Műkorcsolya: Tóth Ivett ismét újít rövidprogramján

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.19. 09:02
Címkék
AC/DC-től Bruno Marson át a swingig: nem éppen a szokványos zeneválasztás jellemzi Tóth Ivett műkorcsolya-karrierjét. A Mol Alapítvány által támogatott sportoló sohasem bírt a komfortzónájában maradni, ám ezt egy pillanatig sem bánja. Miközben színes produkciói osztatlan sikert aratnak, a népszerűség felelősséggel is jár: 20 évesen, Pjongcsangot megjárt olimpikonként sok gyerek számára már ő a példakép.

Ki ne emlékezne a 2018-as téli ötkarikás játékok egyéni műkorcsolya-versenyére, amelynek rövidprogramját Tóth Ivettfekete bőrdresszben nyomta le az AC/DC Back in Black és a Thunderstruck című számaira futva? Ott és akkor beírta magát a hagyományokban bővelkedő sportág történelemkönyvébe. Direkt csinálta?Tóth Ivettfekete bőrdresszben nyomta le az AC/DC Back in Black és a Thunderstruck című számaira futva? Ott és akkor beírta magát a hagyományokban bővelkedő sportág történelemkönyvébe. Direkt csinálta?

„Soha nem akartam a média kiválasztottja lenni. Persze sejtettem, hogy felkapják a fejüket az emberek, mert valóban más volt a produkcióm, mint a többieké. De nem a sztárság vezérel, hanem kizárólag az, hogy bebizonyítsam a bíróknak: igenis bármilyen zenére lehet táncolni a jégen.”

A Vasas színeiben versenyző lány szavait igazolja, hogy valóságos kaméleon módjára váltogatja programjait. Egy év, egy stílus – mondhatnánk. Mindenesetre tény, ha valaki, hát ő tényleg élvezi, amit csinál.

Tóth Ivett igazi küldetésnek fogja fel, hogy a legkülönbözőbb zenékre fusson a jégen Forrás: MOKSZ
Tóth Ivett igazi küldetésnek fogja fel, hogy a legkülönbözőbb zenékre fusson a jégen Forrás: MOKSZ

Tóth Ivett igazi küldetésnek fogja fel, hogy a legkülönbözőbb zenékre fusson a jégen  •  Forrás: MOKSZ

„A sporton kívül is szeretek új dolgokat kipróbálni, a műkorcsolyázást meg a kezdetektől fogva eszerint igyekszem megélni: nincs is annál jobb érzés, mint amikor az edzőimmel karöltve (Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán – a szerk.)kikerekítünk egy történetet a jégen, vagy megtestesítünk egy zenét. Ilyenkor a szemükbe nézek, és tudom, hogy büszkék rám. Mindig is izgalmas, érdekes sportkarrierre vágytam. Olyanra, ami különleges, valamint kihívásokkal teli. A következő szezon során a rövidprogramban megint új oldalamat mutatom meg: swingre fogok korcsolyázni. Van benne bőven rizikó, de mindenképpen le akartam cserélni a tavalyi zenét, nehogy megunjanak a bírók és a közönség.”

Négyszeres felnőtt magyar bajnokként hazai szinten már régen meghódította az ítészek szimpátiáját, de Tóth Ivett reméli, nemzetközi jégen is kijön neki a lépés, illetve ugrás – mondjuk egy tripla Axel.

„Technikailag még rengeteget fejlődhetek, idővel majd szeretném beilleszteni a programjaimba a tripla Axelt, de persze ez nem így működik: előbb a duplát kellene száz versenyből százszor hibátlanul megugranom, amitől még elég messze vagyok. Fontosnak tartom, hogy minél több nemzetközi versenyen vehessek részt, főleg úgy, hogy már egy éve itthon edzek. Muszáj még rutint szereznem, tavaly is sokszor előfordult, hogytéthelyzetben nem tudtam kihozni magamból, ami egy nappal előtte a főpróbán még sikerült.”

Rutin ide, rutin oda, a pjongcsangi olimpián megismerte egy ország. Sokan éppen miatta kezdhetik el űzni a sportágat. Ezzel vajon tisztában van?

„Megtisztelőnek tartom, ha valaki példaképként tekint rám, bár szerintem nem vagyok hős. Az, hogy sokszor másmilyen zenére futok a jégen, mint az átlagos műkorcsolyázók, persze akaratlanul is kiemel a tömegből. Ha csak egyvalaki miattam kezdi el űzni ezt a csodálatos sportágat, már megérte az egész pályafutásom. De ebbe nem gondolok bele, csak igyekszem fejlődni és új színeket mutatni” – mondta Tóth Ivett, aki a Mol Alapítvány támogatását főleg sportfelszerelésre fordítja.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik