Labdarúgás: a Magyar Futball Akadémián is újraindult az élet

Vágólapra másolva!
2020.05.23. 12:33
Címkék
„Az utánpótlásfoci nem a bajnokságok végeredménye miatt jött létre, hanem a játékosok fejlesztéséért, úgyhogy most is ugyanolyan fontos a munkánk" – vallja Simon Miklós, a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttesének vezetőedzője, aki azért nem rejtette véka alá, hogy csalódott a korosztályos bajnokságok lezárása miatt.

A Budapest Honvéd-MFA jogosan nevezhető a korosztályos labdarúgó-bajnokságok lefújása miatt kialakult mizéria legnagyobb vesztesének, hiszen ha csak a három kiemelt élvonalbeli liga (U16, U17 és U19)tabellájára pillantunk, látható, hogy U16-ban 12 ponttal, U17-ben pedig 9 ponttal vezettek a második helyet elfoglalt Puskás Akadémia előtt, mégsem vallhatják magukat bajnoknak a kispesti akadémisták – a Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis úgy döntött, hogy nem hirdet hivatalos végeredményt az egyes korosztályos bajnokságokban, vagyis nincsenek helyezettek és kiosztott érmek, oklevelek.

A Magyar Futball Akadémia az U19-esek között is szépen menetelt, de amikor lefújták a 2019/20-as szezont, csak a második helyen szerepeltek a tabellán, 5 ponttal lemaradva a listavezető és ezzel az UEFA Ifjúsági Liga következő idényében való indulás jogát megszerző ETO FC Győr mögött. Simon Miklós, a kispestiek vezetőedzője nem is rejtette véka alá a klub honlapjának adott nyilatkozatában, mennyire szerencsétlenül zárult számukra az idény.

Simon Miklós szerint az utánpótlás a fiatalok fejlődéséről szól, és nem a bajnokság végeredményéről Forrás: Magyar Futball Akadémia/Facebook
Simon Miklós szerint az utánpótlás a fiatalok fejlődéséről szól, és nem a bajnokság végeredményéről Forrás: Magyar Futball Akadémia/Facebook

Simon Miklós szerint az utánpótlás a fiatalok fejlődéséről szól, és nem a bajnokság végeredményéről  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia/Facebook

„Úgy indultunk neki az idei évnek, hogy szerettük volna győzni, nemcsak az érem, hanem az ifjúságiBajnokok Ligája miatt is. A játékosoknak, nekünk és a klubnak is nagyon jó tanulási, tapasztalatszerzési lehetőség lett volna, azokat a meccseket nem lehet utánozni semmilyen nemzetközi mérkőzéssel. Biztos vagyok benne, hogy ezt a bajnokságot megnyerhettük volnaa folytatásban, egyrészt azért, mert hazai pályán találkoztunk volna még egyszer a Győrrel, másrészt jó formában is voltunk, meg tudtuk volna fogni őket. Természetesen vitatkozni nem szeretnénk a döntéssel, elfogadtuk, de nem akarom titkolni azt sem, hogy szomorú vagyok a végkifejlet miatt. Éreztem a srácokban és magamban is, hogy meg tudjuk csinálni, de ha nekünk lett volna több pontunk a lefújásnál, nyilván a győriek mondhatnák ugyanezt."

Ennek megfelelően a szakember úgy gondolja, mindannyiuknak tovább kell lépni, a korosztályos futballt amúgy sem a bajnokságok miatt hozták létre.

„Természetesen attól, mert véget érta bajnokság, még nem álltunk le. Az utánpótlásfoci nem a bajnokságok végeredménye miatt jött létre, hanem a játékosok fejlesztéséért, úgyhogy most is ugyanolyan fontos a munkánk. Eddig otthon, egyéni programmal készültek a srácok, de pénteken újra visszatértünk az akadémiára. Nem kis anyagi terhet vállalt magára a klub azzal, hogy elkezdte a teszteléseket, így elkezdhetjük végre a kiscsoportos edzéseket, reményeink szerint utána pedig szép lassan belevághatunk a rendes munkába is. Azt gondolom, mindenki beáll a sorba, hogy akár még a nyári szünet rovására is dolgozzunk, hiszen ebben a korban különösen fontos az edzés, az egyén fejlesztése. Én nem várnék arra, hogy mikor kezdődik az új bajnokság, amint lehet, belevágnék a munkába, természetesen betartva minden szükséges óvintézkedést az egészségünk érdekében."

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik