Ökölvívás: nyolc magyar diadal a Bornemissza-emlékversenyen

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.16. 15:49
Címkék
Remek összecsapásokat, s több magyar sikert is hozott a mögöttünk hagyott hét Egerben, a junior- és ifjúsági ökölvívók hagyományos nemzetközi viadalán, a 69. Bornemissza–emlékversenyen.

A XVI. század közepének hős egri várvédője, Bornemissza Gergely nevét viseli egy híján hét évtizede a hevesi főváros korosztályos boksztornája, amelynek idei, 69. kiírása alkalmából 22 ország csaknem háromszáz reménysége húzott kesztyűt, hogy megmutassa tudását.

715098_buza_rafael_zagrabban
715098_buza_rafael_zagrabban

A kőszegi Buza Rafael parádés boksszal nyert kategóriájában  •  Forrás: nyugat.hu

A szándékot nyilván azok esetében kísérte teljes siker, akik eredményesen verekedték át magukat a 18 junior, illetve 17 ifjúsági kategória mezőnyén, és sikerült megnyerniük súlycsoportjuk küzdelmeit. Ebben az Egyesült Államok tinédzserei jártak az élen, de remekeltek a felnőttboksz világában az elithez tartozó olyan más országok ifjú reprezentánsai is, mint amilyen Kazahsztán, India, Thaiföld, Japán vagy éppen Franciaország. És persze ott voltak a mieink is, akik messze nem csupán indulói létszámban zárkóztak fel a legjobbakhoz, hanem többen a kötelek között is hatásos ízelítővel szolgáltak a magyar virtusról, számos párharcban leleményes és bátor bokszot bemutatva, összesen nyolc kategóriagyőzelmet szereztek.

Más kérdés, hogy sok esetben az akarás, a töretlen küzdőszellem sem vezetett eredményre, különösképpen az ifiknél, vagyis a 17-18 évesek mezőnyében. Mert itt elvérzett a döntőhöz vezető úton példának okáért a tavalyi budapesti korosztályos világbajnokságon ezüstérmes Orbán Adrián, ahogyan a 15-16 esztendős korosztályt felölelő junioroknál is időnek előtte parancsoltak megálljt a kétszeres korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes Samu Ferencnek. De vereséget voltunk kénytelenek elkönyvelni az ifjúsági fiúk fináléiban két ízben is: először a tavalyi junior Eb-n bronzérmes, 17 esztendős Zuró Zsolt (56 kg) maradt alul az aranymeccsen, majd a múlt évi junior Eb-ezüstérmes Kiss Levente (plusz 91) kapott ki - egyformán kazah bokszolótól.

Volt okunk azért örömre is jócskán. A junior fiúk 66 kilós kategóriájában a serdülőknél Eb-harmadik, 15 éves Horváth Máté pazar teljesítményt nyújtva diadalmaskodott a fináléban az amerikaiak korosztályos országos bajnoka, Kasir Goldston felett, pályafutása eddigi legértékesebb skalpját begyűjtve. A 16 esztendős Rózsavölgyi Márk első kiugró nemzetközi sikerét aratta az 52 kg-os súlycsoport megnyerésével, s a juniorok mezőnyében alkotott maradandót a serdülő Európa-bajnoki ezüstérmes Buza Rafael is. Ő az 54 kilogrammosok között masírozott el a döntőig, ahol nem tudta megállítani az indiai Dzsaifaba Meitei Sandzsaramba sem.

A lányoknál szintúgy akadt több kimagasló hazai teljesítmény, aminek a junioroknál négy, az ifiknél pedig egy magyar elsőség lett a jutalma.

A nagy pozitívumok közé tartoznak a külföldi vendégek elismerő szavai a rendezést, a vendéglátást illetően, ami pedig a 69. Bornemissza Gergely-emlékverseny egészét illeti, a lényeget az egriek főszervezője, a helyi bokszszakosztályt vezető Dorkó Péter ragadta meg érzékletesen, amikor így összegzett: „Helytálltunk!” Persze mondott azért más megörökítésre valót is:

„Szakmailag azt láthattuk, hogy több súlycsoportbn felnőttünk a nemzetközi elithez. A nagy mezőny, a 22 országot képviselő közel háromszáz fiatal bokszoló indulása pedig nem csupán mennyiségben jelent kiemelkedőt. Megítélésem szerintminőségben is vert akár egy korosztályos Eb-t is a mi tornánk, amely Európa egyik legszínvonalasabb versenyévé nőtte ki magát.”

A magyar győztesek
Juniorok
Fiúk
52 kg: Rózsavölgyi Márk
54 kg: Buza Rafael
66 kg: Horváth Máté
Lányok
50 kg: Márton Eszter
52 kg: Megyeri Barbara
60 kg: Nagy Vivien
66 kg: Kovács Petra
Ifjúsági leány
57 kg: Szabó Szabina

 

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik