Labdarúgás: a 36 éves Szénási Béla holland topakadémián edzősködik

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 19:17
Címkék
Szénási Béla, az AZ Alkmaar kapusedzőjének története hűen tükrözi, hogy a holland labdarúgásban nemcsak a fiatal játékosokhoz nyúlnak szívesen, hanem a pályája elején járó, elhivatott edzőknek is teret hagynak a kibontakozásra.

Ha sok szó esik a fociutánpótlásról, akkor az ifjú, ambiciózus edzők is megérnek egy misét. Szénási Béla anno húszévesen felhagyott az aktív labdarúgással, így szokatlanul fiatalon kezdhette el építeni edzői pályafutását, ami persze koránt sem volt ennyire egyértelmű.Szénási Béla anno húszévesen felhagyott az aktív labdarúgással, így szokatlanul fiatalon kezdhette el építeni edzői pályafutását, ami persze koránt sem volt ennyire egyértelmű.

„Tizenegy évvel ezelőtt, amikor megérkeztem Hollandiába, úgy voltam vele, hogy kapusedzőként próbálok meg elhelyezkedni, mert a játékosmúltamból kifolyólag ehhez értettem valamennyire. Mindenféle papír nélkül besétáltam az AFC Amsterdamhoz, ahol éppen akkor üresedett meg az egyik kapusedzői poszt, és megkaptam a lehetőséget. Szerencsém volt, ezek után pedig minden tőlem telhetőt megtettem, hogy megháláljam a bizalmat” – árulta el az Utánpótlássport.hu megkeresésére a jelenleg az AZ Alkmaar akadémiáján és a holland U14-es válogatottnál tevékenykedő Szénási Béla.

Szénási Béla (balra) Hollandiában, az AZ Alkmaar akadémiáján találta meg a számításait Fotó: Ed van de Pol
Szénási Béla (balra) Hollandiában, az AZ Alkmaar akadémiáján találta meg a számításait Fotó: Ed van de Pol

Szénási Béla (balra) Hollandiában, az AZ Alkmaar akadémiáján találta meg a számításait  •  Fotó: Ed van de Pol

„Az AFC Amsterdam az ország egyik legnagyobb amatőr egyesülete – az Ajax vagy a többi topklub is innen tölti fel az utánpótlását –, tehát szem előtt voltam, ráadásul a Johann Cruyff Intézet sportmenedzser szakán szerzett mesterdiplomám mellett különböző edzőképzéseken, illetve konferenciákon vettem részt, amelyeken egy idő után ugyanazokba botlik az ember. Így gyorsabban kialakul egy ismeretség.”

„Mindenesetre, amikor elvégeztem a profi kapusedzői képzést, azonnal munkát kaptam a másodosztályú Volendamtól. Két évvel ezelőtt pedig felfigyeltek rám az AZ Alkmaarnál, s ezzel egyidőben ért az a megtisztelő felkérés, hogy a holland U14-es válogatottban is ellássam a kapusedzői teendőket.”

A 36 éves magyar szakember valósággal ki sem látszik a munkából, U11-től az U23-ig ő felel a kapusok fejlesztéséért. Mindezt egy olyan klubban, amelyben nagyon fontos cél, hogy a felnőttcsapat legalább fele saját nevelésű fiatalokból álljon. Hogy milyen eredményesendolgoznak az akadémián, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az utánpótláskorúakkal teletűzdelt első csapat tavaly ugyanannyi pontot szerzett, mint a bajnok Ajax (amelyet ráadásul oda-vissza legyőzött).

A 36 éves kapusedző gyakran az első csapatnak is besegít Fotó: Ed van de Pol
A 36 éves kapusedző gyakran az első csapatnak is besegít Fotó: Ed van de Pol

A 36 éves kapusedző (középen)gyakran az első csapatnak is besegít  •  Fotó: Ed van de Pol

„Ha a játszott perceket nézzük, Hollandiában mi nyúlunk a legbátrabban a fiatalokhoz, de Európában is benne vagyunk a top 15-ben. Kis klubnak számítunk, például rajtam kívül nincs is más kapusedző az akadémián, miközben az Ajax, a PSV vagy a Feyenoord 5-6 kapusedzővel dolgozik. Hátrányból indulunk, viszont a víziónkból fakad, hogy a saját utánpótlásra támaszkodunk, meghagyjuk az időt a fiataloknak, hogy mindenki a saját tempója szerint fejlődjön fel a felnőttfutballunk szintjére. Ugyanez rám nézve is igaz: gyakran besegíthetek az első csapat edzésein, ami számomra azt mutatja, hogy a klub a fiatal edzőket is támogatja.”

Hozzátette, Magyarországra leginkább csak egy évben egyszer, júliusban szokott hazatérni. Többször járt már a Puskás Akadémián, ahol szerinte a körülmények nemhogy az Alkmaarét, de még az Ajaxét is felülmúlják. Mégis valamiért utóbbi kettőben játszanak inkább a saját nevelésű fiatalok. Miért?

„Erre konkrét választ a távolból nem tudok adni, találgatni pedig nem szeretnék.Mi karaktereket nevelünk. Olyan egyéniségeket, akik amellett, hogy természetesen tisztelik az edzőjüket, ki merik mondani a saját véleményüket, kritikusak ugyanúgy magukkal, mint a társukkal szemben, ésa pályán kívül megosztják egymással, illetvevelünk a tapasztalataikat. Persze, a holland futballnak is vannak gyengéi: a kultúrából eredően a csapatoknak általában a saját térfelükön való védekezéssel akadnak gondjai,a kapusoknak pedig meggyőződésem szerint a védési technikák elsajátításában van még hova fejlődniük. De az nem kérdés, hogy az itteni edzők nagyon sok energiát, szeretetet fektetnek egy-egy tehetségbe. És hogy miért? Egyszerűen azért, mert hosszú távon ez a kifizetődő a holland labdarúgásnak.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik