Ifi BL: a Porto sporttörténelmi sikert aratott

Vágólapra másolva!
2019.05.15. 12:54
Címkék
Először nyerte meg portugál klub az UEFA Ifjúsági Ligát, miután a döntőben az FC Porto 3–1-re múlta felül a kétszeres győztes Chelsea együttesét. A sorozat zárásával visszatekintünk az emlékezetes pillanatokra, és felidézzük, mire ment a bajnoki ágon az Illés Akadémia-Haladás.

Leiner Soma - utanpotlassport.huKezdjük rövid történelemleckével: a labdarúgó Ifjúsági Liga ötlete először 2010-ben vetődött fel. Abban az esztendőben az Internazionale és a Bayern München játszotta a Bajnokok Ligája döntőjét, három nappal a finálé előtt pedig megmérkőzött a két klub U18-as együttese is. Az olaszok 2–0-ra nyertek (mindkét mérkőzésen), az európai szövetség pedig ihletet kapott. Ennek ellenére 2013-ig nem született meg a sokszor csak ifi BL-nek becézett sorozat kiírása – akkor az első két évadot amolyan kísérleti jelleggel hirdette meg az UEFA, majd a siker láttán emelte a résztvevő csapatok számát.Leiner Soma - utanpotlassport.huKezdjük rövid történelemleckével: a labdarúgó Ifjúsági Liga ötlete először 2010-ben vetődött fel. Abban az esztendőben az Internazionale és a Bayern München játszotta a Bajnokok Ligája döntőjét, három nappal a finálé előtt pedig megmérkőzött a két klub U18-as együttese is. Az olaszok 2–0-ra nyertek (mindkét mérkőzésen), az európai szövetség pedig ihletet kapott. Ennek ellenére 2013-ig nem született meg a sokszor csak ifi BL-nek becézett sorozat kiírása – akkor az első két évadot amolyan kísérleti jelleggel hirdette meg az UEFA, majd a siker láttán emelte a résztvevő csapatok számát.

Történelmi sikert aratott a Porto U19-es együttese Forrás: uefa.com
Történelmi sikert aratott a Porto U19-es együttese Forrás: uefa.com

Történelmi sikert aratott a Porto U19-es együttese  •  Forrás: uefa.com

A lebonyolítás immár negyedik esztendeje ugyanaz, a szövetség helyt adott a korábban megfogalmazott igénynek: ősszel a bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, amelyek hazájukban megnyerték a korosztályos sorozatot, de a felnőttcsapatuk nem jutott el a legrangosabb európai sorozatba; míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma, vagyis a nagyokéval megegyező összetételű csoportokban folynak a küzdelmek. Tavasszal a két ág összeér, a továbbjutók pedig egyenes kieséses rendszerben mérkőznek egymással.

Az U19-es sorozat igazi pikantériáját ez adja, ugyanis a bajnoki ágról rendre olyan együttesek jutnak a legjobb 32, illetve 16 együttes közé, amelyek felnőttcsapata a Bajnokok Ligája közelében sincs, ugyanakkor az akadémiájukon kiváló képzést biztosítanak. Így esett, hogy egy esztendővel ezelőtt a bosnyák Zeljeznicar az Atlético Madrid, míg a belgrádi székhelyű Brodarac a Manchester United együttesét fogadhatta. Ebben az idényben ugyan ennél kevesebb meglepetést regisztrálhattunk, de a dán Midtjylland, a horvát Dinamo Zagreb, illetve az ukrán Dinamo Kijev egyaránt eljutott a nyolcaddöntőig.

Az együttesek célja a final four elérése, amelyet a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az UEFA svájci székhelyén, Nyonban rendeztek meg. A fináléba jutásért Hoffenheim–Porto és Chelsea–Barcelona párharcra került sor; a londoniak 2–2 után tizenegyesekkel, míg a portugálok a rendes játékidőben, 3–0-s sikerrel harcolták ki a döntőbe jutást. A finálé kiélezett küzdelmet hozott, amelyben a Porto feltette a koronát egész éves teljesítményére, és 3–1-es, történelmi sikert aratott a 2015-ös és 2016-os győztes felett. A sorozat gólkirályát a Chelsea adta a 12 találatot elérő, legközelebbi riválisait hat góllal megelőző Charlie Brown személyében.

Először ért a csúcsra tehát portugál együttes az U19-es sorozatban, de mi a helyzet a magyar csapatokkal? A Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd-MFA után az Illés Akadémia-Haladás volt a harmadik együttes, amely az U19-es bajnokság regnáló aranyérmeseként bizonyíthatott a sorozatban. Vagyis bizonyíthatott volna, a szombathelyieket azonban a fehérorosz aranyérmes FK Minszk már a bajnoki ág első körében búcsúztatta, 4–3-as összesítéssel. A korosztályos pontvadászatra pillantva jó esély kínálkozik arra, hogy jövőre is magyar újonc szerepeljen a sorozatban, ugyanis az MTK Budapest együttese 25 forduló után négy pontos előnnyel vezeti a bajnokságot. A kék-fehérek dolgát nehezíti, hogy az együttes alapemberei, így Zuigeber Ákos, Balogh Botond, Kata Mihály és Kosznovszky Márk jelenleg az U17-es Európa-bajnokságon vitézkednek…

AZ UEFA IFJÚSÁGI LIGA GYŐZTESEI
2013–14: Barcelona (spanyol)
2014–15: Chelsea (angol)
2015–16: Chelsea (angol)
2016–17: Red Bull Salzburg (osztrák)
2017–18: Barcelona (spanyol)
2018–19: FC Porto (portugál)

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik