Látványos ünnepséggel nyitották meg a 3. téli ifjúsági olimpiát

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.09. 22:01
Címkék
A svájci Lausanne-ban, a Vaudoise Arénában a csütörtök esti megnyitóval kezdetét vette 2020 első nemzetközi multisport-eseménye, a január 21-ig tartó, 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok.

Csütörtök este tartották a 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok megnyitóját Lausanne-ban (és párhuzamosan a másik olimpiai faluban St. Moritzban). A NOB székhelyénélőzenére előadott műkorcsolya-bemutatóval kezdődött a program. Jégre lépett a svájciak korábbi világklasszisa, a kétszeres világbajnok és Torinóban olimpiai bajnok, 34 éves Stéphane Lambiel, akit fiatal korcsolyázók kísértek, és a zenekar nagy részét is a jövő generációja alkotta. Ezután behozták be a rendező ország, Svájc zászlaját, majd felcsendült a svájci himnusz és Beethoven Örömódája is – utóbit tradicionális fúvóshangszeren adták elő, közösen felnőttek és gyerekek.Stéphane Lambiel, akit fiatal korcsolyázók kísértek, és a zenekar nagy részét is a jövő generációja alkotta. Ezután behozták be a rendező ország, Svájc zászlaját, majd felcsendült a svájci himnusz és Beethoven Örömódája is – utóbit tradicionális fúvóshangszeren adták elő, közösen felnőttek és gyerekek.

Színpompás megnyitóval vette kezdetét a z ifjúsági téli olimpia Fotó: www.olympic.org
Színpompás megnyitóval vette kezdetét a z ifjúsági téli olimpia Fotó: www.olympic.org

Színpompás megnyitóval vette kezdetét a téli ifjúsági olimpia  •  Fotó: www.olympic.org

Az ezt követő színpadias műsort is egyszerre jellemezték modern és tradicionális elemek és végig főszerepet kapott a tizenéves korosztály, amely a játékokon is középpontba kerül. Többek között artistákat, tornászokat, moderntánc-bemutatót is láthatott a közönség a jégre helyezett színpadon. Gyermekkórus énekelte el az olimpiai himnuszt, majd felvonták az olimpiai zászlót, és beszédet tartott Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki az ifjúság szerepét, az ellenfelek tiszteletét, a közösség erejét hangsúlyozta, és köszönetet mondott a vendéglátóknak. Az olimpiai lángot a svájci csapat egyik tagja, egy 14 éves hölgy gyújtotta meg. A nemzeti lobogók után bevonultak a sportolók, egyszerre. Közös, nagy „buli” keretében, együtt táncoltak, énekeltek.

Gina Zehnder gyújtotta meg a lángot Fotó: Lausanne2020
Gina Zehnder gyújtotta meg a lángot Fotó: Lausanne2020

Gina Zehnder gyújtotta meg a lángot  •  Fotó: Lausanne2020

Lausanne-ban január 21-ig rendezik meg a harmadik téli ifjúsági olimpiát, amelyen 79 ország több mint 1800 fiatal sportolója méreti meg magát a 15–18 éves korosztályban. Az egyes sportágak küzdelmeiben – eltérően – a 2002. január 1. és 2005. december 31. között született fiatalok indulhatnak. A magyar színeket tíz sportágban – alpesi sí, curling, gyorskorcsolya, jégkorong, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás, snowboard, szabadstílusú sí – huszonhárom versenyző képviseli.

Szarvas Kristóf a magyar zászlóval Fotó: mob.hu
Szarvas Kristóf a magyar zászlóval Fotó: mob.hu

Szarvas Kristóf a magyar zászlóval  •  Fotó: mob.hu

Ez az eddigi legnagyobb létszámú csapatunk, 2012-ben (Innsbruck) kilenc, 2016-ban (Lillehammer) tizenöt sportolónk indult. Az osztrák városban két ezüstérmünk, Norvégiában két ezüstünk és két bronzunk lett. Lausanne-ban tizenhat sportág nyolcvanegy versenyszámában (34 fiú és lány egyéni, 13 vegyes csapat) osztanak érmeket.

Pénteken délelőtt az alpesi sízők indítják a küzdelmeket, Tóth Zita és Trunk Tamás szuper-óriásműlesiklással kezdi meg szereplését, a folytatásban bemutatkoznak csapataikban a 3×3-as jégkorongozók, valamint a dánokkal mérkőzik meg a vegyes curlingválogatott.

TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIA – A SZÁMOK NYELVÉN

A Magyar Olimpiai Bizottság a megnyitó apropóján összegyűjtötte a játékok legfontosabb számait.

1 új sportág szerepel a kéthetes programban. A ski mountaineering(túrasízés) öt versenyszámmal képviselteti magát: férfi és női egyéni, sprint, valamint vegyes nemzeti vegyesváltó.

5 további szakág is Lausanne-ban debütál: a női északi összetett (normálsáncon, 4 km futással), a női páros szánkó, a vegyes nemzeti 3x3-as jégkorong, valamint a freestyle síelők és a snowboardosok big air száma.

8 helyszínen bonyolítják le a versenyeket, két ország területén – utóbbira nem volt még példa a téli YOG-ok történetében. Lausanne városa mellett Leysin, les Diablerets és Villars települései, valamint Joux völgye is az olimpiai faluhoz közeli futamok helyszíne lesz. Svájc más tájain Champéry és St. Moritz lesz még ötkarikás házigazda, míg a határokon túl a francia síközpont, Les Tuffes fogadhatja a sportolókat.

23 magyarért szurkolhatunk a játékok alatt – ez az eddigi legnagyobb létszám egy téli ifjúsági olimpián. Hazánk versenyzői 10 különböző szakágban (3x3-as jégkorong, alpesi sí, curling, freestyle síelés, gyorskorcsolya, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás és snowboard) bizonyíthatnak.

50–50 sázalék lesz a női és férfi sportolók aránya, vagyis először lehetünk szemtanúi olyan téli ötkarikás multisport-eseménynek, melyen megvalósul a teljes nemi egyenlőség. Ezen felül a férfiak és a nők pontosan ugyanannyi versenyszámban állhatnak rajthoz.

79 különbözőország sportolói szerepelhetnek majd a játékokon. Ez nyolccal több, mint négy évvel ezelőtt. 12 ország most vesz részt először téli ifjúsági olimpián: Albánia, Azerbajdzsán, Ecuador, Haiti, Hong Kong, Katar, Koszovó, Pakisztán, Szingapúr, Thaiföld, Türkmenisztán, valamint Trinidad és Tobago.

81 aranyérmet osztanak ki a 13 versenynap alatt: 34 fiú és 34 lány versenyszám mellett 13 vegyes csapatversenyt is rendeznek.

112 fővel a legtöbben a házigazda Svájc színeit képviselik a játékokon. A képzeletbeli dobogó második fokára az oroszok (107), a harmadikra az amerikaiak (96) kerülnének.

1872 sportoló állhat rajthoz az ifjúsági olimpián. Ez 42%-kal több, mint 2016-ban. A versenyzők számának ilyen mértékű növekedését a kéthullámos lakhatási rendszer tette lehetővé, ugyanis először fordul elő ifjúsági olimpián, hogy a sportolóknak nem kell végig jelen lenniük, két turnusban utazhatnak a csapatok.

A MAGYAR CSAPAT
Alpesi sí:
Tóth Zita, Trunk Tamás
Curling: Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc
Gyorskorcsolya: Bíró Hanna
Jégkorong: Gengeliczky Dorottya, Márton Luca Emese, Metzler Regina, Szabó Fruzsina, Véghelyi Dóra; Hegedüs Levente, Ivády Milán, Szalay Boldizsár, Weidemann Márk
Műkorcsolya: Schermann Regina
Rövid pályás gyorskorcsolya: Somogyi Barbara, Jászapáti Péter
Sífutás: Kocsik Eszter
Síugrás: Molnár Flórián
Snowboard: Vincze Zsófia Krisztina
Szabadstílusú (freestyle) sí: Hoque Isbat Áron

További hírek aLAUSANNE 2020aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik