MK: a Békéscsaba hét utánpótláskorúval verte meg a Fradit

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 09:01
Címkék
A Békéscsaba Ferencváros elleni bravúros győzelme a labdarúgó Magyar Kupában nemcsak a 18 éves kapusreménység, Uram János parádés teljesítménye miatt figyelemre méltó, hanem azért is, mert az Előre hét saját nevelésű fiatallal a kezdőcsapatban és hét utánpótláskorú labdarúgóval a soraiban tudta megverni 2–0-ra az Európa-liga csoportkörében vitézkedő FTC-t.

A Békéscsaba Ferencváros elleni, szerdai Magyar Kupa-meccsen a 18 éves kapussal, Uram Jánossal együtt hét saját nevelésű játékos szerepelt a kezdőcsapatban. Összesen tíz saját nevelésű futballista lépett pályára a meccsen,Váradi Ádám (18), Zahorán Balázs (21), Máris Dominik (19), Gréczi Márton (19), Pilán Márkó (21) és Bizdilya Anton(19) személyében Uram mellett hat utánpótláskorú labdarúgó. A főhős persze Uram volt, aki sorozatos bravúrjaival főszerepet játszott az NB II-ben 10. helyen álló Békéscsaba továbbjutásában.Uram Jánossal együtt hét saját nevelésű játékos szerepelt a kezdőcsapatban. Összesen tíz saját nevelésű futballista lépett pályára a meccsen,Váradi Ádám (18), Zahorán Balázs (21), Máris Dominik (19), Gréczi Márton (19), Pilán Márkó (21) és Bizdilya Anton(19) személyében Uram mellett hat utánpótláskorú labdarúgó. A főhős persze Uram volt, aki sorozatos bravúrjaival főszerepet játszott az NB II-ben 10. helyen álló Békéscsaba továbbjutásában.

Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert Fotó: Facebook(
Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert Fotó: Facebook(

Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert  •  Fotó: Facebook

Uram János már egy évvel ezelőtt, 17 évesen bemutatkozott a Békéscsaba első csapatában tétmeccsen a Magyar Kupában, majd két találkozón, a Budaörs és a Gyirmót ellen az NB II-ben is pályára lépett a 2018–2019-es évadban (első két mérkőzését a felnőttek között az 1908 SZAC és a Budaörs ellen kapott gól nélkül teljesítette). A jelenlegi idényben a bajnokságban négyszer kezdett, a Magyar Kupában háromszor. A kupában a három meccsen eddig egy gólt kapott (a Fradi előtt a Körösladányi MSK-t 5–1-re, a Füzesgyarmatot 1–0-ra győzte le az Előre).

„Uram Jánosról tudni kell, hogya Békés megyei Gesztről származik.Kis lélekszámú, hátrányos helyzetű település, ahol sok embernek talán még az is nehézséget jelenthet a nagy távolság miatt, hogy mondjuk eljusson a fővárosba.Innen nézve is óriási eredmény, hogy János a Fradi ellen tudott védeni, és ilyen teljesítményt nyújtott”–beszélt a kapusról a Nemzeti Sport Online megkereséséreIgricz Mihály, a Békéscsaba klubigazgatója.

A sportvezető elmondta, Uram 15 éves volt, amikor 2016-ban a Grosics Akadémiáról átigazolták, és arról is beszélt, hogyan tudták meggyőzni, hogy az Előrével kössön profi szerződést.

„Másfél éve jómagam és Ilyés Tamás igazgatósági tag utaztunk Gesztre a családhoz, hogy a profi szerződésről tárgyaljunk.Már akkor vitte volna a Debrecen, de azzal tudtuk Békéscsabán tartani, hogy nálunk előbb bemutatkozhat az első csapatban, mintha máshova, akár NB I-es klubhoz szerződne.Békéscsabán olyan játékospolitikát szeretnénk megvalósítani, amely a környékről származó fiatalok itt tartására, csapatba építésére alapoz. Ennek lehet jó példája Uram János, aki nagyonnyugodt, kiegyensúlyozott játékos, minden képessége és adottsága megvan ahhoz, hogy Békéscsabáról indulva szép karriert fusson be, akár a válogatottságig is eljuthat, ha fokozatosan fejlődni tud.”

Igricz szerint Uram esete bizonyíték a klubnál folyó szakmai munkára. Dicséri a kapusedzőket is, akik eddig dolgoztak vele a felnőttcsapatban, illetve az utánpótlásban: Hanyecz Jánost, Molnár Leventét, Such Andrást, Skerl Józsefet.

„Aki ismeri a magyar futballt, azt tudja, hogy az NB I-ben és az NB II-ben isnagyon sok olyan játékost találunk, felnőtt- és utánpótlás-válogatottakat is, akik Békéscsabáról indultak, említhetem Jova Leventét, Otigba Kennethet, Ugrai Rolandot, Silye Eriket, Zsóri Dánielt, Zsótér Donátot, Nagy Gergőt, és még sorolhatnánk a neveket. Ezek a játékosok máshol mutatkoztak be a felnőttek között, deaz a céla jövőben, hogy minél tovább itt tudjuk tartani a klubnál a tehetségeinket,akik nálunk valóban hamar lehetőséget kaphatnak az első csapatban, és ha bizonyítanak, akkor innen szerződhetnek magasabb szinten szereplő csapathoz.A céljainkat bizonyítja az is, hogy a Fradi ellen hét saját nevelésű játékosunk szerepelt a kezdőcsapatban” –fogalmazott Igricz.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik