Mészöly Focisuli: egyre ügyesebbek a kislányok is

Vágólapra másolva!
2019.04.09. 17:32
Címkék
A Mészöly Focisuliban kiemelt figyelmet fordítanak a futballozni szerető kislányok képzésére. Az egyesület már több sikeres játékost felnevelt, a szakemberek tapasztalatai pedig egyre pozitívabbak a lányokkal kapcsolatosan.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Mészöly Géza és Újvári Gábor kilenc évvel ezelőtt azzal a céllal alapította meg a Mészöly Focisulit, hogy minél több gyerekkel megismertesse és megszerettesse a labdarúgást. Az egyesület épp akkor alakult, amikor a hazai és a nemzetközi szövetség is egyre nagyobb súllyal kezdte hirdetni a női labdarúgás fontosságát, így a klub számára rögtön egyértelmű volt, hogy a fiúk mellett a kislányokat is megszólítja. A futball népszerűsítése mellett, a vezetőség ambíciói között az is szerepelt, hogy a családokat visszacsábítsa a lelátókra. Vallották, ha egy lány egészen kicsi korban megszereti a focit, évekkel később anyukaként is szívesen térhet vissza családjával a nézőtérre. A focisuli elsőként az óvodákban és az általános iskolákban kezdte kutatni a sportág iránt érdeklődő gyerekeket.Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Mészöly Géza és Újvári Gábor kilenc évvel ezelőtt azzal a céllal alapította meg a Mészöly Focisulit, hogy minél több gyerekkel megismertesse és megszerettesse a labdarúgást. Az egyesület épp akkor alakult, amikor a hazai és a nemzetközi szövetség is egyre nagyobb súllyal kezdte hirdetni a női labdarúgás fontosságát, így a klub számára rögtön egyértelmű volt, hogy a fiúk mellett a kislányokat is megszólítja. A futball népszerűsítése mellett, a vezetőség ambíciói között az is szerepelt, hogy a családokat visszacsábítsa a lelátókra. Vallották, ha egy lány egészen kicsi korban megszereti a focit, évekkel később anyukaként is szívesen térhet vissza családjával a nézőtérre. A focisuli elsőként az óvodákban és az általános iskolákban kezdte kutatni a sportág iránt érdeklődő gyerekeket.

„Kicsit csalódva, de eleinte azt vettük észre, hogy a lányok nem jelentkeznek úgy, ahogy szerettük volna. A focisuli szépen épült, nagyon sok fiú érkezett, de a kishölgyek csapattá formálásáról akkor ideiglenes lemondtunk. Természetesen a köreinkben felbukkant néhány lány, aki apuka ösztönzésére, testvére mintájára vagy a saját kedvéért kívánt focista lenni. Ők a fiúk között edzettek és már elég korán, kifejezetten szép, eredményes játékot mutattak” – mondja Újvári Gábor szakmai alelnök.

pápai emőke mészöl facebook
pápai emőke mészöl facebook

Pápai Emőke (pirosban) a Mészöly Focisuliból egészen a korosztályos válogatottságig jutott  •  Forrás: Mészöly Focisuli/Facebook

Hogy a lányokkal mennyire kifizetődő munka folyik a futballiskolában, azt az is jól mutatja, hogy az MTK Hungária csapatának már nyolc játékost is továbbítottak, sőt olyan tehetség is akad, mint Pápai Emőke, aki az U17-es válogatottig jutott el. Tóth Ramóna a klub újabb nagy ígéretei közé tartozik. A tíz esztendős játékos két éve edz a csapatban, a fiúkkal, de a szorgalmával és a küzdeni akarásával még az ellenkező nem fiataljai közül is kiemelkedik. Elmondása szerint a fiúkkal sokkal jobban szeret focizni.

„A fiúk nagyobbat rúgnak, pontosabban passzolnak, jobban látnak a pályán. Én cselezésben és futásban is felveszem velük a versenyt. Legutóbb például két ember között csináltam egy Zidane-cselt, és úgy lőttem be a kapuba a labdát. Ez egy olyan trükk, amikor az egyik lábunkkal rálépünk a labdára, a másikkal pedig fordulás közben hátra húzzuk. Cristiano Ronaldo a kedvenc játékosom, mert ő is mindig nyerni akar, mint én” – fejti ki büszkén Ramóna.

mindsetpszichologia
mindsetpszichologia

Szoliva Zsolt munkáját a kislányok példaértékű akaraterővel segítik  •  Forrás: mindsetpszichologia.hu

Az edzői tapasztalatok szerint a fiúk között látványosabban fejlődnek a lányok, de más szempontból viszont előnyös, ha azonos neműek kerülnek egy gárdába, így barátságok is könnyebben köttetnek. A kezdeti nehézségek után mostanra már önálló, kislányokból összetevődő csapattal is rendelkezik a focisuli. A 2010 és 2013 között született gyerekeket Szoliva Zsolt fogja össze, és edzi töretlen odaadással. Mészöly Géza szerint a szakembernek sokszor könnyebb dolga is lehet ilyen felállású együttessel.

„A lányok sokkal fegyelmezettebbek, mint a fiúk. Bármilyen furcsa, a munkabírásuk és a koncentrációjuk is kiemelkedő, ez ebben a korban rendkívül fontos. A kitartásuk is olyan, amilyenre lehet alapozni. Úgy veszem észre, hogy a kollégák szívesen dolgoznak velük” – így az alapító elnök.

Bár a női labdarúgásnak még igazi hagyománya nem alakult ki hazánkban, a népszerűsége egyre nagyobb a fiatalok körében. Májusban Budapesten rendezik a női Bajnokok Ligája-döntőt, így többek között a Mészöly Focisuli növendékei is testközelből láthatják a világsztárokat, hiszen ők is kilátogatnak az eseményre. A finálétól többek között azt is várják a szakemberek, hogy újabb és újabb gyerekeket, valamint szülőket bűvöljön el a női foci. Az anyukák és apukák nagy része még mindig szokatlannak tartja, ha egy kislány futballozik, ám ahogy a világ változik, a vélemények is vele együtt formálódnak.

„Nálunk az idősebbek, a felnőttek úgy tekintenek a labdarúgásra, hogy az nem a lányok sportja – szögezi le Újvári Gábor. – Eközben a világ elrohan mellettük. Ha megnézzük Németországot, Kínát, az Egyesült Államokat, Ausztráliát vagy a skandináv országokat, azt látjuk, hogy iszonyatosan sok hölgy futballozik. Megtalálták benne az örömüket, a kultúrája kialakult. Emlékezzünk rá, amikor elkezdtek a lányaink vízilabdázni, birkózni, dzsúdózni, vagy még korábban, amikor kézilabdázni, akkor is szkeptikus volt a közvélemény. A gyorsaság és az intenzitás talán egy kicsit más, mint a fiú futballban, de a kislányok kifejezetten alkalmasak arra, hogy jól koordináltan, ügyesen focizzanak. Ha megnézünk Bajnokok Ligája- vagy válogatott mérkőzést, feltűnik, hogy ez már nem az a 10-15 évvel ezelőtt tapasztalt lassú, pontatlan, nézhetetlen játék.”

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik