Labdarúgás: a BL-nyolcaddöntős Atalanta a fiatalokra épít

Vágólapra másolva!
2020.02.19. 13:31
Címkék
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Valencia ellen készülő olasz Atalanta az élő példa, hogy az utánpótláskorú fiatalok folyamatos fejlesztése, felfelé áramoltatása mellett is lehet szakmailag és gazdaságilag is sikeres klubot építeni.

A 2019–2020-as európai futballidény egyik meglepetéscsapata kétségkívül az olasz Atalanta, amely a tavalyi bajnoki bronzérmét követően története során először szerepel a Bajnokok Ligájában és rögtön nyolcaddöntőbe is jutott (szerdán a Valenciát fogadja) – úgy, hogy az első három BL-meccsét elveszítette. Ráadásul a Serie A-ban magasan a legtöbb gólt szerezte ebben az idényben a bergamói alakulat, 24 forduló alatt 63-at, miközben a listavezető Juventus „csak” 46-ot.

Egy olyan klubról beszélünk, amely jelentős anyagi befektetés mellett szigorú követelményrendszert vezetett be a saját utánpótlás-nevelésében, egyfajta életpályamodellt adott az edzőknek és a játékosoknak is, utóbbiak tisztán látják maguk előtt az első csapathoz vezető utat. Ez azzal együtt is igaz, hogy a jelenlegi meghatározó játékosok között nincsenek utánpótláskorú fiatalok, viszont többen is vannak olyanok a keretben, akiket fiatalabb korukban fedezett fel a klub és több éve Bergamóban futballoznak. A kiemelkedő tehetségeket hamar tovább is értékesítik, amint az első csapatban bizonyítani tudnak.

A svéd válogatott Dejan Kulusevskiért 35 millió eurót fizet a Juventus (Fotó: twitter)
A svéd válogatott Dejan Kulusevskiért 35 millió eurót fizet a Juventus (Fotó: twitter)

A svéd válogatott Dejan Kulusevskiért 35 millió eurót fizet a Juventus (  •  Fotó: twitter.com)

A fiatalok felfedezéséhez egy éles szemű megfigyelőt is szerződtetett a klub Fermo Favini személyében, és az ő ténykedése mellett, az általa is felfedezett fiatalokkal húsz országos bajnoki címet nyertek a klub korosztályos csapatai, 2018-ban és 2019-ben is megnyerte a bajnokságot a Primavera-, azaz az U19-es csapat, és jelenleg is hatpontos előnnyel vezeti a tabellát, míg legutóbb az U15-ös és az U17-esek országos bajnokok lettek, és jegyezzük meg azt is, hogy az akadémia tavalyelőtti 303 játékosa közül 43 külföldről került az Atalantához.És már a nagy felfutás előtt, 2014-ben a világ nyolcadik legjobb akadémiájának tartották a bergamóit, abban az évben 25 egykori tanulója szerepelt a topligákban! Érdekes, hogy a fiatalok fejét nem tömik tele taktikával, a technikai alapokra helyezik a hangsúlyt, a bemelegítés mindig lábtenisz.

Az Atalanta tökéletes példa arra, hogyan lehet párhuzamosan szakmailag és gazdaságilag is sikeres játékospolitikát folytatni. Olyat, amelynek hatékonysága a tehetséges játékosok megtalálása, felépítése és továbbértékesítése mellett a pályán elért eredményekben is megmutatkozik. Az Atalanta ugyanis, amellett, hogy folyamatosan építi be az utánpótlásából az első csapatba a tehetségeket, más kluboktól is előszeretettel vásárol fiatalokat és a legígéretesebb játékosokat kis idő elteltével, jókora haszonnal már tovább is adják. A játékosértékesítésből származó bevételek évről évre a klub működésének fontos részét adják, miközben az elmúlt években a pályán is egyre eredményesebb lett a csapat. Az Atalanta tökéletes példa arra, hogyan lehet párhuzamosan szakmailag és gazdaságilag is sikeres játékospolitikát folytatni.

A 2014–2015-ös idény óta, a 2018–2019-est leszámítva folyamatosan nyereséggel zárt a klub az átigazolási piacon, a 9, 14, 27 és 31 millió eurós bevétel után a jelenlegi évadban 46 millió eurós pluszban van. Ha összeadjuk a bevételeket, illetve kivonjuk a 2018–2019-es évad 33 milliós veszteségét, akkor is azt kapjuk, hogy hat év alatt 94 millió eurós bevételre tett szert az Atalanta a játékospiacról.

Az ebben az idényben a legtöbb pénzért eladott Dejan Kulusevski (35 millió euróért ment a Juventusba), Franck Kessié (24 millió, AC Milan), Bryan Cristante (21 millió, AS Roma), Andrea Petagna (12 millió SPAL), Andrea Masiello (2.5 millió Genoa) ötösből Kulusevskit és Kessiét még 20 éves koruk előtt szerződtették, de Cristante és Petagna is utánpótláskorúnak számított, amikor Bergamóba igazolt. Az Atalantánál tovább fejlődtek, majd haszonnal értékesítette őket a klub.

Kessiét négy éve még az U19-es csapatához szerződtette Elefántcsontpartból, 1.5 millió eurót fizetett érte, majd négy évvel később, tavaly nyáron több kölcsönjáték után 24 millió euróért adta el a Milannak. A tél legdrágább tinédzsere, a még mindig csak 19 éves Kulusevski pedig 2016-ban az Atalanta U17-es csapatához szerződtették, és onnan jutott el az első csapatig, ősszel pedig a Parmában szerepelt kölcsönben (tavasszal is ott szerepel, de már a Juve kölcsönjátékosaként), ebben az idényben 22 bajnokin öt gólt és hét gólpasszt jegyzet.

A bergamóiak legújabb üdvöskéje pedig az olasz élvonalban az ősszel góllal debütáló, 17 éves elefántcsontpartiAmad Traoré lehet, aki az Udinese ellen szerzett góljával az olasz élvonal történetének első 2002-es születésű gólszerzője lett. Nem lepődnénk meg, ha néhány év múlva Kulusevkihez hasonló összegért távozna, de az ebben az idényben elkönyvelt 99 millió eurós bevételből 11.5 millió eurót el is költött utánpótláskorú játékosokra az Atalanta. Az egyaránt 20 éves, Eszékről érkezett horvát Bosko Sutalo és a holland Heraclestől szerződtetett német Lennart Czyborra, valamint az olasz U21-es válogatott Marco Varnier is abba a sorba tartozhat, akit néhány év múlva sokszoros áron értékesítenek.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik