Ökölvívás: korosztályos ütésváltás a Gizella utcában

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.23. 13:23
Címkék
Fiatalok verekedtek a héten négy napon át Debrecenben, de persze helytállóbb azt írni, hogy hétfőtől csütörtökig azok a fiúk és lányok ütötték egymást kesztyűs kézzel, akik elindultak a junior- és ifjúsági korosztály 2020-as országos ökölvívó bajnokságán.

Tekintélyes létszámban vonultak fel a Hajdúság fővárosában, közelebbről a Gizella utcai sportcsarnokban a 15-16, illetve a 17-18 esztendős bokszolók hazai legjobbjai az idei ob-n, amelyet napjaink rémisztő járványa miatt a szükséges biztonsági intézkedések közepette rendeztek meg.

Petrimán Milán a 63 kg-ban a címvédőt legyőzve lett országos bajnok Fotó: szon.hu
Petrimán Milán a 63 kg-ban a címvédőt legyőzve lett országos bajnok Fotó: szon.hu

Petrimán Milán a 63 kg-ban a címvédőt legyőzve lett országos bajnok  •  Fotó: szon.hu

Együttesen 212-en léptek szorítóba, és bár nézőket nem engedtek a párhuzamosan működő két ring közelébe, szurkolók hiányában is parázs csaták zajlottak az érmekért, a minél jobb helyezésért. A tét nem csupán a magyar bajnoki cím megszerzése volt a 23 junior- és a 15 ifi kategóriában, hanem a szakemberek ezúttal választhatták ki a legeslegjobbak közül azokat, akik a kötelek közé állhatnak majd a novemberre-decemberre tervezett korosztályos Európa-bajnokságokon a nemzeti színek képviseletében.

A juniorok 128 főt felvonultató mezőnyében nem történt címvédés, a 17-18 éveseknél viszont, ahol 84-en alkották a mezőnyt, öt tinédzsernek is sikerült az ismétlés súlycsoportjában. Maradjunk is az utóbbiaknál, hiszen kiemelkedő teljesítmény szükségeltetik ahhoz, hogy valaki két egymást követő évben is a legjobb legyen testsúly-kategóriájában. Ez a bravúr összejött Debrecenben a 48 kilós Balogh Zsanettnek, a 60 kg-os Szabó Petrának, s a plusz 81 kilogrammban vitézkedő Táskai Sárának, a fiúknál pedig Nagy Wilson (69 kg) és Kiss Levente (plusz 91 kg) mondhatja el magáról, hogy változatlanul - 2019 után 2020-ban is - ő súlycsoportja legjobbja.

Nem kevesen akadtak olyanok, akik eleve azért nem védhették meg titulusukat, mert idén már – tovább erősödve – magasabb kategóriában indultak. Közülük érdemes kiemelni többeket is, mert rászolgáltak a külön dicséretre. A junioroknál például Márton Eszter a tavalyi 50 után ezúttal az 52 kg-ban diadalmaskodott úgy, hogy a döntőben a 48 kilósok között 2019-ben bajnok, nem mellesleg korosztályos Eb-bronzérmes Kovács Laurát győzte le.

Hasonlóképpen múlt évi bajnokok ütközetét hozta a junior fiúknál az 54 kg, ahol Váry Tamás és Koloszár Valentin csapott össze. A legutóbb 46 kilóban első Váry, a 2018-as serdülő Európa-bajnokság bronzérmese kénytelen volt fejet hajtani a tavaly 48 kg-ban magyar bajnok Koloszár előtt.

Az ifjúságiaknál is összekerült a fináléban két múlt esztendei junior magyar bajnok: az 57 kiló aranyérmét végül Dobos Rebeka, a 2019-es serdülő Európa-bajnok söpörte be, aki 4-1-es pontozással nyert Varga Beáta ellen.

Hatalmas meglepetésekben sem volt hiány. Így ott van mindjárt Zúró Zsolt veresége az 56 kilós ifiknél, akiknek döntőjében a már mindkét korosztályban Eb-bronzérmes kiválóság bizony sima pontozással maradt alul Száraz Gergellyel szemben.

A juniorok 63 kilogrammos súlycsoportjában a tavaly 54 kg-ban honi bajnok Buza Rómeó kapott ki megosztott pontozással Petrimán Milántól. A családi mérleget a fivér, a 2019-ben 57 kg-ban ob-győztes Buza Rafael billentette helyre, aki első menetes győzelemmel hozta a meccsét a 60 kilósok döntőjében.

A kétszeres junior Eb-harmadik Samu Ferenc ezúttal az ifik 60 kg-os súlycsoportjában villogott, meg sem állva a dobogó tetejéig, a Bernáth-bokszfamília tagjai közül pedig ezúttal ketten, a fiatalabbaknál Bernáth Imre (48 kg), az idősebbeknél Bernáth László (52 kg) örülhetett országos bajnoki címnek.

AZ IDEI MAGYAR BAJNOKOK
Juniorok
Lányok
46 kg: Koloszár Vivien
48 kg: Vrencsán Vivien
50 kg: Bukta Nikolett
52 kg: Márton Eszter
54 kg: Dévényi Izabel
57 kg: Nagy Evelin
60 kg: Deák Fanni
63 kg: Veress Alexa
70 kg: Kovács Nikolett
75 kg: Gyermán Kira
Fiúk
46 kg: Zsigó Csaba
48 kg: Bernáth Imre
50 kg: Énekes Dominik
52 kg: Kovács Kruzitó
54 kg: Koloszár Valentin
57 kg: Oláh levente
60 kg: Buza Rafael
63 kg: Petrimán Milán
66 kg: Gémes Levente
70 kg: Horváth Máté
75 kg: Simon Márkó
80 kg: Lakatos Kevin
Plusz 80 kg: Rafael Mátyás
Ifjúságiak
Lányok
48 kg: Balogh Zsanett
57 kg: Dobos Rebeka
60 kg: Szabó Petra
64 kg: Dóka Aliza
69 kg: Schwob Fanni
plusz 81 kg: Táskai Sára
Fiúk
52 kg: Bernáth László
56 kg: Száraz Gergely
60 kg: Samu Ferenc
64 kg: Szőllősy Áron
69 kg: Nagy Wilson
75 kg: Provics Gergő
81 kg: Komjáti András
91 kg: Sebők Zsolt
Plusz 91 kg: Kiss levente

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik