Öttusa, U19-es ob: az utánpótlás-kapitány elégedett, bár...

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 19:18
Címkék
A fiú és a leány öttusázók U19-es mezőnye is Tatabányán gyűlt össze, hogy megküzdjön többek között az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyeken való részvételért. Mindkét nem versenye az úszással kezdődött Tatabányán, majd a tatai edzőtáborban folytatódott.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu A hagyományoknak megfelelően idén is Mizsér Jenő-emlékversenyként hirdették meg az öttusázók U19-es országos bajnokságát. Az azonban már nem szokványos, hogy ilyen korán rendezzék meg az ob-t, melynek idén Tatabánya (úszás) és Tata (vívás, kombinációs verseny) adott otthont.Bognár Domokos – utanpotlassport.hu A hagyományoknak megfelelően idén is Mizsér Jenő-emlékversenyként hirdették meg az öttusázók U19-es országos bajnokságát. Az azonban már nem szokványos, hogy ilyen korán rendezzék meg az ob-t, melynek idén Tatabánya (úszás) és Tata (vívás, kombinációs verseny) adott otthont.

Szloboda József utánpótlás-kapitány osztotta meg velünk aggályait az ennyire korai versenyzésről:
„Sajnos, azt kell mondjam, hogy a megbetegedések, a sérülések nem kíméltek minket, a lányok versenyén harminchárman, a fiúknál huszonhatan tudtak csak rajthoz állni. Elvileg még mindenkinek alapoznia kéne, de a nemzetközi szövetség által megadott versenyidőpontok miatt csak most tudtuk megrendezni az ob-t. Főleg annak tudatában érdekes a versenynaptár, hogy a legfontosabb idei viadal, az ifjúsági olimpia csak októberben lesz. Több kollégával is beszéltem erről, mindenki azt mondja, hogy a gyerekek jönnek ki belőle a legrosszabbul, mert nagyon hosszú szezonjuk lesz.”

 

A tél végi betegségek nem kímélték sem a lányok, sem a fiúk mezőnyét Forrás: Magyar Öttusa Szövetség
A tél végi betegségek nem kímélték sem a lányok, sem a fiúk mezőnyét Forrás: Magyar Öttusa Szövetség

A tél végi betegségek nem kímélték sem a lányok, sem a fiúk mezőnyét • Forrás: Magyar Öttusa Szövetség

 

Az utánpótlás-kapitány szerint mindezek ellenére színvonalas versenyt sikerült rendezni, mely mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál kiélezett, izgalmas hajrát hozott.

„Nagyon fiatal mezőny gyűlt össze idén. A tavalyi év után nemzetközileg is meghatározó generáció lépett ki a korosztályból. Ennek ellenére az idei megmérettetésre sem lehetett panasz.”

A fiúk versenyét Katona Bálint nyerte, aki remek lövészetének köszönhetően húzta be a győzelmet, mögötte az utolsó nyolcszáz méteren óriásit versenyző Böhm Csaba és Tamás József érkezett, végül hajszállal előbbi lett a második. A lányok aranyát Gulyás Michelle vitte el, de csapatban csak második lett a KSI-vel, azt a fehérváriak nyerték. Az egyéniben a második helyen Szarka Luca, a harmadikon pedig Turbucz Anna végzett.

Az idei év fő versenye természetesen az ifjúsági olimpia, azt azonban nem könnyű megjósolni, hány öttusázónk indulhat Buenos Airesben:
„Eddig Gulyás Michelle révén egy kvótát sikerült szereznünk, a fontosabb kvalifikációs versenyeket idén rendezik. Esélylatolgatásba nem szeretnék bonyolódni, de biztató volt látni, hogy a mezőny első harmadán látszott: már egészen komoly versenyrutinnal bír, főleg vívásban, ami nagy előny lehet a nemzetközi viadalokon.”

Az öttusázók következő nagyobb erőpróbája a junior-ob lesz márciusban, melyet Székesfehérváron rendeznek meg.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik