Sz. M. utanpotlassport.hu  Véget ért az U20-as fiú kosárlabdázók EYBL-sorozatának szuperdöntője a szlovákiai Léván.  A viadalon négy csapat mérette meg magát: a grúz B2-Georgia, a lengyel ROSA Piotrowka Radom, a szlovák SBK Junior Levice, az olasz Oxygen Orange és a hazánkat képviselő Alba Fehérvár.

A székesfehérváriaknak két fordulóban kellett kivívniuk a részvételt a szuperdöntőben; a csoportmeccsek során 4‒4-es mérleggel a kilencedik helyen, a márciusi Alba Regia Sportcsarnokban megrendezett közép-európai rájátszásban pedig a második helyen jutottak tovább.

Az U20-as Európai Ifjúsági Liga lévai szuperdöntőjében a fehérvári alakulat először az Oxygen Orange együttesével csapott össze. Az olaszok kezdték jobban a találkozót, tizenegy ponttal vezettek ugyanennyi játékperc után, de az Alba Fehérvár Joel Nshimba (19 pont, 21 lepattanó labdaszerzés), Lukács Norbert és Takács Milán (8 pont, 7 lepattanó labdaszerzés) kosaraival visszaküzdötte magát, és a félidőben már csak öt pont volt a hátránya (33-38). A fordulót követően hiába zárkózott fel egy pontra is a magyar alakulat, az olaszok ismét elhúztak, majd hét pont előnnyel megnyerték a párharcot.

A második mérkőzésen a szlovák házigazda, az SBK Junior Levice várt Antal Balázs játékosaira, akik hamar nyolcgólos hátrányba kerültek a kezdő sípszó után. Noha az első negyed végére sikerült  fordítani, a félidőre ez is kevésnek bizonyult, mivel a szlovákok magasabb fokozatra kapcsoltak, és öt ponttal elhúztak. A bravúr a fordulás után ismét elmaradt, az SBK Junior Levice magabiztosan őrizte előnyét, és megnyerte a találkozót.

Másnap sem sikerült szépíteniük a fehérváriaknak: a nagyobb játékerőt képviselő lengyel Rosa Piotrowka Radom már az első negyedet is fölényesen nyerte (27‒8), és bár az ezt követő húsz percben már nem nőtt jelentősen a különbség, a záró felvonásban újra tizennégy ponttal bizonyultak jobbnak a lengyelek, így végül negyven pont különbséggel diadalmaskodtak.

Az Alba Fehérvár ugyan nyeretlenül zárt az U20-as Európai Ifjúsági Liga szuperdöntőjében, a játékosok nincs okuk a csalódottságra

Az Alba Fehérvár ugyan nyeretlenül zárt az U20-as Európai Ifjúsági Liga szuperdöntőjében, a játékosok nincs okuk a csalódottságra

Az utolsó napon a legjobb grúz játékosokkal rendelkező, B2-Georgia nevű együttes volt az Alba Fehérvár ellenfele. A grúzok kezdtek jobban, de hamar felzárkóztak a fehérváriak, majd négypontos előnyre tettek szert.  Ahogyan az eddigi mérkőzéseken, most sem sikerült megtartani a kedvező eredményt, az ellenfél  ugyanis a félidőre nemcsak szimplán fordított, hanem tizenhárom pont előnyre is szert tett.  Fordulás után a magyar alakulat szépen rendezte a sorait, és főleg a harmadik játékrész második felében próbált visszakapaszkodni, hét pontra csökkentve hátrányát. A grúzok azonban sokkal jobban kezdték a záró felvonást, és gyorsan eldöntötték a találkozót, amelyet végül tizenkilenc ponttal nyertek meg.

A viadalt az Alba Fehérvár U20-as csapatával kiutazó, Pethő Ákost helyettesítő Antal Balázs értékelte.

„A játékosok rendkívül motiváltan érkeztek meg Lévára. Úgy gondolom, hogy az első nap el is döntötte a szuperdöntős szereplésünk kimenetelét. Az első meccsen egy agresszívan védekező olasz alakulattal találtuk szembe magunkat, ahol a kihagyott büntetőink jelentették a különbséget, pedig jobbak voltunk. Aztán jött a házigazda Léva, akik ellen huszonhárom labdát adtunk el, ami eldöntötte a meccs sorsát, mert lényegében a kontrákból vertek meg minket. Ezen a napon nem két vereségre, hanem két győzelemre számítottunk, így nem is csoda, hogy másnap a lengyelek ellen teljesen más stílusban játszottunk. Megpróbáltam lehetőséget adni az addig kevesebb szerepet kapott játékosoknak, mert már nem volt értelme taktikázni. Bele is szaladtunk egy negyvenpontos vereségbe. Végül a záró mérkőzést a legerősebb csapat ellen vívtuk, akik mind fizikailag, mind tudásban felülmúltak minket, de büszkeség, hogy felforgatott csapattal is mi kerültünk hozzájuk a legközelebb eredményben. Összességében, ami látszott a tornán, hogy többet kell gyakorolnunk a magas pulzusszám mellett történő dobásokat, mert ebben jóval előrébb járnak a riválisaink. Csalódottak nem vagyunk, hiszen sikerült bejutnunk a szuperdöntőbe. Kiváló erőpróba volt, valamint remek lezárása egy sikeres évadnak.”

Az Alba Fehérvár mérkőzéseinek eredményei az U20-as Európai Ifjúsági Liga lévai szuperdöntőjében
Oxygen Orange‒Alba Fehérvár 82‒75 (21‒13, 17‒20, 22‒16, 22‒26)
SBK Junior Levice‒Alba Fehérvár 71‒63 (14‒15, 20‒14, 21‒16, 16‒18)
ROSA Piotrowka Radom‒Alba Fehérvár 102‒62 (27‒8, 24‒18, 22‒21, 29‒15)
B2-Georgia‒Alba Fehérvár 83‒64 (18‒17, 27‒15, 22‒16, 22‒10)
A szuperdöntő végeredménye
1. B2‒Georgia 8 pont, 2. ROSA Piotrowka Radom 7, 3. SBK Junior Levice 6, 4. Oxygen Orange 5, 5. Alba Fehérvár 4

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

 

 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport