Labdarúgás: nyolc U-válogatott tért haza, de itthon sem könnyű

Vágólapra másolva!
2020.01.11. 08:36
Címkék
Az U21-es válogatott labdarúgó, Bíró Bence Portugáliából tért haza az év első napjaiban az MTK-ba, és ha jók a számításaink, ő a nyolcadik utánpótláskorú játékos, aki az elmúlt másfél évben külföldről tért haza az NB I-be vagy az NB II-be.

A 21 éves, U21-es válogatott Bíró Bence szerződtetését január 2-án jelentette be az NB II-es MTK labdarúgócsapata. A csatár öt és fél év után tért haza a portugál Vitória Guimaraestől,ahol kezdetben az U19-es csapatban játszott, majd 2016-ban felkerült a felnőtt másodosztályban szereplő B csapat keretébe. A portugál másodosztályban három és fél év alatt 42 találkozón lépett pályára, de csak 1707 percet volt a pályán, vagyis átlagosan 40 percet játszott, már amikor játszott, tehát általában csere volt. A 42 mérkőzésen két gólt szerzett a középcsatár, aki a jelenlegi idényben csak egy mérkőzésen kapott szerepet, így nem volt meglepő a távozása. Ráadásul az MTK-nál újra együtt dolgozhat Michael Borisszal;a német szakembervezetteU21-es válogatottban alapembernek számított.Bíró Bence szerződtetését január 2-án jelentette be az NB II-es MTK labdarúgócsapata. A csatár öt és fél év után tért haza a portugál Vitória Guimaraestől,ahol kezdetben az U19-es csapatban játszott, majd 2016-ban felkerült a felnőtt másodosztályban szereplő B csapat keretébe. A portugál másodosztályban három és fél év alatt 42 találkozón lépett pályára, de csak 1707 percet volt a pályán, vagyis átlagosan 40 percet játszott, már amikor játszott, tehát általában csere volt. A 42 mérkőzésen két gólt szerzett a középcsatár, aki a jelenlegi idényben csak egy mérkőzésen kapott szerepet, így nem volt meglepő a távozása. Ráadásul az MTK-nál újra együtt dolgozhat Michael Borisszal;a német szakembervezetteU21-es válogatottban alapembernek számított.

Bíró Bence (jobbra) az MTK-ba tért haza Portugáliából Fotó: mtkbudapest.hu
Bíró Bence (jobbra) az MTK-ba tért haza Portugáliából Fotó: mtkbudapest.hu

Bíró Bence (jobbra) az MTK-ba tért haza Portugáliából  •  Fotó: mtkbudapest.hu

„Az elmúlt hónapok is mutatják, hogy az MTK Budapest kiemelten támaszkodik a saját utánpótlására, ám természetesen emellett arra is törekszünk, hogy a legtehetségesebb hazai játékosok is hozzánk kerüljenek. Bence rendkívül tehetséges játékos, akinek a pályafutását gyerekkora óta követem –kommentálta Bíró szerződtetését az MTK hivatalos honlapjának Polyák Balázs sportigazgató.–Személyében olyan tehetséges labdarúgó került hozzánk, akinek hosszabb távon arra is van esélye, hogy a magyar felnőttválogatott tagja legyen. Az U21-es korosztályban mármegmutatta gólerősségét: Michael Boris jól ismeri, dolgoztak együtt, így ő is szorgalmazta a megszerzését, ami nem meglepő, hiszen Bence centerként tétmeccseken gyakran eredményes volt az irányítása alattlejátszott korosztályos mérkőzéseken, két évvel idősebbek között is komoly szerepet szánt neki.”

Az említett időszakban Bíró 18 meccsen öt gólt szerzett az U21-es válogatottban. A csatáregyébként visszatér az MTK-ba, hiszen fiatalon már megfordult klubban, majd a Honvédba igazolt, onnan ment aztán Portugáliába. Itthon 154 meccsen 105 gólt szerzett az MLSZ versenyrendszerében az utánpótlás-korosztályokban.

„Az MTK nagyon jó csapat, amit mutat, hogy fölényesen vezeti a másodosztályt. Nagyon jó ajánlatot kaptam, nem is volt kérdés, hogy elfogadom. Fontos szempont volt, hogy sok fiatal lehetőséget kap a csapatban, és Michael Boris személye is sokat jelentett – indokolta döntését a klub videóinterjújában. – Remélem, gólokkal tudom segíteni a csapatot, és minél több időt tudok pályán tölteni, tudok fejlődni.”

Nos, igen, a játékperc – nem véletlenül emeli ezt ki Bíró, hiszen 2016 óta 42 mérkőzés, 1707 perc meglehetősen kevésnek mondható, mindez másodosztályú csapatban. A csatár és számos külföldről hazatérő magyar játékos példája azt bizonyítja, hogy nemcsak itthon nehéz áttörni az utánpótlásfutball és a felnőtt csapat közti falat, sokaknak okoz problémát, hogy 19-20 évesen nem vagy csak alig-alig kapnak lehetőséget felnőttek között, hiába járták végig korábban adott külföldi klubban a különböző korosztályos csapatokat.

Az NB I-be a jelenlegi idényben nem érkezett haza külföldről utánpótláskorú játékos, az előzőben viszont 19 évesen a Ferencvárosba szerződött az angol Stoke City utánpótlásából a jelenleg már 20 éves Szerető Krisztofer, a nála egy évvel idősebb, Málagából hazatért Tajti Mátyást a DVTK szerződtette, a 2000-es születésű, az Ajaxból hazaigazolt Schön Szabolcsot pedig az MTK.

A felsoroltak közül Szerető egy év alatt mindössze hat tétmeccsen kapott lehetőséget az FTC-ben, ebből csak kettő volt a bajnoki, tavasszal várhatóan az NB II-es Soroksárban játszik kooperációs kölcsön keretében (ősszel ugyanígy már játszott öt meccsen a másodosztályban, gólt is szerzett), Tajti Mátyás ellenben gyorsan alapemberré vált a DVTK-ban, az előző idényben a teljes NB I-ben ő játszott a legtöbbet a 21 év alatti játékosok közül (29 meccs, 1994 perc, öt gól), viszont mióta a nyáron Lengyelországba igazolt, Lubinba, még egyetlen bajnokin sem játszott az első csapatban. Schön Szabolcs ebben az idényben 11 NB II-es meccsen négy gólt és két gólpasszt jegyzett.

Az NB II-ben,ahol továbbra is kötelező érvénnyel kell csapatonként két 21 év alatti játékost szerepeltetni, Schön, Bíró és Szerető mellett további, az elmúlt másfél évben külföldről hazatért utánpótlás-játékosokat is találunk. Burai Erik 2018 elején a Haladás utánpótlásából szerződött a dán Midtjylland U19-es csapatához, egy évvel később hazajött a Debrecenbe, de az első csapatban nem játszott, a nyáron Békéscsabára ment, az Előrében hat tétmeccs (öt bajnoki) jutott neki. A Siófok két hazatérőt is megszerzett: a 19 éves kapus, Hutvágner Gergely egy évre jött kölcsönbe az olasz Sampdoriától, és gyorsan alapemberré vált, 14 bajnokin szerepelt a jelenlegi idényben; Bencze Márk pedig három év után hagyta ott a holland Vitesse korosztályos együttesét a Siófok kedvéért; a középpályás elégedett lehet a hazatéréssel, 18 összecsapáson lépett pályára, három gólt és két gólpasszt jegyzett. Hutvágner mellett a egy másik 19 éves kapus, Deczki Máté is hazatért, ő a Stoke Cityből érkezett Ajkára, egy bajnoki után rögtön kölcsönadták az NB III-as Veszprémnek, ott 15 meccsen szerepelt.

A fenti számokat összeadva kiderül, hogy az NB I-be és az NB II-be másfél év alatt nyolc utánpótláskorú, korosztályos válogatott játékos jött haza külföldről, de itthon sincs könnyebb dolguk, ha szeretnének felnőttek között stabil csapattaggá válni.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik