Labdarúgás: Kovácsréti 18 évesen „betonozza” helyét az NB I-ben

Vágólapra másolva!
2019.08.23. 17:39
Címkék
Az idei NB I-es szezon első három fordulójában egyaránt kezdő Kovácsréti Márkban rejlő lehetőségről sokat elárul, hogy Kisvárdán nem szokták csak úgy két kézzel szórni a játékperceket a hozzá fogható U21-es focistáknak, ő mégis megkapta az esélyt, és igyekszik is élni vele.

A 18 éves Kovácsréti Márk focikarrierjének eddigi legmozgalmasabb időszakán van túl: az edzőmérkőzéseken mutatott teljesítményével kivívta Miriuta László, a kisvárdaiak vezetőedzőjének bizalmát, aki az idei bajnokság mindhárom összecsapásán kezdőként számított a játékára. A Paks ellen rögtön gólpasszal mutatkozott be, és végig aktívan, az ellenfelek szempontjából veszélyesen futballozott. Mondhatni, már csak a gól hiányzik a repertoárjából.Kovácsréti Márk focikarrierjének eddigi legmozgalmasabb időszakán van túl: az edzőmérkőzéseken mutatott teljesítményével kivívta Miriuta László, a kisvárdaiak vezetőedzőjének bizalmát, aki az idei bajnokság mindhárom összecsapásán kezdőként számított a játékára. A Paks ellen rögtön gólpasszal mutatkozott be, és végig aktívan, az ellenfelek szempontjából veszélyesen futballozott. Mondhatni, már csak a gól hiányzik a repertoárjából.

Kovácsréti Márk alapemberré vál(ha)t a Kisvárdában Forrás: Kisvárda FC
Kovácsréti Márk alapemberré vál(ha)t a Kisvárdában Forrás: Kisvárda FC

Kovácsréti Márk alapemberré vál(ha)t a Kisvárdában  •  Forrás: Kisvárda FC

„Az azért eléggé hiányzik. Balszélsőt játszom, joggal várhatják el tőlem a szurkolók, hogy előbb-utóbb betaláljak. Remélem, holnap az Újpest ellen megszerzem az elsőt, akkor biztosan nagy kő esne le a szívemről. Sokszor elképzeltem már, ahogy gólt lövök, a kimaradt helyzeteket is általában újra lejátszom magamban, hogy rájöjjek, mit kellett volna jobban csinálnom az adott szituációban. Utólag persze sokszor valami teljesen más megoldást választanék, de mindenből igyekszem tanulni, levonni a megfelelő következtetéseket.”

Ennyit a kisvárdai srác céltudatosságáról, amelyet talán csak érettsége feltűnőbb. Nem bánja ugyanis, hogy tavaly még nem mutatkozhatott be az első osztályban, nem siettet semmit, és csak remélni tudja, hogy valóban most jött el az ideje.

„Az előző szezonban a kiesés ellen küzdöttünk, főleg ennek tudom be, hogy akkor nem mertek bedobni a mélyvízbe, mert tényleg minden egyes pontért a legerősebb felállásunkban kellett megküzdenünk. Ettől függetlenül a kupában játszottam NB I-es csapatok ellen, és a nyár elejénugyan kisebb sérüléssel bajlódtam, éreztem, hogy most kell bizonyítanom új edzőnknek, Miriuta Lászlónak. Most vagy soha!”

Bizonyított, s úgy fest, kiválóan illik játékstílusa a mester által megálmodott taktikához. Kovácsréti legalábbis lubickol benne, ráadásul a külföldiekkel is megtalálta a közös hangot.

A Honvéd ellen is jól játszott Kovácsréti Márk (fehérben) Forrás: Budapest Honvéd FC
A Honvéd ellen is jól játszott Kovácsréti Márk (fehérben) Forrás: Budapest Honvéd FC

A Honvéd ellen is jól játszott Kovácsréti Márk (fehérben)  •  Forrás: Budapest Honvéd FC

„Nekem fekszik, hogy biztos védekezésből kontrázunk, mert ha nagy területek nyílnak előttem, ki tudom használni a gyorsaságomat, valamint az egy az egy elleni játékhelyzeteket. Élvezetes, de egyben hatalmas felelősséggel is jár ez a szerepkör, hiszen azt a néhány támadást, ami adódik, feltétlenül gólra kell váltanunk, gyorsan kell tökéletesen döntenünk, ami nemcsak a pályán, hanem úgy általában az életben is nehéz. Szerencsére sokat segítettek jelenlegi csapattársaim, s bár nem mindenkivel közös az anyanyelvünk, jól kijövünk egymással. Jól beszélek angolul, de néhányukkal magyarul is lehet szót érteni.”

Attól sem retten meg, ha több fronton is helyt kell állnia: a 18 esztendős ígérettel a jelek szerint Gera Zoltán is számol az U21-es válogatott keretében, ami természetesen nagy büszkeséggel tölti el a fiatal középpályást.

„Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy engem is meghívott a válogatott összetartására, hiszen még csak 19 éves leszek, de ő rám is számít. Az első edzések még amolyan ismerkedős jelleggel zajlottak, de már most beavatott mindenkit a mester, hogy mit vár tőlünk. Remélem, továbbra is szerepet kapok a klubomban, és akkor szeptemberben a dánok ellen én is ott lehetek az U21-es keretben.”

VÉLEMÉNY
EBEDLI ZOLTÁN, az FTC történetének harmadik legtöbb mérkőzésen (564) pályára lépő játékosa, utánpótlásedző, unokájáról:
„Extraklasszis. Egyetlen szóval így tudnám jellemezni. Nemigen láttam mostanában hozzá hasonló 18 éves magyart, aki ilyen ügyesen bánik a labdával, és még esze is van a játékhoz. Amikor U19-ben még a Fradinál játszott, és volt szerencsém testközelből figyelni a fejlődését, már akkor érezni lehetett rajta, mennyire céltudatos. Szerintem jó helyen van Miriuta Lászlónál, ahogy őt ismerem, nála rá lesz kényszerítve a melóra, meg fog tanulni agresszívan visszazárni, ütközni, test a test elleni párharcokat nyerni. Örülök neki, hogy be merték tenni a csapatba, hiszen éppen abban a korban van, hogy vagy most kezd el játszani az NB I-ben vagy soha.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik