Labdarúgás: a Videotonban az egyéni képzés fontosabb az eredménynél

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.11. 08:50
Címkék
A Videoton végzett az U16-os, illetve az U17-es kiemelt bajnokság összesített tabellájának utolsó helyén, így a fehérváriak – a szabályok értelmében – e két korosztály mellett az U19-es élvonaltól is búcsúzni kényszerülnek. Az érem másik oldalára az U14-es alakulat bajnoki címe került, ám Kenyeres Imre utánpótlás-sportigazgató azt mondja: az eredmények helyett a játékosok egyéni fejlesztését helyezi előtérbe.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu„Tarka” szezont zárt a Videoton, sikerekből és csalódásokból egyaránt kijutott a székesfehérvári klubnak. A felnőttcsapat bajnoki címe mellett az U14-es együttes is aranyérmet ünnepelhetett, ám az MLSZ által egységesített kiemelt korosztályokban (U16, U17, U19) már nem könyvelhettek el hasonló sikereket a piros-kékek: az U19-es csapat a hatodik, a két ifjabb évjárat pedig az utolsó, nyolcadik helyen végzett a tabellán. Ez azt jelenti, hogy egy évvel a feljutást követően, az ősztől ismét a másodosztályban folytatja a fehérváriak három legidősebb utánpótláscsapata. A bajnoki évadról, illetve a Videoton filozófiájáról Kenyeres Imre, a klub utánpótlás-sportigazgatója nyilatkozott lapunknak.Leiner Soma - utanpotlassport.hu„Tarka” szezont zárt a Videoton, sikerekből és csalódásokból egyaránt kijutott a székesfehérvári klubnak. A felnőttcsapat bajnoki címe mellett az U14-es együttes is aranyérmet ünnepelhetett, ám az MLSZ által egységesített kiemelt korosztályokban (U16, U17, U19) már nem könyvelhettek el hasonló sikereket a piros-kékek: az U19-es csapat a hatodik, a két ifjabb évjárat pedig az utolsó, nyolcadik helyen végzett a tabellán. Ez azt jelenti, hogy egy évvel a feljutást követően, az ősztől ismét a másodosztályban folytatja a fehérváriak három legidősebb utánpótláscsapata. A bajnoki évadról, illetve a Videoton filozófiájáról Kenyeres Imre, a klub utánpótlás-sportigazgatója nyilatkozott lapunknak.

A Videoton U14-es együttese bajnoki címet ünnepelhetett az élvonalban Forrás: vidi.hu
A Videoton U14-es együttese bajnoki címet ünnepelhetett az élvonalban Forrás: vidi.hu

A Videoton U14-es együttese bajnoki címet ünnepelhetett az élvonalban  •  Forrás: vidi.hu

„Nem nevezném felemásnak a mögöttünk hagyott évet, hiszen konkrét célkitűzéseink nem voltak, ami a helyezéseket illeti. Nálunk sokkal inkább a játékosok egyéni fejlesztése szerepel a középpontban. A három kiemelt korosztályban elég erős a versenyeztetés, mi más szemlélet szerint dolgozunk: próbáljuk a játékra helyezni a hangsúlyt, a tehetségeket bátran felfelé játszatni, még ha ez az eredményesség rovására is megy.”

A szövetség által generált nyolccsapatos bajnokság kiélezett, hiszen az élvonalbeli klubok majdnem 20 millió forinttal több támogatáshoz jutnak, mint a másodosztályban szereplő egyesületek. Ez természetesen nyomást helyez a vezetőkre, az edzőkre, végső soron pedig a játékosokra is. A Videoton most ugyan elesett ettől az összegtől, Kenyeres szerint azonban sokkal fontosabb, hogy a fehérváriak saját elgondolásaik szerint dolgoznak.

„Itthon a legtöbb csapatban még az utánpótlás-válogatott játékosok is a saját korosztályukban lépnek pályára, pedig a fejlődésüket az idősebbek között lehetne garantálni. Nálunk az U19-es, illetve az NB III-as, második együttes hetente háromszor együtt edzett, az utóbbi keret nyolcvan százalékát a fiatalok adták. Hiszem, ha mi is az eredményességet helyezzük előtérbe, az U19 harcban lett volna a bajnoki címért, míg a két fiatalabb korosztály előrébb végzett volna, és elkerüljük a kiesést. Ennél azonban fontosabb az, hogy a játékosainkból profi labdarúgókat neveljünk, akik később bekerülhetnek akár a Videoton felnőttkeretébe is. Ez óriási kihívás, de nem lehetetlen feladat.”

A felnőttek mellett az U14-es korosztály is okot adott az örömre Székesfehérváron, a harmincadik, utolsó játéknapon ugyanis kiharcolta a bajnoki címet Nagy Lajos együttese.

„Tudtuk, hogy erős korosztályról van szó, de előre ezt az aranyérmet sem terveztük. Remek teljesítményt nyújtottak a srácok, nyomás nélkül játszhattak, és az ő esetükben is igaz, hogy többen az idősebb korosztályokban mutathatták meg, mire képesek” – mondja Kenyeres.

A felnőttek ezzel szemben egy körrel a zárás előtt már bebiztosították aranyérmüket, így az utolsó fordulóban, a Diósgyőr ellen hat fiatalnak biztosított lehetőséget Marko Nikolics vezetőedző. Közülük négyen – Bolla Bendegúz, Mocsi Attila, Szabó Bálint és Torvund Alexander – először léptek pályára az élvonalban.

„Ezek a játékosok már az első csapattal készülnek, ott vannak a tűzközelben, évek óta azért dolgoznak, hogy bekerüljenek az együttesbe. Nagy lehetőséget kaptak, és meg tudták mutatni, hogy lehet rájuk számítani, remekül helytálltak.”

Az igazgató szerint a következő évad célkitűzése is egyértelmű: haladni a megkezdett úton.

„Továbbra is a játékosok egyéni fejlesztése lesz a középpontban, a céljaink pedig kialakulnak menet közben. Hogy sikeresek leszünk-e, azt az idő majd eldönti, de számunkra az a fontos, hogy a saját utunkat járjuk.”

Derbi az élvonalért
Az U17-es másodosztály ezüstérmese az élvonal legrosszabb, nem kieső együttesével játszik osztályozót a három kiemelt bajnokságban való szereplés jogáért. Az idén ez UTE–Ferencváros derbit jelent, az oda-visszavágós párharc első mérkőzésén nem született gól. A visszavágót szerdán, 17 órakor rendezik a Bánka Kristóf Sportközpontban.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik