Labdarúgás: közelít az európai élvonalhoz a magyar női futball

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.17. 08:29
Címkék
Folyamatosan fejlődik a női labdarúgás hazánkban: a kiemelt korosztályos bajnokságok színvonala és létszáma emelkedik, válogatottjaink pedig közelítenek a szűk élmezőnyhöz. Az elmúlt évek reformjairól, illetve az MLSZ előtt álló feladatokról Csertői-Juhász Anita, a szövetség női szakágának vezetője nyilatkozott lapunknak, különös tekintettel az utánpótlás helyzetére.

Leiner Soma - utanpotlassport.huFriss emlék, hogy U17-es, illetve U19-es leányválogatottunk egyaránt részt vehetett az Európa-bajnoki elitkörben. Ősszel ugyanis mindkét korosztály eredményesen szerepelt a kvalifikáció első szakaszában, így esélyt kapott arra, hogy kivívja a részvétel jogát a kontinensviadalra.Leiner Soma - utanpotlassport.huFriss emlék, hogy U17-es, illetve U19-es leányválogatottunk egyaránt részt vehetett az Európa-bajnoki elitkörben. Ősszel ugyanis mindkét korosztály eredményesen szerepelt a kvalifikáció első szakaszában, így esélyt kapott arra, hogy kivívja a részvétel jogát a kontinensviadalra.

 

Egyre népszerűbb hazánkban a női labdarúgás, s ebben komoly szerepet játszik az utánpótlás-válogatottjak mind jobb teljesítménye Forrás: mlsz.hu
Egyre népszerűbb hazánkban a női labdarúgás, s ebben komoly szerepet játszik az utánpótlás-válogatottjak mind jobb teljesítménye Forrás: mlsz.hu

Egyre népszerűbb hazánkban a női labdarúgás, s ebben komoly szerepet játszik az utánpótlás-válogatottjak mind jobb teljesítménye • Forrás: mlsz.hu

 

Végül ez egyik csapatnak sem sikerült, szégyenkezésre azonban nincs ok a női futball helyzetét illetően. Ahogyan e selejtezősorozatok is mutatják: az utánpótlás fejlődik, ám tévedés lenne még Európa élvonalához sorolni. Ugyanakkor a szövetség minden követ megmozgat, hogy a helyzet néhány éven belül megváltozzék.

„Az MLSZ öt éve kezdeményezett reformot, intenzív, hetvenhét pontos fejlesztési programot hirdetett meg. Az elején, úgymond, ablakot nyitottunk a világra, majd egész Európában páratlannak nevezhető kapcsolatot építettünk ki a férfiszakággal: az NB I-es, illetve az NB II-es kluboknak előírtuk, az NB III-ban pedig jelentős összeggel támogattuk, hogy korosztályos leánycsapatokat is versenyeztessenek. A kezdeti nehézségek után immár egyre több klubban gondolják úgy, hogy a kötelezettség teljesítésén túl a minőség is fontos, és a hagyományosan erősnek számító egyesületek – mint az MTK és a Ferencváros – mellé többen is felzárkóztak. Jó példát erre Szombathelyen és Miskolcon is találunk” – mondja Csertői-Juhász Anita, a szövetség női szakágának vezetője.

Kettő a harmadikon
Az U17-es leányválogatott százszázalékos teljesítménnyel harcolta ki az elitkörös részvételt. Schumi Dorottya együttesének azonban nem volt egyszerű dolga az Eb-döntőbe jutásról döntő, hazai rendezésű minitornán. A részvételt jelentő egyetlen helyért ugyanis az olaszokkal, a csehekkel és a szerbekkel kellett megküzdenie. Az itáliaiak elleni vereséggel (0–2) már nehéz helyzetbe került a csapat, s bár a cseheket legyőzte (3–0), nem maradt esélye a kvalifikációra. A szerbek elleni zárómérkőzésen (0–1) a vendégek szerezték meg a csoport második helyét, a magyar csapat pedig harmadikként végzett. Az U19-es együttes szintén a harmadik pozícióban zárt. Hasonlóképpen vereséggel kezdte az elitkört a jóval esélyesebb svédek ellen (0–1), igaz, a szlovénekkel szembeni győzelem (2–0) még némi reménysugárral kecsegtetett az utolsó játéknap előtt. A hollandok azonban esélyt sem hagytak Turtóczki Sándor együttesének, amely így kiütéses vereséggel (0–6), fejezte be a szintén hazai rendezésű minitornát.

A most futó évadban az U16-os, illetve az U19-es korosztály számára hirdették meg a kiemelt bajnokságot, ám jelentős eredmény, hogy jövőre már az U14-es mezőnynek is hasonlóan színvonalas pontvadászata lesz. Ez fontos siker annak fényében, hogy a Bozsik-programból kikerült fiataloknak eddig az U16-os korcsoportban kellett helytállniuk. Ahhoz, hogy az intézkedés megvalósulhasson, minden bizonnyal szükség volt arra a pályázati rendszerre, amelynek 2016-ban nyitott teret a szövetség. Két évvel ezelőtt ugyanis lehetőséget kínáltak a kiemelt képzési központoknak, hogy jelentős támogatást nyerjenek el.

„Két fókuszpont volt. Az első, hogy a regionális fehér foltokat eltüntessük, továbbá a már meglévő műhelyek munkájához hozzájáruljunk. Az elmúlt két esztendőben húsz-húsz klubot segítettünk így, az új évad kiválasztottjairól pedig ezekben a napokban döntünk. A rendszer egyébként átalakulóban van, hiszen a támogatottakat is szeretnénk kategorizálni azon szempont szerint, hogy melyeket nevezhetjük a fehér foltokat eltüntető fejlesztési központnak, illetve melyektől várhatunk immár minőségi képzést. Fontos cél, hogy a kiemelt színvonalú képzésnek köszönhetően nemzetközileg is versenyképes játékosokat neveljen ki a magyar labdarúgás, hiszen rengeteg tehetségünk van.”

Persze messze még az út vége, sok munka és sok elérendő cél szerepel az MLSZ tervezetében.

„Jelenleg a kontinens középmezőnyének első harmadában helyezkedünk el, az élboly elérése a távolabbi jövőben valósulhat meg. Azt gondolom, hogy kétezer-huszonötöt célozhatjuk meg reális mérföldkőnek, akkorra ott lehetünk Európa legjobb tizenhat csapata között. Terveink között szerepel, hogy minél több rangos esemény hazai megrendezésére pályázzunk, jelentős siker, hogy a jövő évi női Bajnokok Ligája-döntőt Budapesten tartják. Igyekszünk folyamatosan nagy fába vágni a fejszénket.”

A szövetség erőfeszítései tehát megtérülni látszanak, a fejlődést pedig számokban is mérhetjük: az idei évre a versenyengedéllyel rendelkező női labdarúgók száma elérte a tízezret, és több mint hatvan bajnokságban folynak a küzdelmek országszerte. A felfelé ívelő pálya pedig jó eséllyel mind több és több fiatal lányt csalogat majd a futballpályákra.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik