Műkorcsolya: öt fordulat a jég felett - 12 évesen!

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 15:23
Címkék
A kezdet kezdetén a műkorcsolyasportban még az egyszerű ugrások kivitelezése is nehézséget okozott, aztán a szimpla Axeltól s más egyfordulatos légi mozdulatsortól – javarészt a kitalálókról elnevezett dupláktól és tripláktól – napjainkra eljutottunk a kvadrupláig, mi több: egészen az ötfordulatos ugrásig, amelyről pedig még pár éve is szakavatott emberek meggyőződéssel állították: na, ez aztán már lehetetlen!

Jancsó Kornél − utanpotlassport.huKvintuplának hívhatjuk a műkorcsolyázás legeslegújabb szuperelemét, az ötfordulatos ugrást, amelyet - legalább is videofilmen megörökítve – először egy orosz ifjú hajtott végre, Instagramjának tanúsága szerint. Igaz, csak edzésen, s trénere „műszaki” segítségével, aki afféle biztosító hámot alkalmazott tanítványa védelmében, de akkor is... Bátran állíthatjuk: a 12 éves Makszim Beljavszkij ezzel bevonult a történelembe, legalább is a műkorcsolyázás históriájába feltétlenül.Jancsó Kornél − utanpotlassport.huKvintuplának hívhatjuk a műkorcsolyázás legeslegújabb szuperelemét, az ötfordulatos ugrást, amelyet - legalább is videofilmen megörökítve – először egy orosz ifjú hajtott végre, Instagramjának tanúsága szerint. Igaz, csak edzésen, s trénere „műszaki” segítségével, aki afféle biztosító hámot alkalmazott tanítványa védelmében, de akkor is... Bátran állíthatjuk: a 12 éves Makszim Beljavszkij ezzel bevonult a történelembe, legalább is a műkorcsolyázás históriájába feltétlenül.

Makszim Beljavszkij még csak 12 éves, de már ötfordulatos ugrásra képes Forrás: sputnik.md
Makszim Beljavszkij még csak 12 éves, de már ötfordulatos ugrásra képes Forrás: sputnik.md

Makszim Beljavszkij még csak 12 éves, de már ötfordulatos ugrásra képes
 •  Forrás: sputnik.md

A CSZKA Moszkva sportolója Szergej Davidov tanítványaként mutatta be a sajátos légi parádét, amilyenre még nem akadt példa korábban, legalább is képi bizonyítékunk nincs senkiről, aki ötször tudott volna megfordulni a levegőben a saját hossztengelye körül, korcsolyával a lábán.

A kis legény utóbb a TASZSZ orosz hírügynökségnek elárulta, hogy első alkalommal egy nappal korábban, tréning közben próbálkozott meg a kvintuplával, s bizony, akkor elesett a jégre érkezéskor. Hozzáfűzte, hogy az ismert és a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott hat ugrásfajta– Axel, Lutz, Flip, Rittberger, Salchow, Toe Loop – közül utóbbi kettőt gyakorolja, s további kettővel – a Flippel és a Lutzcal – is kísérletezik, persze edzője szigorú felügyelete mellett és a sérüléstől óvó védőhám oltalma alatt.

Alekszandr Gorskov, az egykori műkorcsolyázó klasszisból lett orosz sportági elnök a TASZSZ-nak azt mondta, Makszimnak roppant kemény munkát kell még elvégeznie, hogy stabilan tudja előadniaz ötfordulatos ugrást – tréneri és technikai segítség nélkül is.

Nem mi szántuk csattanónak, hanem az élet tette azzá: e cikk leadása előtt nem sokkal érkezett hír szerint edzésen ötfordulatos Salchowot ugrott egy kislány Moszkvában. Oleszja Kalinyinának hívják, 12 esztendős és orosz, akárcsak írásunk fiú hőse, s ő is edzője „védernyője” alatt valósította meg a korábban megvalósíthatatlant. Hovatovább várhatjuk a szextuplát, a hatfordulatosat is?...

Mindenesetre addig érjük be az Instagramra feltöltött videofelvételekkel, s közben számoljunk el ötig, ami az ifjú „pörgőművészek” fordulatszáma alapján egyáltalán nem lesz könnyű feladat. De még mindig könnyebb, mint - biztosító kötelek ide vagy oda–ott fenn a magasban forogni.

További korosztályos hírekKORCSOLYASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik