Kosárlabda: U20-as EYBL-tornának ad otthont Székesfehérvár

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.03. 11:00
Címkék
Székesfehérvár nívós U20-as fiú EYBL-tornának ad otthont a jövő héten, amelyen a már neves kosárlabda-csapatok mellett az afrikai NBA Academy is részt vesz.

UP-infoNovember 8-11. között, az U20-as korosztály számára kiírt fiú EYBL-torna első szakaszának rendezési jogát a királyok városa, Székesfehérvár nyerte el. A rangos eseményen összesen tíz együttes fiatal kosárlabdázói mérhetik össze tudásukat a parketten. A torna részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester, Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke, Radics Balázs, az EYBL nemzetközi koordinátora és Farkas Sándor, az Alba Fehérvár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója.UP-infoNovember 8-11. között, az U20-as korosztály számára kiírt fiú EYBL-torna első szakaszának rendezési jogát a királyok városa, Székesfehérvár nyerte el. A rangos eseményen összesen tíz együttes fiatal kosárlabdázói mérhetik össze tudásukat a parketten. A torna részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester, Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke, Radics Balázs, az EYBL nemzetközi koordinátora és Farkas Sándor, az Alba Fehérvár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója.

Rangos nemzetközi tornának ad otthont ismét Székesfehérvár Forrás: albakosar.hu
Rangos nemzetközi tornának ad otthont ismét Székesfehérvár Forrás: albakosar.hu

Rangos nemzetközi tornának ad otthont ismét Székesfehérvár  •  Forrás: albakosar.hu

Az Alba Fehérvár felnőttcsapatának legutóbbi nemzetközi sikere után, amikor is a FIBA Euro Cup sorozatban legyőzte a csoportelső Varese együttesét, a klub újabb nemzetközileg is fontos hírt jelentett be: ismét házigazdája lehet az EYBL (European Youth Basketball Legaue) U20-as torna első alapszakaszának. A november 8-11. között sorra kerülő, négynapos megmérettetésen az Alba Fehérvár korosztályos csapata mellett kilenc együttes csap majd össze, köztük az angol London United, a cseh USK Prague, a francia Independents Basketball France, a spanyol Spanish Basketball Academy, a svéd DjurgardenBasket, a magyar Rátgéber Kosárlabda Akadémia, az észt TTU BA és az afrikai NBA Academy Africa csapatai.

A szerdai sajtótájékoztatón Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke örömmel számolt be arról, hogy a klub újra megrendezheti a nívós nemzetközi utánpótlástorna egy szakaszát.

„A ligasorozat abszolút illeszkedik az utánpótlás-nevelési programunkba, és jó fokmérője annak, hogy csapataink hol tartanak a fejlődésben a nemzetközi mezőnyhöz képest. Ebben az évben U20-as tornát rendezhetünk, nagyon komoly csapatok részvételével, amely azért is érdekes, mert ez a korosztály áll legközelebb a felnőttcsapathoz, tehát bízunk benne, hogy fiataljaink remekelni fognak majd” – mondta az elnök, aki kiemelte, hogy minden érdeklődőt szeretettel várnak a négy napon.

Mészáros Attila alpolgármester először gratulált az Alba Fehérvár felnőttcsapatának a nemzetközi eredményhez, és sok sikert kívánt a további Euro Cup-szerepléshez, majd örömét fejezte ki, hogy a klub és Székesfehérvár újabb nemzetközi utánpótlástornát bonyolíthat le.

„Nagyon fontos, hogy az utánpótláscsapatok megmérhessék tudásukat nemzetközi porondon. Külön öröm, hogy nemcsak a rendezésben vagyunk sikeresek az EYBL-sorozatban, hanem évek óta becsülettel helytállnak korosztályos csapataink. Bízom benne, hogy idén is így lesz. Az alakulatokat látva mondhatom, hogy a helyszínre kilátogató sportbarátok remek mérkőzéseket láthatnak a jövő hétvégén.” – tette hozzá az alpolgármester.

Az EYBL nemzetközi koordinátora, Radics Balázs ismertette a 21 éves múltra visszatekintő, a FIBA által egyetlen nemzetközileg jegyzett, több korosztályban megrendezett utánpótlás-ligájának programját.

„A négynapos U20-as torna első alapszakaszában ezúttal itt, Székesfehérváron tíz csapat méri össze tudását. Az Alba Fehérvár ötödik éve szerves része már a ligának, évről-évre egyre meghatározóbban. Két magyar csapat mellett francia, angol együttesek látogatnak majd el a városba, de itt lesz az egyik legjobb kelet-európai akadémia, az USK Prága, és egyedülálló módon először vesz részt a tornán az NBA afrikai akadémiája” – emelte ki Radics Balázs, aki hozzátette, a torna nívójáról mindent elmond, hogy minden évben a világ számos tájáról követik a szakemberek az eseményt.

Farkas Sándor, az Alba Fehérvár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója a fehérvári csapat esélyeiről beszélt.

„Jelenleg a magyar utánpótlás-bajnokságokban a junior és az U20-as csapatok szintjén az első helyen állunk, az NBI B-csoportjában – ahol több játékosunk érintett – pedig a második helyen állunk. Éppen ezért is tölt be fontos szerepet nevelési koncepciónkban a részvétel ezen a nemzetközi tornán” – ismertette Farkas Sándor. Elmondta továbbá, hogy tavaly az EYBL-ben részt vett U15-ös és U20-as csapatok is döntőbe jutottak, így idén a részvétel mellett az eredményes helytállás is fontos lesz. A hazai csapat soraiban számos olyan fiatal szerepel, aki a felnőttcsapattal edz, köztük például a már a felnőttválogatottban is bemutatkozott Takács Milán is, aki meghatározó játékosa lesz az EYBL-ben induló Albának.

A szervezők elmondták, hogy a torna első napján, azaz november 8-án, csütörtökön a szurkolókat a Tóvárosi Általános Iskola tornatermébe várják, majd péntektől az esemény átköltözik a Gáz utcai csarnokba. A pontos mérkőzésbeosztás és az élő adáshoz tartozó videók linkje elérhető a klub Facebook-oldalán: ITT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik