Ökölvívás: kedden kezdődik a Duna Arénában az ifjúsági vb

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.20. 09:52
Címkék
Ha nem is a Duna Arénában, amely akkor még nem létezett, s nem is úszómedence fölé telepített két ringben, de a kedden kezdődő ifjúsági vb előtt is rendeztek már Budapesten korosztályos ökölvívó-világbajnokságot. Méghozzá 2000-ben, amikor is fővárosunk a junior-vb házigazdája volt.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Érdekesség, hogy tizennyolc esztendővel ezelőtt is a 17-18 évesek csépelték egymást a szorítóban, csakhogy akkortájt még juniornak hívták a korcsoportot, utóbb lett átnevezve ifjúságinak a korosztály, míg a juniorok táborába most már a 15-16 esztendős bokszolók tartoznak.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Érdekesség, hogy tizennyolc esztendővel ezelőtt is a 17-18 évesek csépelték egymást a szorítóban, csakhogy akkortájt még juniornak hívták a korcsoportot, utóbb lett átnevezve ifjúságinak a korosztály, míg a juniorok táborába most már a 15-16 esztendős bokszolók tartoznak.

A kesztyűs hölgyek és urak ifjúsági világbajnoksága kedd délben startol a Duna Arénában, s a tét persze nagy: utánpótlásunk legjobbjai, mondhatni, a felnőttek előtti utolsó korcsoport magyar kiválóságai egyfelől az őszi argentínai ifi olimpiára is „kiüthetik” magukat, ha kiugróan jól szerepelnek a sportág hátországának budapesti csúcsvizsgáján, másfelől a remélt egyéni sikerekkel a magyar boksz dicsőséglistáját is gazdagíthatják.

A versenyzők és a szakvezetők is bizakodva várják a hazai rendezésű ifjúsági vb-t Forrás: boxing.hu
A versenyzők és a szakvezetők is bizakodva várják a hazai rendezésű ifjúsági vb-t Forrás: boxing.hu

A versenyzők és a szakvezetők is bizakodva várják a hazai rendezésű ifjúsági vb-t  •  Forrás: boxing.hu

A vb-múltat tekintve – amikor az ifiket még junioroknak nevezték – három aranyérmesre lehetünk büszkék: Káté Gyula – nem mellesleg éppen idehaza – 2000-ben győzedelmeskedett, Bedák Pál 2004-ben, Bacskai Balázs pedig 2006-ban szerzett világbajnoki címet.

A korosztályos átkeresztelés óta viszont kevesebb babér termett számunkra. A nemzetközi szövetség, az AIBA 2008 óta sorszámozza az ifjúsági korúak (angolul youth, másképpen: 17-18 évesek) vébéit, az idei, magyarországi a hatodik a sorban, s eleddig összesen egy arany és öt bronz került a medálgyűjteményünkbe. Kettő a fiúk jóvoltából, miután 2010-ben, Bakuban a 75 kilós Harcsa Zoltán harmadik lett, s ugyanebben a pozícióban végzett a szupernehézsúlyú Komor László is 2014-ben, Szófiában.

A tovább négy medál már lányaink érdeme. Az amazonoknak kiírt ifjúsági vb-k 2011 óta íródó históriájában a mieink három bronzra és egy aranyra voltak képesek. A nyitóévben, Antalyában Váry Lili (48 kg), 2013-ban Albenában Banicz Vivien (plusz 81 kg), 2015-ben, Tajpejben pedig Takács Tímea (60 kg) állhatott fel a dobogó alsó fokára. A kiemelkedően nagy siker, a világbajnoki elsőség 2013-ból való, amikor is a bulgáriai viadalon Szatmári Petra meg sem állt az aranyéremig a 81 kilogrammosok súlycsoportjában. Sajna, 2016-ban Szentpétervárott, tavaly pedig az indiai Guwahatiban az eredményhirdetések alkalmával egyszer sem voltunk érintettek.

A hat „hivatalos” ifi medál gyarapítására nem csupán alkalmat, hanem kifejezetten jó esélyt is kínál a 2018-as – immár koedukált - vb, hazai arénában, amelyben 18 tini öklészünk, kilenc lány és kilenc fiú próbál szerencsét, ennél fogva mindkét nemnél csupán egy-egy kategória lesz magyarmentes. Vetélytársakban nem lesz hiány, hiszen jelen állás szerint előbbiek mezőnyét 167-en, utóbbiakét 277-en alkotják, együttesen pedig 81 ország küldi a kötelek közé tehetségeit.

Erdei Zsolt, a szövetség elnöke egy-egy éremmel már elégedett lenne, de azért nem titkoltan aranyat is vár – leginkább a fiúrészlegtől, bár – sorsolásos sportágról lévén szó – mindehhez szerencse is szükségeltetik. Ezzel együtt megtörténhet, hogy a 49 kg-os ifjúsági Európa-bajnok Bernáth Attila a vb-n is célba ér az 5300 nézőt befogadó Duna Arénában.

Ők tizennyolcan
Fiúk: Bernáth Attila (49 kg), Borsos Tamás (52 kg), Ángyán József (56 kg), Orbán Adrián (60 kg), Danyi Dániel (64 kg), Barbosu Tibor (69 kg), Kóczián Dávid (75 kg), Egervári Richárd (81 kg), Fehér Koppány (plusz 91 kg).
Leányok: Vitál Dominika (48 kg), Lakotár Hanna (51 kg), Kondákor Emília (54 kg), Matesz Viktória (57 kg), Hámori Luca (60 kg), Villás Veronika (64 kg), Ambrus Viktória (69 kg), Petrovics Gabriella (75 kg), Szinta Major Barbara (81 kg).

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik