Labdarúgás: uborkaszezon a fiatalok szemszögéből

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.31. 12:27
Címkék
Noha az NB I kezdetéig még két hetet várnunk kell, a csapatok már javában készülnek a 2020/21-es évadra. Mi pedig szétnéztünk az utánpótláskorú labdarúgók körében, milyen klubváltások tarkították eddig az uborkaszezont, mi várható a közeljövőben. Az már most körvonalazódik, mely csapatokban gyűjthetik leginkább a perceket az U21-es fiatalok.

Bár a 2018/19-es idényhez képest a mögöttünk hagyott évadban lényegesen nagyobb szerepet kaptak az utánpótláskorú labdarúgók az NB I-ben, a jövőt tekintve mindenképpen aggasztó, hogy az U21-es magyar fiataloknak a legtöbb játékpercet kínáló Debrecen kiesett az élvonalból. Kérdés, hogy a feljutott MTK Budapest és Budafoki MTE közül valamelyik pótolni tudja-e a Lokit ezen a téren.

Nos, Michael Borist és a kék-fehérek tavalyi NB II-es évét látva egyértelmű igen a válasz. Az Ajax utánpótlását is megjárt Schön Szabolcs (19), Varju Benedek (19), Mezei Szabolcs (19) vagy éppen Kata Mihály (18) mind olyan játékosok, akikben joggal bízhat a német vezetőedző.

Akár Skribek Alen (jobbra) idénye is lehet a 2020/21-es Forrás: budafokimte.hu
Akár Skribek Alen (jobbra) idénye is lehet a 2020/21-es Forrás: budafokimte.hu

Akár Skribek Alen (jobbra) idénye is lehet a 2020/21-es  •  Forrás: budafokimte.hu

Ami pedig a budafokiakat illeti, a nyári átigazolási szezon egyik legnagyobb csattanója hozzájuk kötődik: egy évre kölcsönvették a Mol Fehérvártól a Puskás-díjas Zsóri Dánielt (19). (Nyilván nem azért, hogy a padot koptassa.) A felkészülési mérkőzések alapján érdemes lesz figyelni továbbá a szintén 19 éves Skribek Alen megmozdulásait, a Puskás Akadémiától kölcsönkapott szélső akár még az új évad egyik felfedezettje is lehet.

Az, hogy melyik csapat pontosan milyen szerepet szán majd a fiatal futballistáinak, néhány hét múlva derülhet ki. A középcsapatok közül a Zalaegerszegre érdemes kitérni: az előző idény 5. helyezettje a következő évadra kölcsönvette a Ferencváros egyik legnagyobb reménységét, Szánthó Regőt (19). Az U21-es válogatott támadó pedig még triplázott is a zöld-fehérek egyik edzőmeccsén, mégis, „fejlődése érdekében” a ZTE-ben tölti az új szezont.

A bajnoki címvédő kapcsán még annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a 17 éves Katona Bálint profi szerződést kapott, miután az ausztriai edzőtáborban az összes meccsen játszott, és megszerezte pályafutása első gólját a felnőttek között. Érdekesség, hogy testvére, a 20 esztendős Katona Mátyás az ősi rivális Újpest színeiben debütált a 2019/20-as NB I-es idényben…

Az új évad kezdete előtt természetes, hogy akadnak kérdőjelek. A fiatal játékosok szempontjából a legfontosabb tisztáznivaló, hogy az előző idény három legtöbb percet a pályán töltő U21-es labdarúgója, név szerint Kusnyír Erik (20), Bolla Bendegúz (20) és Kiss Tamás (19) közül ki és ha igen, hol fogja gyűjtögetni a játékperceket a következő kiírásban. Kusnyír a hírek szerint marad a másodosztályú Debrecenben, míg Bolla a Mol Fehérvárban, Kiss pedig a Puskás Akadémiában focizhat a jövőben. Kérdés, szerephez jutnak-e a csapatukban?

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik