Kosárlabda: zseton a szekszárdi kadétbajnok leányok jutalma

Vágólapra másolva!
2019.05.22. 08:52
Címkék
A felsőházi rájátszás ezüstérmeseként jó eséllyel indult a leány kadétkosarasok országos nyolcas döntőjében az Atomerőmű-KSC Szekszárd alakulata, és végül meg is nyerte a viadalt, miután parázs ütközetben felülmúlta a Csata DSE együttesét. A tolnaiak bajnokcsapatának vezetőedzője mesélt arról, miként juthat az aranyéremig egy harminckétezres város klubja.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu„Tizenkét pontos előnnyel vághattak neki a Csata DSE lányai a második negyednek, ám a Szekszárd hátrányát apránként ledolgozva odáig jutott, hogya záróetap elejére hat ponttal többet szerzett riválisánál. Tursics Sándorék hatalmas hajrát indítva ismét megfordították a párharcot, és hárompontos előnyre tettek szert egy perccel az utolsó sípszó előtt. Érkezett két hibátlan büntető a tolnaiaktól, majd ismét jött az egész meccsen brillírozó, összesen harminckét pontig jutó Miklós Melinda, aki eldöntötte a trófea sorsát; az Atomerőmű-KSC Szekszárd 52–51-re megnyerte a leány kadét kosárlabda-bajnokság országos nyolcas döntőjét!” – írtuk a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendezett aranycsatáról.Krasznai Bence − utanpotlassport.hu„Tizenkét pontos előnnyel vághattak neki a Csata DSE lányai a második negyednek, ám a Szekszárd hátrányát apránként ledolgozva odáig jutott, hogya záróetap elejére hat ponttal többet szerzett riválisánál. Tursics Sándorék hatalmas hajrát indítva ismét megfordították a párharcot, és hárompontos előnyre tettek szert egy perccel az utolsó sípszó előtt. Érkezett két hibátlan büntető a tolnaiaktól, majd ismét jött az egész meccsen brillírozó, összesen harminckét pontig jutó Miklós Melinda, aki eldöntötte a trófea sorsát; az Atomerőmű-KSC Szekszárd 52–51-re megnyerte a leány kadét kosárlabda-bajnokság országos nyolcas döntőjét!” – írtuk a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendezett aranycsatáról.

Így örültek a szekszárdi lányok és Harsányi Mária (jobbról) a kadétbajnoki győzelemnek Forrás: kscszekszard.hu
Így örültek a szekszárdi lányok és Harsányi Mária (jobbról) a kadétbajnoki győzelemnek Forrás: kscszekszard.hu

Így örültek a szekszárdi lányok és Harsányi Mária (jobbról) a kadétbajnoki győzelemnek  •  Forrás: kscszekszard.hu

A szekszárdiak évről évre tartják a lépést a budapesti nagyokkal, ám érdekesség, hogy az alakulat vezetőedzője, Harsányi Mária ötvenéves mesteri pályafutása alatt ez volt az első kadétbajnoki címe.

„Nagyon nehezen vágtunk neki a pécsi tornának. Közel fél évig úgy volt, hogy mi rendezhetjük meg a nagydöntőt, ám az utolsó pillanatban ezt a jogot a pécsieknek adták oda. Ráadásul az aranymeccs előtti napon tudtuk meg, hogy nagycsapatunk tizenkilenc éves felnőttválogatott játékosánál, Gereben Líviánál leukémiát diagnosztizálnak. Ez a hír az egész szakmai stábot letörte, de a lányok összeszorított foggal azt mondták a találkozó előtt, hogy miatta nyerik meg a bajnokságot” – emlékezett vissza Harsányi Mária a történtekre.

Szekszárdon hét korcsoportban nagyjából kétszáz játékos szerepel az utánpótlás-korosztályokban – ez nem nagy szám. A város lakossága mintegy harminckétezer fő. Adódik a kérdés: hogyan lehet minőségi kosárlabdázókat kiválasztani a viszonylag szűkös merítési lehetőségből?

„Régen sem volt könnyű, de egyre nehezebb a dolgunk, mivel bővült a sportágak választéka a városban. Helyzetünk abból a szempontból lett jobb, hogy a kosárlabda nagy népszerűségnek örvend napjainkban, hiszen a nagycsapat az elmúlt néhány évben a meghatározóvá vált a felnőtt női élvonalban. Az biztos, hogy a magasembereknek továbbra is híján vagyunk; egyszerűen nem találunk.”

A szekszárdi kosárlabdasport rengeteget köszönhet Harsányi Máriának, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját. Ráadásul sajátos módszerei vannak arra, hogy ne csak a pályán, hanem azon kívül is a lehető legjobbat hozza ki tanítványaiból:

„Zsetonokat osztok szét közöttük, ha kiemelkedően teljesítenek a meccsen, az edzésen vagy az iskolában. A felnőttegyüttes mérkőzéseit is rendszeresen értékelik, és amennyiben jól játszanak, ezért is zseton jár. Ha összegyűjt valaki kétszázat, akkor nagy ajándékcsomagot kap. Ugyanakkor veszíthetnek is korongjaikból; ha meglátom, hogy valaki este fél tizenegy után még fent van a Facebookon, először figyelmeztetem, azután pedig tízet elveszek tőle. A rossz jegyekért nem a zsetonmegvonás jár, hanem kizárom az edzésből.”

Az edző nem felejtette el megemlíteni: rengeteg segítséget kap, igazi csapatként dolgoznak együtt az edzői stáb összes tagjával, és a közös céljuk az, hogy a felnőtt élvonalba vagy a nemzeti válogatottba a lehető legtöbb játékost neveljék ki.

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik