Labdarúgás: „Üzenetértéke van, hogy Zsóri magyarul köszönte meg a Puskás-díjat”

Pór Károly utanpotlassport.huPór Károly utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.07. 08:44
Címkék
Megtudtuk, kikkel beszélgetett a milánói díjátadó előtt a 18 éves, Puskás-díjas labdarúgó, Zsóri Dániel. Menedzsere, Dr. Horváth Zsolt elárulta, hogy a csatár mit várt a leginkább az operaház tetőteraszán a díjkiosztót megelőzően, és hogyan készült az esten elhangzott beszédére. Kiderült, Zsóri mikor értesült róla, hogy övé a díj és az is, mit mondott neki az ünnepség előtt az autóban a háromszoros holland aranylabdás, Marco van Basten – FIFA-gála a kulisszák mögül!

Mekkora lökéstadhat a Puskás-díj Zsóri Dániel pályafutásának vagy éppen lehet-e negatív hatása azáltal, hogy most már sokkal nagyobbak lesznek az elvárások vele szemben?
– Bármennyire is óriási elismerés a Puskás-díj, Zsóri Dániel pályaívét nem ez, hanem a mérkőzéseken nyújtott teljesítménye fogja meghatározni – válaszolta kérdésünkre a csatár menedzsere, dr. Horváth Zsolt, aki elkísérte ügyfelét a milánói FIFA-gálára. – Ezzel együtt nagy szó, és nemcsak Dani, hanem Magyarország, a magyar labdarúgás számára is, hogy a Puskás Ferencről elnevezett díjat sikerült hazahozni, és ezt csak magának, fantasztikus góljának köszönheti. Igaz, hogy a hirtelen jött hírnév, az ezzel járó felhajtás, ennek kezelése jelenthetne nehézséget, de ez a hatás már egy hét elteltével kezd elülni. Inkább abban bízom, hogy egy jó fél szezon után ez a díj szorzóként hat majd, és felerősítheti a Dani iránti érdeklődést, figyelmet, ha hosszú távon jó teljesítménnyel párosul.Mekkora lökéstadhat a Puskás-díj Zsóri Dániel pályafutásának vagy éppen lehet-e negatív hatása azáltal, hogy most már sokkal nagyobbak lesznek az elvárások vele szemben?
– Bármennyire is óriási elismerés a Puskás-díj, Zsóri Dániel pályaívét nem ez, hanem a mérkőzéseken nyújtott teljesítménye fogja meghatározni – válaszolta kérdésünkre a csatár menedzsere, dr. Horváth Zsolt, aki elkísérte ügyfelét a milánói FIFA-gálára. – Ezzel együtt nagy szó, és nemcsak Dani, hanem Magyarország, a magyar labdarúgás számára is, hogy a Puskás Ferencről elnevezett díjat sikerült hazahozni, és ezt csak magának, fantasztikus góljának köszönheti. Igaz, hogy a hirtelen jött hírnév, az ezzel járó felhajtás, ennek kezelése jelenthetne nehézséget, de ez a hatás már egy hét elteltével kezd elülni. Inkább abban bízom, hogy egy jó fél szezon után ez a díj szorzóként hat majd, és felerősítheti a Dani iránti érdeklődést, figyelmet, ha hosszú távon jó teljesítménnyel párosul.

Zsóri Dániel a Scalában a Puskás-díjjal Fotó: PFAGENCY
Zsóri Dániel a Scalában a Puskás-díjjal Fotó: PFAGENCY

Zsóri Dániel a Scalában a Puskás-díjjal  •  Fotó: PFAGENCY

– Meséljen egy kicsit arról, mi történ a színfalak mögött. Önök a díjátadó napján már tudták, hogy meglesz? Mennyire izgult Zsóri Dániel az esemény alatt, és hogy készültek a győztes beszédre, ami után sok kritikát is kapott, hogy miért nem angolul mondta?
– Azt, hogy ő nyerte meg a díjat, csak a bejelentés pillanatában tudtuk meg, mert előre csak az év játékosát értesítik. Viszont Milánóba érve már tudtuk, hogy Cristiano Ronaldo nem jön el a ceremóniára, akkor pedig már sejtettem, hogy Messié lesz az év játékosa díj, és arra számítottam, hogy két elismerést nem kap majd, ezért reméltem, hogy Daninak adják a Puskás-díjat. Bár ez teljesen új helyzet volt számára, a színpadon már nem izgult, pedig azt hiszem, sok embernek beleremegett volna a lába, ha ennyi sztár, ilyen közönség előtt kellett volna megszólalnia. Ezért a helyzetre való tekintettel közösen döntöttünk úgy, hogy magyarul mondja el a beszédét. Megérti az angolt és például Jürgen Klopp-pal is váltott pár szót még a díjátadó előtt, de ez tűnt biztosnak. Másrészt szimbolikus jelentősége, üzenetértéke is van annak, hogy egy határon túli magyar fiú magyarul mond köszönetet, és szándékosan döntöttünk a magyar beköszönés mellett is, mert a „jó estét kívánok” olyan szépen, méltóságteljesen hangzik, hogy ezt megfelelő indításnak éreztük. Lionel Messi és Alisson is a saját anyanyelvén mondott beszédet, de ha Zsóri Dániel angolul szólal meg, akkor biztos lett volna valaki, aki azt mondja, miért nem olaszul, ha egyszer Olaszországban vagyunk, ha olaszul mondta volna, akkor belekötnek a kiejtésébe vagy pont abba, hogy miért nem magyarul beszél. Inkább örüljünk annak, hogy a Puskás-díjas nemzetiségét jelző kis zászlóval Magyarország visszakerült a futball nagyszínpadára.

Vissza a hétköznapokba: hazaérkezés után Horváth Zsolt társaságában Fotó: Micheller Szilva
Vissza a hétköznapokba: hazaérkezés után Horváth Zsolt társaságában Fotó: Micheller Szilva

Vissza a hétköznapokba: hazaérkezés után Horváth Zsolt társaságában  •  Fotó: Micheller Szilva

– Ha már a zászlónál tartunk – mikor láthatjuk Zsóri Dánielt a válogatottban, vagy legalábbis a korosztályos válogatottban címeres mezben, mert amennyire tudom, a szabályok erre egyelőre nem adnak lehetőséget?
– A FIFA szabályai elég szövevényesek ez ügyben. Nonszensznek tartom, hogy például Zsóri Dániel, aki Nagyváradon született, beszél magyarul, és nem is igazán tud románul, ne lehessen akár már holnaptól magyar válogatott. Ugyanakkor jelenleg az a helyzet Zsóri és másik ügyfelem, a magyar útlevéllel szintén rendelkező Kusnyír Erik esetében is, hogy a magyar utánpótlás-válogatottban nem szerepelhetnek, mert sem a szüleik, sem a nagyszüleik nem Magyarország területén születtek. Egyelőre az sem világos, hogy ha eljutnak odáig, akkor a felnőttválogatottban mikor léphetnének pályára. Jelenleg tájékozódunk az ügyben, a klubokkal és a magyar szövetséggel is felvettem a kapcsolatot, a FIFA-hoz fogunk fordulni, hogy állásfoglalást kérjünk. Zsóri esetében azért is fontos ezt tisztázni, mert hatalmas lehetőség előtt állhatna, hiszen sem a korosztályában, sem a néhány évvel idősebbek között nem látni azokat a csatárokat, akik pár év múlva, Szalai Ádám helyére léphetnének a válogatottban.

– A hosszú távú célokat figyelembe véve, biztos, hogy a Mol Fehérvár volt a lehető legjobb választás számára ezen a nyáron, hiszen az elmúlt években több magyar fiatalnak – például a szintén volt debreceni Sós Bencének vagy Bód Ádámnak – sem sikerült beverekednie magát a csapatba? Az a bizonyos gól mekkora szerepet játszott az átigazolásban?
– Valószínűleg befolyásolta, de már azt megelőzően felhívtam a klub figyelmét a játékosra, és már egy éve figyelemmel követték a fejlődését. Marko Nikolics vezetőedző kérésére került a csapathoz, és miután Marko Scsepovics a nyáron távozott, Futács Márkó és Armin Hodzic után most Zsóri Dániel számít a harmadik csatárnak a keretben, csak amikor a csapathoz került, egy lövés elkapta a térdét, ami miatt két hétig nem is edzhetett. Ha Fehérváron nem tudna lehetőséget kapni, akkor a klubbal kooperáló, NB II-es Budaörsben is játszhatna, de erről egyelőre nincs szó, képesnek tartom arra, hogy a Vidiben is helytálljon. Egyébként úgy gondolom, a nyáron több csatárt is igazoló Debrecenben sem lett volna könnyebb dolga, ott is nagyjából a harmadik számú lenne, tehát a sorban nem került hátrébb az átigazolásával.

– A gálára visszagondolva, melyek azok a pillanatok, amelyek a leginkább megmaradtak önben?
– Több is volt. Például, amikor a díjátadó előtt a szállásunkra jött értünk az autó és beszálltunk, már bent ült a feleségével Marco van Basten, aki – miután bemutatkoztunk – már mondta is magától »igen, a fiatal magyar fiú, nagyszerű gólt szerzett, biztos vagyok benne, ő fogja nyerni a Puskás-díjat.« De nagyon jól estek például Jürgen Klopp biztató szavai is.

– Van Basten az ollózás nagymestere volt, már csak emiatt is nagy elismerés a véleménye, de mindezek hogyan csapódtak le Zsóriban, milyen hatással volt rá az est?
– Talán mindent elmond, hogy amikor a milánói Scala tetőteraszán várakoztunk az ünnepség előtt, néhány lépésre világbajnok és/vagy többszörös BL-győztes játékosoktól, mint például Roberto Carlos, Christian Karembeu, Clarence Seedorf, Dani azt mondta, ő már nem is a díjátadást várja, hanem hogy újra edzhessen, dolgozhasson tovább az álmaiért, mert szeretne úgy futballozni, hogy hasonló élményekben lehessen még része.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik