Öttusa: az örökös szabálymódosítások nem tesznek jót a sportágnak

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 09:00
Címkék
Felkészülni! De mire? Az öttusa nagyjából húsz éve kezdődött szabályváltoztatási mizériája totális tanácstalanságot eredményezett az utánpótlás-nevelésben. Közben a laser run önálló életre kelt, és nem biztos, hogy az öttusa népszerűsítése a célja. Fábián László, a MOB olimpiai bajnok sportigazgatója szinte lehetetlennek tartja a helyzet kezelését, de az aktív sportolókat képviselő Marosi Ádám sincs megelégedve a versenyzők helyzetével.

A nemzetközi szövetség két évtizede kavargatja, fűszerezi az öttusa olimpiai tartalékláng fölé lógatott üstjét, de egyelőre még rejtély, hogy minek kell majd meginniuk levét a versenyzőknek. Már ha végre elkészül valami.

ö2 hmp
ö2 hmp

A legkisebbek is kipróbálhatják magukat a laser runban  •  Forrás: Hungarian Modern Pentathlon/Facebook

Az elmúlt húsz évben számos szabályváltoztatáson esett át az öttusa. A sportág, amely 1912-től szerepel az újkori olimpiai játékok étlapján, eleinte katonás férfiakat késztetett erejük, ügyességük összemérésére, és – éppen sokoldalúságának köszönhetően – a hölgyek körében is sikert aratott. A gyerekeket hamar hatalmába keríti összetettsége. Itt aztán lehet lőni, vívni, úszni, lovagolni és futni is. Csak nem biztos, hogy ebben a sorrendben. Vagyis – most biztos nem. Hogy aztán később mi lesz, ki tudja?!

FOLYAMATOS IRÁNYVÁLTÁS

Az újkori olimpiák atyjaként ismertPierre de Coubertin köpönyegéből előbújt öttusa hosszú évtizedeken keresztül háborítatlanul működött, az öt versenyszámot öt nap alatt teljesítették a résztvevők. Majd a huszadik század vége felé jött az első nagy módosítás, és a versenynapok számát addig csökkentették, míg el nem értek az egyhez… Aztán 300 helyett már csak 200 métert kellett úszni, 4000 helyett pedig 3000 métert futni. A lövészetet egybekötötték a futással, ebből lett a kombinált szám, később lég-, aztán lézerpisztolyokra váltottak, és a vívásnak is újfajta lebonyolítási rendszert terveztek. A számos átdolgozás nemcsak a már beérett versenyzők átállásában okozott gondot, hanem az utánpótlásképzésben is. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója szerint az egyik probléma az átláthatatlanság, és Szöul csapatbajnoka – aki Martinek Jánossal és Mizsér Attilával együtt állhatott az olimpiai dobogó tetejére – biztos benne, az alakítgatás nem tesz jót a sportágnak.

ö olimpia
ö olimpia

Fábián László  •  Forrás: olimpia.hu

„A változtatások nem arról szólnak, hogy három fokkal hidegebb legyen-e a víz a medencében vagy sem. Azzal nem lenne baj. Minden módosítás jelentős szakmai kihívásokat von magával. Arra késztetik az edzőket, hogy folyamatosan alakítsák a felkészülést, új irányvonalakhoz igazítsák versenyzőiket. Miután nyilvánvaló, hogy sűrűsödtek a variálások, szinte lehetetlen tartani a lépést. A felnőtteknél sem kivitelezhetőek az állandóan új edzésmódszerek, nemhogy a gyerekeknél. Az alapokat mind erőnlétben, mind technikában úgy kellene lefektetni, hogy magas szintű öttusázókat neveljenek, a nemzetközi szövetség húzásaira azonban nem lehet időben válaszolni. Persze hozzá kell tennem, hogy amióta elkezdődtek a változások, a fiatalok felkészítésével többet is foglalkozhatott volna a sportág.

A magyar öttusa jelenleg nem az él-, hanem az erős középmezőnyhöz tartozik nemzetközi szinten, ami abból fakad, hogy a szakma még nem alkalmazkodott az új szabályok rendszeréhez, az ahhoz kapcsolódó programokat nem követte kellőképpen. Kimondhatjuk, hogy az edzők nem tudják, mire készítsék fel tanítványaikat, és nem is törekednek arra, hogy megtalálják a legjobb edzéselméleti módszereket. Arról már nem is beszélve, hogy vívó-, úszó-, lovas-, futó- és lövőedzők vannak, de senki nem foglalkozik az öt (négy?) szám egymásra gyakorolt hatásával. Nemrégiben napvilágot látott egy újabb változat is. Olyan, amilyet az ifjúsági olimpián is szeretnének rendezni. A ma 15–17 éves gyerekeknek akkor már azt a versenyt kell teljesíteniük, miközben most teljesen másra készülnek. Sajnos úgy látom, az utánpótlásban tevékenykedő szakemberek sem keresik lázasan a megoldást a problémára.”

MÉG AZ NFL IS RÖVIDEBB

ö4 hmp
ö4 hmp

Marosi Ádám (szemben) szerint nem lehet hat órán át nézni az öttusát  •  Forrás: Hungarian Modern Pentathlon/Facebook

A 2022-es ifjúsági olimpián a tervek szerint már az eddig tesztüzemben működő „laserswimrun” számot kell teljesíteniük a versenyzőknek, amely az úszást is hozzákapcsolja a futáshoz és lövészethez. A folyamatos korrigálásokat a világ-és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Marosi Ádám sem nézi jó szemmel. A budapesti világbajnokságon Kasza Róberttel és Demeter Bencével csapatban ezüstérmes versenyző nehéznek látja a fiatalok helyzetét.

„Tudomásom szerint a változtatások célja az volt, hogy látványosabbá tegyék az öttusát, bár ezek közül van, amit nem értek. Ilyen, hogy 800 méterre cserélték az ezret, és behozták a lézerpisztolyokat. Hogy a döntések helyesek-e, azt nem akarom megítélni. Nekünk, versenyzőnknek mindig el kell fogadnunk azt, ami van, alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. Az mindenesetre biztos, a véleményünket nem szokták kikérni. Pedig lenne, mert nagyon nincs rendben, hogy hat óra alatt le akarnak zavarni egy olyan sportágat, amely annak idején öt napon át tartott. Azért lett egynapos, hogy jobban eladható és követhető legyen, de szerintem régen sokkal szívesebben bekapcsolódtak és kilátogattak az emberek naponta fél vagy egy órára. Nincs a világon még egy olyan sportág, amit hat órán keresztül egy helyben ülve kell nézni. Még az amerikai futball sem ilyen hosszú, ami a show-val, a szünetek látványelemeivel és az időkérésekkel eléggé elhúzódik.”

NAGY ÖTLET VAGY TÉVÚT?

A vitákhoz jó alapot adott az, amikor a laser run elszakadt az öttusától, és önálló életet kezdett élni. A budapesti vébével egy időben és helyszínen U11-től felfelé nagyjából 600 fő részvételével minden korosztályban megrendezték a laser run-világbajnokságot is. Önálló sportágként. A szakemberek egy része azt vallja, zseniális a kezdeményezés, ám sokan nem értik, mi a célja nemzetközi szövetségnek az új versennyel. Népszerűsítené az öttusát?

ö3 barta
ö3 barta

Barta Luca (szemben) furcsának tartja, hogy már 11 évesek is szerezhetnek világbajnoki címet  •  Forrás: Hungarian Modern Pentathlon/Facebook

„Én azt nem hiszem – mondja Marosi. – Ha az öt számból megmutatunk kettőt, még nem lesz jobb a sportágnak. Rengeteg embert mozgat meg, de ha megnézzük az eredményeket, az időkből láthatjuk, mennyire gyerekcipőben jár még a történet. Most talán nem kell félnie az öttusának, hogy előtérbe kerül az önálló laser run, szakmailag nem tart ott, de később bármi megtörténhet. Azok számára lehet alternatíva, akik be vannak oltva lovaglás vagy vívás ellen, és ezekben nem tud tovább fejlődni.”

A laser run-világbajnokságon a magyarok 14 arany-, 12 ezüst- és 4 bronzérmet nyertek. Viszont ha ezeket az eredményeket összevetjük az öttusa kombinált számában mutatottakkal, akkor nagy különbségek mutatkoznak. A mennyiség tán a minőség rovására megy? Erről a magyar fiatalok közül a Réti Kamillával női váltóban vb-ezüstérmet szerzett, 19 éves Barta Lucafejtette ki a legmarkánsabb véleményt.

„Furcsa, hogy 11 éveseknek osztanak világbajnoki címet. Az egész elveszíti az értékét. Ha nekem valaki azt mondja, világbajnok, én egyből a felnőttekre gondolok és arra, hogy hűha, ők már letettek valamit az asztalra. Amikor én voltam ilyen kicsi, nekünk nem volt se Eb, se vb, csak egy célunk, hogy hova akarunk eljutni. Persze, nagyon aranyos a verseny, kell is, hogy kapjanak valamilyen díjat a gyerekek, de a világbajnoki cím korai, és nem biztos, hogy jó hatással van a későbbiekre.”

ö3 hmp
ö3 hmp

Futás és lövészet – nemsokára jön az úszás is?  •  Forrás: Hungarian Modern Pentathlon/Facebook

Fábián László ebben egyetért Lucával. A sportigazgató nem látja át teljesen, mit szeretne elérni ezzel a kezdeményezéssel a nemzetközi szövetség, azt viszont alátámasztja, minden korosztály számára fontos a versenylehetőség és a sikerélmény. Amennyiben az öttusa előszobájának tekinthető versenyszám népszerűsítése a cél, s ennél többet nem terveznek az illetékesek, talán elférhetnek egymás mellett a világbajnokságok. Az viszont, hogy a gyerekek mennyire elégednek meg a kéttusával, már más kérdés. Ha innen nézzük, elképzelhető, hogy a laser run nem reklámja, sokkal inkább kudarca lesz az öttusának.

„Azon kell gondolkozni, mitől lesz egyre több öttusázó – vélekedik Fábián László. – Természetesen nem lesz mindenkiből. A veszély viszont megvan, hogy meg sem próbálnak azok lenni, mert ha kicsit ügyetlenebbek a lovardában vagy a páston, mindjárt ott van a laser run magában. Abban is lehet világbajnok. Olimpiai bajnok viszont remélem, sosem. Nem szabad engedni, hogy a gyerek megelégedjen önmagával. Igenis, olyan öttusázó akarjon lenni, mint Marosi Ádám vagy Kasza Róbert, aki az olimpiai versenyszámban ötödik lett Budapesten. De sorolhatnám a neveket, hogy Benedek, Szondi, Kovácsi, Németh–Nagy–Villányi, Balczó–Török–Móna, Vörös Zsuzsa, Martinek–Mizsér, Balogh…”

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik