Motokrossz: új színek a teljes gázzal tervező Gál Lili palettáján

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.28. 09:01
Címkék
A 16 éves motokrosszversenyző, Gál Lili a kényszerszünetről, az újraindulásról és a hamarosan rajtoló csehországi bajnokságról is szót ejtett.

Esztergomban is felbőgtek a motorok a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után, noha Magyarország legsikeresebb motokrosszos tinilányának, Gál Lilinek csupán két héten keresztül kellett megbirkóznia a csenddel.Gál Lilinek csupán két héten keresztül kellett megbirkóznia a csenddel.

Fotó: Hugyecz Andor
Fotó: Hugyecz Andor

Gál Lili egyre magasabb szinten próbálhatja ki magát  •  Fotó: Hugyecz Andor

A MAMI Team Fehér 16 éves versenyzőjének a tavalyi éve remekül sikerült: a Szlovák-kupát és a szlovák női bajnokságot is magabiztosan nyerte meg. Idén úgy tervezte, az acélosabb cseh női bajnokságban lép szintet, a sorozat azonban a járványügyi helyzet miatt nem indult el.

Ám, ami késik, nem múlik: június 28-án indul a viadal. Addig is itthon megy a készülés, és az edzések mellett már versenyezni is van lehetőség.

gál lilii
gál lilii
„Az erőnléti edzések és az úszás teljesen leállt a szünet alatt, előbbit otthon végeztem, esetenként online edzői felügyelettel. Emellett természetesen futottam és bicajoztam. Két hétig nem ültem motoron, aztán apával kettesben jártunk az esztergomi pályára. Leszámítva, hogy nem voltak versenyek, mindent úgy csináltunk, mint alapesetben. Sőt, talán többet is gyakoroltunk. Május elején váratlanul ért minket a hír, hogy már van lehetőség versenyezni a Dél-kupán. Nagyon hiányzott, hogy rajthoz álljak, újra abban a légkörben találkozzak a barátaimmal, de úgy láttam, mindenki várta már, hiszen elég népes mezőny gyűlt össze. Örülök, hogy sikerült nyernem lady kategóriában.”

A Dél-kupa névre keresztelt sorozatban a hétvégén már a második fordulót rendezték. Lili mindkét hangzatosan csengő helyszínen, Csikóstőttősön és Foktő-Kalocsán is győzött a lady elnevezésű női kategóriában, amelyben kortól és motorfajtától függetlenül szerepelhetnek a versenyzők. A szigorú egészségügyi szabályokat figyelembe véve, nézők nélkül zajlott eseményeken a fiúk között is nagyszerűen helytállt. Ők, ahogyan mondja: „bátrabbak, és nem ismernek lehetetlent, de egyfolytában velük edzem, mert nagyobb kihívás velük menni, jobban is szeretek.”

A mezőny erősségétől eltekintve is remek készülési lehetőségek ezek a futamok az egy hónap múlva Dalecinben startoló cseh bajnokságra.

Fotó: Hugyecz Andor
Fotó: Hugyecz Andor

Amotor előkészítéséből Lili is kiveszi a részét  •  Fotó: Hugyecz Andor

„Ha nem jön a kényszerszünet, már három versenyen is túl lennénk a cseh bajnokságban, de semmi probléma. Onnan folytatjuk vagy kezdjük, ahol most járnánk. A szlovák bajnokság óta úgy érzem, sokat léptem előre. A téli felkészülés nagyon keményre sikerült, majdnem minden nap edzettem. A magyar versenyeken jó érzés volt azt a visszajelzést kapni a társaktól, ismerősöktől, hogy szerintük is rengeteget fejlődtem. Véleményen szerint technikásabb lettem, és a motoron is biztonságosabban érzem magam. Csehországban eddig háromszor mentem, az akkoriaknál ezúttal jobb eredményekre számítok, de nem tudom, a versenytársaim hogyan és mennyit tudtak készülni az elmúlt hetekben. Ha reálisan nézem, az első három hely még picit messze van, de folyamatosan fejlődök. A negyedik és a tizedik pozíció között egy-két másodpercen belül vagyunk egymáshoz, ott bármi megtörténhet.”

Fotó: Hugyecz Andor
Fotó: Hugyecz Andor

Gál Lili a szlovák után a cseh bajnokságban is remekelne  •  Fotó: Hugyecz Andor

Lilit azért az erősebb mezőnyben sem szükséges félteni: a vagányságért sosem kellett a szomszédba kopogtatnia, és fiatal korához képest nagy rutinnal rendelkezik. Tavaly októberben a felnőttek lengyelországi csapat Európa-bajnokságán is kipróbálhatta magát, ha minden jól alakul, év végén is a válogatott tagja lehet. Azt mondja, ha a Dél-kupát elkezdte, már szeretné befejezni és részt venne a maradék két fordulón, valamint Szlovákiában is várja újabb fellépéseit a versenyeken – gyakorlásképp. De jövője mellett ruháját is tervezi. Hogy milyen felszerelésben lép színre az adott évadban, mindig ő álmodja meg.

„Tervben van az új szett. A motorom színe világosabb kék lett, a rózsaszín rész maradt, így szerencsére még a tavalyi ruha is passzol hozzá. Eddig két komolyabb elképzelésem volt, azaz kétféle ruhán gondolkodtam a folytatáshoz, de még fontolgatom a terveket, mert ahogy a motorom változásait elnézem, talán új színeket is kipróbálok.”

További korosztályos hírekMOTORSPORTBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik