Labdarúgás: miért nehéz a fiatalok dolga az FTC-ben?

Vágólapra másolva!
2020.02.16. 16:02
Címkék
Ha egy focistát hazája legerősebb labdarúgóklubja csábítja, aligha mond nemet a „randira”. A magyar fiatalok viszont kénytelenek fontolóra venni az FTC ajánlatát, elvégre borítékolható, hogy legtöbbször még a meccskeretbe sem férnek be. Máté Csaba, a zöld-fehérek pályaedzője a télen szerződtetett Szánthó Regő (19) kapcsán nyilatkozott honlapunknak.

Ferencváros–Mol Fehérvár 1–0. A Fradi két meccsel kevesebbet játszva is hat pontra duzzasztotta előnyét legfőbb riválisával szemben, és nagy lépést tett az újabb bajnoki cím felé. Az oly fontos mérkőzést azonban csak szurkolóként követhette a zöld-fehérek télen igazolt balszélsője, Szánthó Regő. A 19 éves győri nevelés még a kispadon sem kapott széket, éppúgy, mint az NB I eddigi összes tavaszi fordulójában. Klubja azonban bízik benne.Szánthó Regő. A 19 éves győri nevelés még a kispadon sem kapott széket, éppúgy, mint az NB I eddigi összes tavaszi fordulójában. Klubja azonban bízik benne.

„Hosszas elemzés előzte meg a szerződtetését, úgy gondoltuk, éppen rá van szükségünk, és reméljük, beigazolódik előbb-utóbb a döntésünk helyessége – mondja Máté Csaba, a zöld-fehérek pályaedzője. – Fontosnak tartjuk, hogy a legügyesebb magyar fiatalok nálunk kössenek ki, viszont nem rejtjük véka alá azt sem, hogy nagyon nehéz bekerülniük akár a meccskeretbe is. Kevesen vannak, akik ezt vállalják. Hiába tűnik úgy, hogy a Fradit nem lehet visszautasítani, a legtöbb fiatalt ma már a játékpercek érdeklik, és amennyiben ezt nem tudjuk nekik biztosítani, nem minket választanak.”

Szánthó Regő (19) az NB II-es ETO FC Győrből igazolt télen a Fradiba Forrás: fradi.hu
Szánthó Regő (19) az NB II-es ETO FC Győrből igazolt télen a Fradiba Forrás: fradi.hu

Szánthó Regő (19) az NB II-es ETO FC Győrből igazolt télen a Fradiba  •  Forrás: fradi.hu

Az U21-es korosztályos válogatottban is rendre jó teljesítményt nyújtó Szánthó azonban egy pillanatig sem hezitált, amikor felfogta: bizony, bejelentkezett érte a Fradi.

„Rögtön belegondoltam, hú, de jó lenne ebben a klubban pályára lépni. A szüleim is nagy Fradi-szurkolók, így amikor velük is megosztottam a nagy hírt, majd kiugrottak a bőrükből örömükben. Persze, tisztában voltam vele, hogy nem leszek rögtön a kezdőcsapat tagja, de már beilleszkedtem és a Soroksárban megkapom a szükséges játékperceket. Önmagában az, hogy a Fradi edzésein részt vehetek, rettentő sokat ad, mert folyamatosan kibuknak a gyengeségeim – például a fejjáték –, amelyekben fejlődnöm kell.”

Regő hozzáállását Máté Csaba is csak méltatni tudja, a szakember elmondása szerint minden olyan érték megvan az ETO-nevelésben, amelyek szükségesek ahhoz, hogy idővel meghatározó játékossá váljon a zöld-fehér klub életében.

„Elismerem, ma nem szívesen lennék a fiatalok helyében. Türelmesnek és motiváltnak kell lenniük, amikor bekerülnek az együttes vérkeringésébe. A kettő gyakran kioltja egymást, vannak, akik elfogadják a kispadot, és meg sem kísérlik a kezdőbe kerülést, mások görcsösen odavágynak, és nem tudják megemészteni, ha az edző nem őket favorizálja. Regőn azt látom, hogy egyszerre türelmes és motivált. Az edzéseken rendre megmutatja, miért hoztuk a csapatunkhoz, a játékostársak is elfogadták, mert látják, hogy a képességeit tekintve hozzánk való. Nem lehet előre megmondani, mikor debütálhat az NB I-ben, de egyvalamiben biztos vagyok: minden hétvégén készen áll, hogy pályára lépjen.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik