Röplabda: elsősorban az utánpótlást segíti a tao-támogatás

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.23. 13:27
Címkék
Miután a röplabda is bekerült a tao-támogatott sportágak közé, gyerekek százai kezdtek özönleni a termekbe. A rendszer az utánpótlásnak jelent a legtöbbet, szakemberekből azonban egyelőre híján van a sportág – mondja Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára, akivel az U13-as bajnoki döntők kapcsán beszélgettünk.

K. N.− utanpotlassport.huEzekben a hetekben zajlanak a röplabdázók utánpótlás országos bajnoki döntői. Az U13-as – másképpen: mini – korosztályban már eldőlt az aranyérmek sorsa: a fiúk mezőnyében székesfehérvári, a lányok között békéscsabai siker született. Ezen a hét végén az U15-ös korosztály fiataljai vannak porondon, hogy aztán a következő három víkenden a serdülők, az ifjúságiak és a juniorok is bajnokot avassanak.K. N.− utanpotlassport.huEzekben a hetekben zajlanak a röplabdázók utánpótlás országos bajnoki döntői. Az U13-as – másképpen: mini – korosztályban már eldőlt az aranyérmek sorsa: a fiúk mezőnyében székesfehérvári, a lányok között békéscsabai siker született. Ezen a hét végén az U15-ös korosztály fiataljai vannak porondon, hogy aztán a következő három víkenden a serdülők, az ifjúságiak és a juniorok is bajnokot avassanak.

„Óriási növekedés volt tapasztalható az U13-as korosztályban ‒ így Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára. ‒ Az előző évekhez képest mind létszámban, mind színvonalban sikerült előrelépni, hiszen amikor elindítottuk a mini korcsoportot, évente mindössze egy eseményünk volt. Mára az ősztől tavaszig zajló tornarendszerben gyakorlatilag minden hétvégén pályára lépnek a csapatok. Sok klub ráadásul magának is szervez különféle eseményeket.

Övék a jövő... Egyre több gyerek választja sportágának a röplabdázást Forrás: MRSZ
Övék a jövő... Egyre több gyerek választja sportágának a röplabdázást Forrás: MRSZ

Övék a jövő... Egyre több gyerek választja sportágának a röplabdázást  •  Forrás: MRSZ

A gyerekek 9 éves korban (ez az U10-es korosztálynak felel meg) az iskolában kiválóan el tudják sajátítani a röplabdázás alapjait, a manó ‒ merthogy így nevezik a legkisebbek versengését ‒ korcsoportból a szuperminibe pedig már úgy léphetnek fel, hogy tisztában vannak a sportág alapjaival. Újabb egy év múltán következhet számukra a mini bajnokság, s abban a sorozatban már egyre több tornán kell részt venniük a jövő reménységeinek, a szezon végén pedig a legjobbak országos bajnoki címet nyernek. A főtitkár szerint az sincs elkésve, aki csak 13-14 évesen kezd el komolyabban röplabdázni, főleg, ha korábban aktívan űzött bármilyen sportot.

A számok emelkedő tendenciája nem a véletlen műve, hiszen tavaly a röplabda is bekerült a tao-támogatott sportágak közé.

„Ez talán az utánpótlásnak jelent a legtöbbet. Az egyesületek által benyújtott pályázatok nagy többsége a korosztályos sportot érinti. Már egy év alatt is nagy fejlődést mutatnak a számok. Mind több szakember kötelezi el magát a sportág mellett, bár e tekintetben még nem lehetünk elégedettek: egyelőre nem elegendő az edzői létszám, ami nem csoda, mert egy-egy szakember kiképzéséhez évek kellenek. Mivel korábban nem volt meg erre az anyagi forrás, sokan elpártoltak a röplabdától. A Magyar Diáksport Szövetséggel kötött megállapodásunk értelmében a közeljövőben mintegy ezer testnevelő tanárnak szervezünk edzői tanfolyamot, ezzel is segítve, hogy a gyerekek már a kezdetekkor megfelelő oktatásban részesüljenek” ‒ összegez Ludvig.

Amikor hivatalossá vált, hogy a röplabdát is úgynevezett kiemelt látványsportág lesz, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár megjegyezte: a sportág az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetve jutott el odáig, hogy klubjainak száma bőven meghaladja a kétszázat, továbbá országszerte több, mint 1200 iskolai csapatban próbálhatják ki magukat a gyerekek. A számok azóta is folyamatosan nőnek, s egyre több az igazolt játékos is. Vagyis bátran kijelenthető: a röplabdasport a hazánkban is elindult azon a felfelé vezető úton, amelyet világszerte régóta követnek.

További korosztályos hírekRÖPLABDAa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik