Labdarúgás: van, ahol Erling Haalandék még nem sokat mutattak

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.07. 19:12
Címkék
A 2019–2020-as futballidényben számos olyan utánpótláskorú labdarúgó robbant be a topligákban és tette le a névjegyét a nemzetközi kupákban is, aki válogatott szinten jóformán még meg sem mutathatta magát. Számukra a 2020-as Európa-bajnokság vagy éppen a Copa América jelenthette volna a kiugrási lehetőséget a nemzeti csapatban, de a két torna elhalasztása miatt erre egyelőre várniuk kell.

Azt lassan már minden futballszurkoló betéve tudja, hogy a 19 éves Erling Haaland ebben az idényben a Red Bull Salzburgban és a Borussia Dortmundban 33 tétmeccsen 40 gólt szerzett. A Bajnokok Ligájában tízet (kettőt dortmundiként), a bajnoki meccseken 25-öt (9-et a BVB-ben) az Osztrák- és a Német Kupában négyet, illetve egyet. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy az ősszel berobbant Haalandnak a norvég válogatottban nemhogy gólja, hanem egyetlen végigjátszott meccse sincs. Mindössze kétszer szerepelt eddig a nemzeti csapatban, tavaly szeptemberben a Málta ellen 2–0-ra megnyert Eb-selejtezőn 66, Svédországban (1–1) csereként beállva 14 percet kapott, gól, gólpassz nem fűződött a nevéhez. Az októberi és novemberi két-két mérkőzést kihagyta. Erling Haaland ebben az idényben a Red Bull Salzburgban és a Borussia Dortmundban 33 tétmeccsen 40 gólt szerzett. A Bajnokok Ligájában tízet (kettőt dortmundiként), a bajnoki meccseken 25-öt (9-et a BVB-ben) az Osztrák- és a Német Kupában négyet, illetve egyet. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy az ősszel berobbant Haalandnak a norvég válogatottban nemhogy gólja, hanem egyetlen végigjátszott meccse sincs. Mindössze kétszer szerepelt eddig a nemzeti csapatban, tavaly szeptemberben a Málta ellen 2–0-ra megnyert Eb-selejtezőn 66, Svédországban (1–1) csereként beállva 14 percet kapott, gól, gólpassz nem fűződött a nevéhez. Az októberi és novemberi két-két mérkőzést kihagyta.

Erling Haaland a norvég felnőttválogatottban még csak két meccsen játszott, gólt nem szerzett Fotó: squawka.com
Erling Haaland a norvég felnőttválogatottban még csak két meccsen játszott, gólt nem szerzett Fotó: squawka.com

Erling Haaland a norvég felnőttválogatottban még csak két meccsen játszott, gólt nem szerzett  •  Fotó: squawka.com

Márciusban a szerbek elleni pótselejtezőn tehette volna le igazán a névjegyét, majd győzelem esetén a skót–izraeli csata továbbjutója ellen az Eb-re is kilőhette volna a norvégokat. Az Európa-bajnokságon pedig már rá épülhetett volna norvég válogatott, erre viszont a koronavírus miatti halasztás következtében egyelőre várnia kell. Persze, ha a norvégoknak sikerül kijutnia az Eb-re, akkor még jól is járhatnak a halasztással, mert egy még érettebb, tapasztaltabb Haalanddal a soraikban szerepelhetnek jövőre.

A dortmundi csapattárs, a CIES-nél és a Transfermarktnál is a világ legértékesebb U20-as játékosának tartott angol Jadon Sancho (a Transfermarkt 130 millió euróra teszi az értékét), akinek a jelenlegi már a második jó idénye a BVB-ben (a bajnokságban 12 gól 17 gólpassz után most 14/16-nál tart), 11-szer szerepelt hazája válogatottjában. A támadó március 25-én töltötte be a 20. életévét, Haalandnál négy hónappal idősebb, viszont a válogatottban egy évvel előbb, 2018 októberében debütált (csereként 12 percet kapott a horvátok elleni 0–0 alkalmával). Első góljait azonban csak az idén októberben, a nyolcadik válogatott meccsén jegyezte, igaz, a koszovóiak elleni 5–3-as siker alkalmával rögtön duplázott. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a két gólja mellett négy gólpasszt is jegyzett a válogatottban, és az Eb-n a nyáron már neki is fontos szerep juthatott volna az angol csapatban.

A Transfermarkt U20-as értéklistáján a 2. helyen a portugál Joao Félix áll, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tavaly, remek tavaszi szezon után, a 2019-es esztendő legdrágább játékosaként, 126 millió euróért szerződött az Atlético Madridba, amelyben viszont a 20 meccsen jegyzett négy gólja, két gólpassza eddig nem kimagasló, mint ahogy a portugál válogatottban is adós a jó teljesítménnyel. Tavaly júniusban debütált Svájc ellen, összesen ötször játszott a nemzeti csapatban, gól és gólpassz még nem kötődik a nevéhez.

Ugyancsak nem a válogatottban nyújtott teljesítményének köszönheti a 3. helyét a legértékesebb 20 éves játékosok között a német Kai Havertz, bár a hét meccsen elért egy gól és három gólpassz ennyi idősen biztató kezdésnek mondható. A Leverkusen 90 millió eurósra becsült középpályása 2018 szeptemberében debütált Peru ellen csereként, majd a második mérkőzésén, Oroszországgal szemben már kezdő volt és gólpasszt is adott a 3–0-ra megnyert mérkőzésen. A tavaly őszi, Argentína elleni felkészülési meccsen (2–2) pedig az első gólját is meglőtte. A jövő évi Európa-bajnokságon a német válogatott egyik kulcsjátékosa lehet.

Az Eb-n ugyancsak kulcsszereplő lehet hazája válogatottjában a szintén 20 éves, ötszörös olasz válogatott Nicoló Zaniolo (AS Roma), aki az első négy meccsén még nem sokat tett hozzá az olaszok szerepléséhez, legutóbb, az örmények 9–1-es legyőzéséből viszont két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét.

Ugyanakkor nemcsak az Eb-t halasztották el egy évvel, 2020 nyaráról 2021-re, hanem a következő Copa Américát is. A dél-amerikai kontinensbajnokság a Real Madrid két brazil fiatalja számára hozhatja meg az áttörést válogatott szinten. A 19 éves Rodrygo a Bajnokok Ligájában ebben az idényben négy meccsen négy góllal és két gólpasszal hívta fel magára a figyelmet (a Galatasaray ellen mesterhármast ért el), de a brazil felnőttválogatottban két meccsen még csak 21 percet töltött a pályán tavaly novemberben (az argentinok elleni 1–0-ás vereség alkalmával debütált, majd a Dél-Korea elleni 3–0-s győztes meccsen is beállt két percre). A madridi csapattárs, a szintén 19 éves Vinícius Júnior, aki a BL-ben egy gólnál és egy gólpassznál tart, egyelőre arra vár, hogy bemutatkozhasson a felnőttválogatottban, de azzal, hogy egy évvel elhalasztották a Copa Américát, esélyt kapott, hogy 2021-re beverekedje magát a keretbe.

Felsorolt játékosok valószínűleg bánják, hogy még egy évet várniuk kell arra, hogy a nemzeti együttesben is igazán bizonyítani tudjanak, de egy év múlva mindannyian fontos szerepet játszhatnak hazájuk szereplésében a kontinensbajnokságon.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik