Labdarúgás: stílusos focival érdemelte ki az ifi BL-szereplést a Győr

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.17. 12:27
Címkék
Jó szellemű, hosszú ideje együtt pallérozódó társaság képviseli hazánkat az UEFA Ifjúsági Liga következő évadában – állítja Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója, aki szerint a győri utánpótlás-nevelést nem az eredmények hajszolása, hanem a stílusos foci elsajátítása jellemzi.

Ötpontos előnnyel az élen zárta az idő előtt lefújt U19-es bajnokságot az ETO FC Győr együttese, így a Magyar Labdarúgó Szövetség nem meglepő módon a Rába-partiakat nevezte a jelen állás szerint ősszel induló UEFA Ifjúsági Ligába, más néven az ifjúsági Bajnokok Ligájába. Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója első sorban a fiatalok mentalitásában látja a győri siker kulcsát.Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója első sorban a fiatalok mentalitásában látja a győri siker kulcsát.

Legközelebb az ETO képviseli hazánkat az ifjúsági Bajnokok Ligájában Forrás: eto.hu, archív
Legközelebb az ETO képviseli hazánkat az ifjúsági Bajnokok Ligájában Forrás: eto.hu, archív

Legközelebb az ETO képviseli hazánkat az ifjúsági Bajnokok Ligájában  •  Forrás: eto.hu, archív

„Jó szellemű, hosszú ideje együtt pallérozódó társaságról beszélünk, amely a nagyon erős 2001-2002-es korosztályunkra épül. Noha az évek alatt olyan ígéretek távoztak tőlünk, mint az NB I-ig jutó Radics Márton és Varju Benedek, nálunk maradt a korosztály gerince, és talán az előző évek áldozatos munkája is kellett ahhoz, hogy így összeálljon a csapat. Azt pedig kifejezetten az előnyükre fordították a gyerekek, hogy nagyjából az együttes fele a felnőttekkel edzett, többen közülük pályára is léptek az NB II-ben, amelynek a színvonala jóval az U19-es bajnokság felett jár. Igaz, hozzá kell tenni, hogy mind a nyolc csapat feljátszotta a legjobbjait az NB III-ba vagy az NB II-be, tehát nehéz dolgunk volt, mert hét minőségi riválissal szemben kellett kiharcolnunk az elsőséget. Megküzdöttünk érte!”

A sportvezető hozzátette, az idény elején a célok meghatározásakor nem gondolkodtak helyezésben, mint ahogy a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiára is az a jellemző, hogy nem helyeznek felesleges súlyt a gyerekek vállára. Helyette inkább a stílusra fektetik a hangsúlyt.

„Az eredményeknél sokkal fontosabb, hogy olyan minőségi játékosokat neveljünk, akik értik a futball, a megfelelő technikai és taktikai jártasság birtokába jutnak, és ezáltal képesek lesznek stílusosan focizni. Minden edzésen a játékosok a posztjuknak megfelelő képzést kapják, amit U15-től kezdve egységesítettünk. Ez azt jelenti, hogy mindegyik edző alatt, mindegyik csapatunk ugyanabban a felfogásban játszik, ugyanarra a labdatartásra épülő, szép focira törekszik. Ezért nem is változott semmi azzal, hogy az őszi szezonnal ellentétben tavasszal már Csató Sándor keze alatt dolgoztak a fiúk, hozzáteszem, elődje, Preszeller Tamás is maradt az edzői stábban.”

Miközben a Győr U19-es csapata az élvonalbeli tabella első helyén zárt, a felnőttek 2015 óta nem képviselték szeretett városukat az NB I-ben. Adódik a kérdés: hogyan befolyásolja mindez az utánpótlást?

„A városnak és az akadémiának is nagy szüksége lenne rá, hogy élvonalbeli futballcsapattal rendelkezzen. Viszont úgy gondolom, hogy az NB II is sok kihívást rejteget a fiataloknak. Ugródeszkának tökéletes, éppen ezért mindig azt szoktam mondani nekik, hogy igenis becsüljék meg, ha 18-19 évesen a másodosztályban játszhatnak. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy győri kötődésű futballisták alkossák a nagycsapat keretét, és ott minél nagyobb célokért küzdjenek – ezért is lenne jó, ha visszakerülnénk az NB I vérkeringésébe –, de a legfontosabb, hogy profi játékosokat neveljünk, függetlenül attól, hogy később hol fociznak.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik