozó csapatok ellen léphetek pályára. Még most is hihetetlen néha, hogy mindez megadatott nekem.”

Az aranykollekció Forrás: Vasas Óbuda
Az aranykollekció Forrás: Vasas Óbuda

Az aranykollekció  •  Forrás: Vasas Óbuda

A fiatal liberó sokszor megtapasztalhatta már a győzelem ízét, de mint mondja: a felnőttcsapattal elért sikereit nem lehet összehasonlítani az utánpótlásévek érmeivel, trófeáival.

„Persze. Nyilván az utánpótlás egy teljesen más élmény, mert gyerekek voltunk, és ott igazából csak felszabadultan játszottunk. A profi röplabdában viszont sokkal többet kell edzeni, utazni, minden meccsnek nagyobb tétje van. A felnőtt bajnoki és kupasikerért rendesen megdolgoztunk, de ettől függetlenül az utánpótláséveimre is szívesen emlékszem vissza: például szerintem soha nem fogom elfelejteni, hogy a serdülőben senki nem gondolta rólunk, hogy győzhetünk, mégis bajnokok lettünk a mezőny legfiatalabb csapatával. Amúgy pedig, a sikereknél is fontosabb, hogy kialakult egy összetartó, egymással baráti viszonyt ápoló társaság: többekkel a gyerek korosztálytól kezdve folyamatosan egy csapatban játszottunk.”

Dorka sikerei láttán könnyen jön a kérdés: mi tartja még mindig Magyarországon? Nem vonzza a külföldi karrier lehetősége?

„De, természetesen gondolkozom rajta, de úgy érzem, még rengeteget kell fejlődnöm ahhoz, hogy meghatározó játékosként helyt tudjak állni bármilyen csapatban. Meg aztán, a bajnoki cím újabb megnyerése és a Bajnokok Ligája-szereplés nagyon is motiváló. A következő idényben sem fogok unatkozni.”

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik