Labdarúgás: Halilovic, Ödegaard, Isak – csodagyerekek rögös útja

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.08. 09:14
Címkék
A 20 év alattiak korosztályában lassan minden létező gólrekordot megdöntő, a felnőtt, nemzetközi futballba tavaly ősszel berobbant, januárban a Salzburgból Dortmundba szerződött 19 éves norvég Erling Haaland példája egyelőre igazi sikertörténet. Ám, ha megnézünk néhány példát az elmúlt évekből, azt láthatjuk, általában a csodagyereknek kikiáltott tehetségeknek is rögös utat kell bejárniuk.    

A labdarúgás világában időről időre feltűnnek született tehetségnek tartott tinédzserek, akiknek nagyon korán fényes karriert jósol a szakma és a nemzetközi sportsajtó, sorban állnak az aláírásukért a sztárklubok, aztán amilyen gyorsan feltűntek, sokszor olyan gyorsan el is tűnnek a látóhatárról. Amikor pedig hosszú idő után újra hallatnak magukról, már közel sem tűnnek olyan kivételesnek, mint azt korábban gondoltuk volna.

Nem rég a horvát Alen Halilovic azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a holland SC Heerenveen bajnokiján, az ADO Den Haag ellen a jobbszélről méterekkel a kapu mellé csavarta a labdát, ami a lelátói büfében landolt, ahol kisebb károkat okozott. Emlékszünk még rá?

A büfében landolt lövés

2013-ban a horvát válogatott történetének legfiatalabb labdarúgója lett, 16 évesen debütált Portugália ellen , majd 18 évesen a Barcelona szerződtette a Dinamo Zagrebtől, de a katalánoknál már nem úgy alakult a pályafutása, ahogyan azt a szakemberek előzetesen jósolták. A támadó középpályás a Barcelona B csapatában, a másodosztályban 29 meccsen szerzett ugyan négy gólt, de az első csapatban mindössze egyszer cserélték be, egy kupameccsen játszott 28 percet 2015-ben az Elche ellen, egyébként még a kispadra sem fért oda. Egy év után kölcsön is adták a Sporting Gijónnak, melynél szerzett ugyan három gólt, de az húszévesen már kevésnek bizonyult az áttöréshez.

Barcelonába már nem kerülhetett vissza, így hosszú vándorlásba kezdett, ami alatt fokozatosan csökkent az értéke és hamar kikerült a válogatottból is (összesen tíz meccsen szerepelt a nemzeti csapatban). Most, 23 éves korára ott tart, hogy hat ország nyolc csapatában futballozott, jelenleg az olasz AC Milan kölcsönjátékosaként szerepel a Heerenveenben, profi karrierje során 216 mérkőzésen 23 gólig és 20 gólpasszig jutott. Ennél sokkal többet vártak tőle, pedig a képességei megvannak, amit a hágaiak elleni, fent említett meccsen is bizonyítani tudott, mert a büfében landolós lövés után néhány perccel, hasonló helyről gyönyörűen csavart a kapu jobb oldalába – de valahogy az ilyenekből mutatott sokkal kevesebbet eddigi pályafutása során, mint ahogy azt várták tőle.

Halilovic zseniális gólja

Martin Ödegaard öt éve Cristiano Ronaldo helyére állt be a Realba, azóta vár arra, hogy másodszor is pályára léphessen a bajnokságban a madridiaknál Fotó: bleacherreport.com
Martin Ödegaard öt éve Cristiano Ronaldo helyére állt be a Realba, azóta vár arra, hogy másodszor is pályára léphessen a bajnokságban a madridiaknál Fotó: bleacherreport.com

Martin Ödegaard öt éve Cristiano Ronaldo helyére állt be a Realba, azóta vár arra, hogy másodszor is pályára léphessen a bajnokságban a madridiaknál • Fotó: bleacherreport.com

Halilovic már biztosan nem futja be azt a karriert, amit jósoltak neki, ellenben a Real Madrid hasonlóan fiatalon berobbant norvég üdvöskéjének, a 21 évesen még mindig utánpótláskorúnak számító norvég Martin Ödegaardnak még lehet erre esélye, de sokkal rögösebb útra tévedt, mint ahogy az 2015-ben tűnt, amikor 16 éves korában szerződtette a királyi gárda. A szintén támadó középpályás Ödegaard 2014. áprilisában mutatkozott be a norvég élvonalban a Strömsgodsetben, négy hónappal később pedig már a válogatottban is pályára lépett, 15 évesen és 253 naposan mutatkozott be az Egyesült Arab Emírségek elleni találkozón. A következő év májusában pedig Cristiano Ronaldo cseréjeként, a spanyol élvonal történetének legfiatalabb futballistájaként, a Getafe elleni bajnokin pályára lépett. Egy év alatt jutott a Strömsgodsettől a Realig, viszont arra, hogy másodszor is pályára léphessen bajnoki mérkőzésen a Realban, immár több mint öt éve vár…

Azóta ő is járt kölcsönben a holland Heerenveennél, majd a Vitesse-nél, melyben 31 mérkőzésen nyolc gól és 11 gólpasszt jegyzett. Ezzel a teljesítménnyel sikerült a múlt nyáron visszakerülnie Spanyolországba, a Real Sociedadban a jelenlegi idényben 27 tétmeccsen hét gólt és nyolc gólpasszt ért el, a nyáron kiderül, ez elég lehet-e ahhoz, hogy visszakerüljön Madridba, amelyhez még mindig szerződés köti az idő közben 20 válogatottságig jutó támadót.

Sok szempontból hasonlít Ödegaard történetéhez a svéd csatár, Alexander Isak útja, akit 17 évesen 8.6 millió euróért szerződtetett a Borussia Dortmund az AIK Solnától, de neki nem indult olyan meseszerűen a dortmundi időszaka, mint idén Erling Haalndé, ugyanis 13 tétmeccsen csak egy gólt szerzett. Így számára is következett egy hollandiai kölcsönjáték és a Twentében 29 meccsen szerzett 19 gólja azt eredményezte, hogy a Dortmundtól 6.5 millió euróért végleg megvette a Real Sociedad, amelynél 32 tétmérkőzésen 14 gólnál jár, vagyis neki még minden esélye megvan arra, hogy fényes karriert fusson be, hiszen még csak húszéves.

A 2019-es év nagy története a Joao Félixé volt, aki a 2017–2018-as évadban még játszott együtt Csoboth Kevinnel a Benfica utánpótlásában, majd bemutatkozott a lisszaboniak első csapatában, 2019 januárja és májusa között pedig lőtt 17 gólt a Benficában, ami után a tavalyi év rekordját jelentő 126 millió euróért az Atlético Madrid igazolta át. A 20 éves portugál eredményességben azonban egyelőre meg sem közelíti a Dortmund téli szerzeményét, a 20 millió euróért Salzburgból szerződtetett Erling Haalandot. Utóbbi a 2019–2020-as idényben 31 tétmeccsen 40 gólt szerzett, ebből a BL-mérlege hét találkozón tíz gól, a Dortmundban pedig január óta kilenc tétmeccsen 12 találat. Ezzel szemben a több mint hatszoros árért megszerzett Joao Félix meglehetősen keveset tudott eddig törleszteni a vételárából: 26 tétmérkőzésen csak ötször volt eredményes az Atléticóban ( többször is sérülés miatt hiányzott).

A kiragadott példák is azt támasztják alá, hogy bizony még a kimagasló tehetségnek tartott játékosok is rögös útra számíthatnak a nemzetközi futball világában. Az egyébként még csak kétszeres válogatott Haaland éppen azért nevezhető még a csodagyerekek között is kivételesnek, mert egyelőre megállás nélkül képes ugyanazt a teljesítményt hozni a Bajnokok Ligájában, a német és az osztrák élvonalban. Erre csak nagyon kevesen képesek…

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik