Ökölvívás: húsz magyar résztvevő a junior Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.10.08. 18:40
Címkék
A 15-16 éves ökölvívók Európa-bajnokságát rendezik meg keddtől nyolc napon át az oroszországi Anapában, s a tinik kontinentális seregszemléjén húszfős magyar csapat is szerencsét próbál.

Jancsó Kornélutanpotlassport.hu A juniorkorú bokszolók kétévente esedékes Európa-bajnokságainak igazán komoly hagyományuk van, az elsőt még 1970-ben, ráadásul – hogy a históriai kezdetnek külön hangsúlyt adjunk: - Miskolcon rendezték (a rajt számunkra azért is sikerült remekül, mert egy arany mellett két ezüst és két bronz itthon maradt). Akkor még a húszon inneniek, az U20-asok – egyszer pedig az U19-esek - Eb-jeként hirdették meg (tegyük hozzá: majdnem négy évtizeden át kizárólag fiúknak). Egészen 2007-ig volt ez így, amikor is változtattak a korcsoportos besoroláson, és 2009-től már ifjúsági Európa-bajnokságként folytatódott a sorozat, amelynek keretében a 17-18 esztendősök püfölhették egymást a szorítóban. Miskolc után még egy magyarországi színhelye volt a korosztályos kontinensviadalnak: a sorszáma szerint tizennegyediknek Siófok adott otthont 1995-ben, s ugyancsak a Balaton fővárosa látta vendégül a 2016-os junior Európa-bajnokság mezőnyét.Jancsó Kornélutanpotlassport.hu A juniorkorú bokszolók kétévente esedékes Európa-bajnokságainak igazán komoly hagyományuk van, az elsőt még 1970-ben, ráadásul – hogy a históriai kezdetnek külön hangsúlyt adjunk: - Miskolcon rendezték (a rajt számunkra azért is sikerült remekül, mert egy arany mellett két ezüst és két bronz itthon maradt). Akkor még a húszon inneniek, az U20-asok – egyszer pedig az U19-esek - Eb-jeként hirdették meg (tegyük hozzá: majdnem négy évtizeden át kizárólag fiúknak). Egészen 2007-ig volt ez így, amikor is változtattak a korcsoportos besoroláson, és 2009-től már ifjúsági Európa-bajnokságként folytatódott a sorozat, amelynek keretében a 17-18 esztendősök püfölhették egymást a szorítóban. Miskolc után még egy magyarországi színhelye volt a korosztályos kontinensviadalnak: a sorszáma szerint tizennegyediknek Siófok adott otthont 1995-ben, s ugyancsak a Balaton fővárosa látta vendégül a 2016-os junior Európa-bajnokság mezőnyét.

Mind a tizenhárom súlycsoportban lesz magyar induló a fiúk között Forrás: egrihirek.hu
Mind a tizenhárom súlycsoportban lesz magyar induló a fiúk között Forrás: egrihirek.hu

Mind a tizenhárom súlycsoportban lesz magyar induló a fiúk között  •  Forrás: egrihirek.hu

Az Eb-kre 2013-ig rendre kétévente került sor, azóta viszont már minden esztendőben megméretnek a legjobb európai korosztályos kiválóságok. Tavaly októberben a fiúk a bulgáriai Albenában, a lányok – egy színhelyen tartva a juniorok és a 17-18 éveseket jelentő ifjúsági korosztály összeurópai csúcsversenyét – nyáron, Szófiában sereglettek össze. (A históriai hűség kedvéért: a junior hölgyek első Európa-bajnokságát 2008-ban írták ki.) Az idén Anapában randevúznak – első ízben közös színhelyen mindkét nem 15-16 esztendős bokszolói -, amely korábban is fogadott már kesztyűs tinédzsereket az öreg kontinensről: nevezetesen öt éve volt ezen az orosz településen junior Eb.

Az EUBC-nek, a sportág kontinentális szövetségének nyilvántartása szerint a mostani, 22. Európa-bajnokságon keddtől szombatig – tekintettel a mezőny várható nagyságára két ringben - selejteznek, a vasárnap a pihenésé, hétfőn jönnek az elődöntők, kedden pedig az aranycsaták a Lokvityaz Sportkomplexumban.

Mindkét nemnél egyformán 13 súlycsoportban zajlanak a küzdelmek, a mi fiúcsapatunk teljes létszámmal, valamennyi kategóriát lefedve indult útnak, míg a lányoknál hétfős válogatott reprezentálja a piros-fehér-zöld színeket. A fiúk a múlt évben nem nyújtottak feledhetetlent, kevésbé finomkodva: mind a tizenkét indulónk időnek előtte elvérzett, s érem nélkül maradtunk. A lányok viszont Kiss Bettinának köszönhetően egy ezüst-, Lakotár Hanna és Ambrus Viktória révén pedig két bronzérmet szerezve kitettek magukért a bolgár fővárosban.

A magyar Eb-indulók (kivétel nélkül idei junior-bajnokok):
Fiúk.
46 kg: Kapuvári Bálint, 48 kg: Rózsavölgyi Márk, 50 kg: Balogh Martin, 52 kg: Szöllősy Áron, 54 kg: Zúró Zsolt, 57 kg: Szigetvári Bendegúz, 60 kg: Samu Ferenc, 63 kg: Lőczi Roland, 66 kg: Horváth Milán, 70 kg: Kozák Renátó, 75 kg: Lőrik Levente, 80 kg: Juhos István, 80+ kg: Kiss Levente.
Leányok.
46 kg: Balogh Zsanett, 50 kg: Megyeri Barbara, 52 kg: Béres Hanna, 54 kg: Szabó Szabina, 57 kg: Szabó Petra, 60 kg: Dobos Rebeka, 63 kg: Botos Fruzsina.

További korosztályos híreink ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik