Labdarúgás: van olyan tini, akinek ára 88 millió euróval nőtt tavaly

Vágólapra másolva!
2020.01.08. 15:14
Címkék
2019-ben számos igazán kimagasló teljesítményt láthattunk utánpótláskorú labdarúgóktól a felnőttek mezőnyében, aminek hatására több fiatalnak is nagyon megugrott a piaci értéke. A Transfermarkt vonatkozó rangsorából az is kiderül, kik produkálták a legnagyobb ugrást az elmúlt egy évben.

A 2019-ben a legnagyobb becsült értéknövekedést produkáló játékosok álomcsapatába hat utánpótláskorú, 21 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó is befért a Transfermarktnál: Trent-Alexander Arnold (21 éves, Liverpool), Ibrahima Konaté (20, RB Leipzig), Declan Rice (20, West Ham United), Joao Félix (20, Atlético Madrid), Jadon Sancho (19, Dortmund)ésMartin Ödegaard (norvég, 21).Trent-Alexander Arnold (21 éves, Liverpool), Ibrahima Konaté (20, RB Leipzig), Declan Rice (20, West Ham United), Joao Félix (20, Atlético Madrid), Jadon Sancho (19, Dortmund)ésMartin Ödegaard (norvég, 21).

A Transfermrktnál egy év alatt 88 millió eurót emelkedett Joao Félix becsült értéke Fotó: transfermarkt.de
A Transfermrktnál egy év alatt 88 millió eurót emelkedett Joao Félix becsült értéke Fotó: transfermarkt.de

A Transfermrktnál egy év alatt 88 millió eurót emelkedett Joao Félix becsült értéke  •  Fotó: transfermarkt.de

A legnagyobb értéknövekedést a teljes álomcsapatból – így értelemszerűen a fiatalok között is – a 20 éves portugál Joao Félix produkálta, aki az előző idényben került fel a Benfica első csapatához, 2019 legelején még „csak” 12 millióra taksálták, majd tavasszal ugrásszerű növekedésnek indult ez az összeg. A támadó az évadot 43 tétmeccsen 20 góllal és 11 gólpasszal zárta. A becsült értéke pedig 100 millió euróra emelkedett, miközben az Atlético Madrid 2019-es rekordot jelentő 126 millió euróért szerződtette. Tehát Joao Félixnek a becsült értéke 88 millió euróval emelkedett, de ez csak a Transfermarkt számítása, a valós vételára azt mutatja, alighanem még ennél is nagyobb értéknövekedésről beszélhetünk az ő esetében egy év alatt.

A második helyen ebben az összevetésben az 1998. októberében született, 21 éves, de hivatalosan még U21-esnek számító Trent Alexander-Arnold áll, akinek egy év alatt, 65 millió eurót emelkedett a becsült értéke: 45 millióról 110-re. Szakmai szempontból pedig talán az egyik legsikeresebb utánpótláskorú játékosnak mondhatjuk a jobbhátvédet, hiszen alapembere volt a Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot nyert Liverpoolnak, és abban is fontos szerepet játszott, hogy a „vörösök” nagy előnnyel vezetik a Premier League-et, és 20 év után újra bajnokságot nyerhetnek. A jelenlegi idényben két gól mellett tíz, az előző évadban 16 gólpasszt jegyzett – hátvédként. A Liverpoolból egyébként rajta kívül még négyen szerepelnek az említett álomcsapatban, de a többiek – Alisson, Virgil van Dijk, Andrew Robertson, Saido Mané – idősebbek, nem utánpótláskorúak.

A 2019-ben a legnagyobb értéknövekedést produkáló játékosok álomcsapata Fotó: transfermarkt.de
A 2019-ben a legnagyobb értéknövekedést produkáló játékosok álomcsapata Fotó: transfermarkt.de

A 2019-ben a legnagyobb értéknövekedést produkáló játékosok álomcsapata  •  Fotó: transfermarkt.de

Alexander-Arnoldot a Dortmundban a harmadik idényében is remeklő, még mindig csak 19 éves, szintén angol felnőttválogatott Jadon Sancho követi (50 millióval nőtt az értéke, 70-ről 120-ra), aki az őszi szezonban 15 bajnokin kilenc gólt és 10 gólpasszt jegyzett, októberben a válogatottban is megszerezte első góljait – Koszovó ellen duplázott.

A középpályán ott találjuk még a 21 éves, 22-szeres norvég válogatott Martin Ödegardot (+46 millió), akit 16 évesen szerződtetett a Real Madrid, de az elmúlt években elmaradt a teljesítménye a várakozásoktól, tavaly csak négy millió euróra becsülték. Azóta viszont 31 meccsen nyolc gólt és 11 gólpasszt jegyzett a holland élvonalbeli Vitesse-nél és a Real Sociedadhoz került, melynél négy gólnál és öt gólpassznál tart. Ezzel pedig 50 millió euróra ugrott a becsült értéke, köszönhetően annak is, hogy ő még mindig a Real Madrid játékosa, a Sociedadnál is kölcsönben szerepel.

A 2019-es évben a legnagyobb értéknövekedést produkáló utánpótláskorú játékosok listáján az ötödik a West Ham United angol válogatott középpályása, Declan Rice (+35 millió euró) és ott van még az RB Leipzigből a 20 éves francia Ibrahima Konaté (+27 millió euró), aki a 45 milliós becsült értékével a második legdrágább védő az 1999-ben született korosztályból a Juventus holland játékosa, Matthijs De Ligt (75 millió euró) mögött.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik