Labdarúgás: 16 éves afrikai csodagyerek a Barcában

G. G. utanpotlassport.huG. G. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.04. 17:06
Címkék
Még nincs 17 éves, de már biztosan hazája futballtörténetének legnevesebb játékosa a Bissau-guineai Anssumane Fati, aki szombaton a világ egyik legnagyobb klubja, az FC Barcelona történetének legfiatalabb góllövője lett. A fiatal játékos nagyon rövid idő alatt szinte a semmiből küzdötte fel magát a gránátvörös-kékek első keretébe, pedig nagyjából tíz évvel ezelőttig még rendes labdába sem rúghatott bele.

Anssumane Fati 2002. október 31-én született Bissau-Guinea fővárosában– az FC Barcelona két nappal korábban a Bajnokok Ligájában Juan Roman Riquelme góljával nyert a Bajnokok Ligájában –, egészen hatéves koráig nem találkozott az édesapjával, aki egy jobb élet reményében még akkor költözött Spanyolországba, amikor felesége állapotos volt. Az afrikai országban nem sok lehetősége volt a kisgyereknek, ugyanakkor a történet szerint a kövekkel telerakott, rongyokból összecsavart labdával is úgy mozgott, mint a Barcában akkor közönségkedvenc Ronaldinho. A család 2009-ben egyesült újra Andalúziában, a kis Ansu egyik első kérése pedig az volt sosem látott édesapjához, hogy vigye el futballozni.Anssumane Fati 2002. október 31-én született Bissau-Guinea fővárosában– az FC Barcelona két nappal korábban a Bajnokok Ligájában Juan Roman Riquelme góljával nyert a Bajnokok Ligájában –, egészen hatéves koráig nem találkozott az édesapjával, aki egy jobb élet reményében még akkor költözött Spanyolországba, amikor felesége állapotos volt. Az afrikai országban nem sok lehetősége volt a kisgyereknek, ugyanakkor a történet szerint a kövekkel telerakott, rongyokból összecsavart labdával is úgy mozgott, mint a Barcában akkor közönségkedvenc Ronaldinho. A család 2009-ben egyesült újra Andalúziában, a kis Ansu egyik első kérése pedig az volt sosem látott édesapjához, hogy vigye el futballozni.

Ansu-Fati_511x365_acf_cropped
Ansu-Fati_511x365_acf_cropped
„Tudtam róla, hogy akárcsak az összes afrikai kisfiú, ő is nagyon szereti a futballt, de nem tudtam, hogy ennyire jó...” - emlékszik vissza Bori Fati.

A fiatal tehetség a Sevilla korosztályos csapatában találta magát, néhány héten belül pedig a két spanyol óriás, az FC Barcelona és a Real Madrid is bejelentkezett a csodagyerek játékjogáért, s a királyi klub ugyan állítólag jóval nagyobb pénzt ígért érte, ő a Barca világhírű utánpótlásképző-műhelye, a La Masia miatt inkább a katalán fővárost választotta.

Az elitakadémián töretlen volt a fejlődése, rendre az idősebb korosztályok csapataiban játszott, Jose Mari Bakero a klub korábbi középpályása leginkább a bal szélen játszatta, hiszen itt tudta a legjobban érvényesíteni kivételes tehetségét. Érdekesség, hogy bátyja Braima ugyancsak a katalánok kötelékébe tartozik, a 21 éves játékos a harmadosztályú CD Calahorra kölcsönjátékosa jelenleg, Miguel nevű öccse pedig Lionel Messi hatéves kisfiával együtt rúgja a bőrt a „Barca-kölyökben.

A B-csapatot gyakorlatilag átugrotta. Igaz, ehhez szerencse is kellett, hiszen az ötszörös aranylabdás Lionel Messi, Luís Suárez, valamint Ousmane Dembele is sérüléssel bajlódott, amikor Ernesto Valverde, a felnőttek vezetőedzője úgy döntött, hogy Fatit rendeli fel az együtteshez, majd a Real Betis elleni 5-2-es siker alkalmával be is küldte a pályára.

„Tele van önbizalommal, kiválóan mozog üres területre, és bátran vállalja az egy az egy elleni párharcokat. Fellendítette a játékunkat” - ezekkel az elismerő szavakkal értékelte Fati első megmozdulásait a Barcában Ernesto Valverde.

„Soha sem fogom elfelejteni ezt a napot. Való vált az álmom, amiről minden La Masián nevelkedő fiatal álmodik. A Camp Nou-ban debütáltam, felvehettem a klub mezét és a világ legjobb játékosaival együtt öltözhettem” - írta Instagram oldalára a bemutatkozást követően.

Fati a klub történetének második legfiatalabb játékosaként, 16 évesen 9 hónaposan és 25 naposan mutatkozott be a La Ligában, a rekordot Vicente Martínez tartja, aki még 1941. október 19-én 18 nappal fiatalabban játszott a Barcelona színeiben.

Az igazi történelmi tettre sem kellett sokat várni, ugyanis egy héttel később, múlt szombaton az Osasuna otthonában is bizalmat kapott a fiatal játékos, a félidőben lépett pályára, és nem sokkal később gyönyörű fejessel egyenlített.

https://www.youtube.com/watch?v=sfiqTyah7NU
Ezzel a klub történetének legfiatalabb gólszerzője lett a La Ligában: 16 évesen és 304 naposan talált be, a gránátvörös-kékeknél az eddigi rekordot Bojan Krkic tartotta, aki 17 évesen 53 naposan volt eredményes. Fati a La Liga fennállásának harmadik legfiatalabbjaként szerzett gólt: Fabrice Olinga (2012-ben 16 évesen és 98 naposon), valamint Iker Muniain (2009-ben 16 évesen és 289 naposan) előzi csak meg az örökrangsorban.

Fati válogatott szinten még sehova sem kapott meghívót, ugyanakkor a spanyol szövetség már jelezte, hogy megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az U17-es válogatottal ott legyen az október brazíliai korosztályos világbajnokság. Bissau-Guinea korábbi portugál gyarmat, így akár könnyen a luzitánok nemzeti csapatát is képviselhetné Fati, sajtóhírek szerint azonban ő Spanyolországot részesíti előnyben e tekintetben.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik