Kosárlabda: női U20-as csapatunk 15 ponttal nyert Lettország ellen

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.08. 20:43
Címkék
Második találkozóját is megnyerte a magyar női U20-as kosárlabda-válogatott a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokságon, s ezzel stabilan őrzi vezető helyét a csoportban. A lettek elleni mérkőzést leginkább a masszív védekezés jelentette mindkét oldalon, ám a magyar csapat apránként növelni tudta előnyét, így végül 66−51-es diadalt aratott.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huTétmérkőzésen eddig kétszer találkozott egymással a magyar és a lett női U20-as kosárlabda-válogatott; 2000-ben és 2005-ben, mindkétszer a korosztályos Európa-bajnokságon, s a mérleg 1−1. De természetesen ez nem mérvadó a most, Sopronban zajló U20-as kontinensviadalon, amelynek a második fordulójában mérte össze tudását a két csapat, hiszen nem egyszer rotálódott azóta mindkét gárda. Abban viszont igenis mérvadó ez a találkozó, hogy melyik csapat vághat neki előnyösebb pozícióból a szerdán kezdődő nyolcaddöntőnek.Krasznai Bence –utanpotlassport.huTétmérkőzésen eddig kétszer találkozott egymással a magyar és a lett női U20-as kosárlabda-válogatott; 2000-ben és 2005-ben, mindkétszer a korosztályos Európa-bajnokságon, s a mérleg 1−1. De természetesen ez nem mérvadó a most, Sopronban zajló U20-as kontinensviadalon, amelynek a második fordulójában mérte össze tudását a két csapat, hiszen nem egyszer rotálódott azóta mindkét gárda. Abban viszont igenis mérvadó ez a találkozó, hogy melyik csapat vághat neki előnyösebb pozícióból a szerdán kezdődő nyolcaddöntőnek.

A magyar lányok arcán a bemelegítés, a himnusz és a kezdő sípszó előtt is látszódott az elszántsággal ötvözött felszabadultság. Úgy tűnik, a hazai pálya nem nyomást, hanem oldottságot gyakorol rájuk, s ez kétségtelenül jó hír.

A vezetőedző, Cziczás László viszont rendkívül komolyan, határozottan magyarázta nekik az utolsó utasításokat, s ezután felállt a kezdőcsapat: Czukor Dalma, Gereben Lívia, Kiss Virág, Studer Ágnes és Török Ágnes.

Török Ágnes 11 pontot dobott a lettek ellen
Török Ágnes 11 pontot dobott a lettek ellen

Török Ágnes 11 pontot dobott a lettek ellen

Az első kosarat Gereben Lívia szerezte beszorított pozícióból, ejtéssel, de Digna Strautmane rögtön egyenlített. Ezután három és fél perces szélcsend következett; mindkét oldalon remekül működött a védekezés, s egy dobás sem ment át a gyűrűn. A csendet végül Kányási Veronika és Gereben Lívia szinte egymás után szerzett két pontja törte meg, s ezt megspékelte Török Ágnes gyönyörű hárompontosa. A lettek sem maradtak tétlenek; Luize Septe és Emilija Grava is betalált. A párharc innentől teljesen kiegyenlítetté vált. Egyszer a lettek, másszor pedig mi vezettünk egy ponttal, végül a – játékkép alapján – teljesen reális döntetlennel zárta az első tíz percet a két gárda (15−15).

A második negyed Kiss Virág kosarával,illetveAleksa Gulbe hárompontosával kezdődött. A folytatást is a kiegyenlítettség jellemezte; fej-fej mellett haladt a két alakulat, mindkettő kemény védekezést és sok hibát mutatott be a palánk alatt. Öt és fél perc alatt nyolc magyar pont született, míg lett egy sem. A vendégek azért valamelyest feléledni látszottak a félidő előtt két perccel; ők szereztek öt pontot úgy, hogy a válasz mindössze egy kosár volt magyar oldalról, Studer révén.

Húsz perc után 31−24-re vezetett Cziczás László együttese, de a dobóteljesítményére egyik válogatott sem lehetett büszke. A vendégek 26.7%-osan, mi pedig 27.5%-kal értékesítettük a kísérleteinket.

A harmadik játékrész Gereben második hárompontosával kezdődött, de Strautmanétól érkezett is a hármas-válasz. Hat perc után stabilan maradt a hétpontos különbség (38−31) a két együttes között, s a játék képe is hasonlóan alakult, mint az első két etapban; nem igazán tudott mit kezdeni egyik alakulat sem a másik védekezésével. Cziczás egyre feszültebbnek tűnt, karjait széttárva rohant fel, s alá az akciókat követve, de a lányokon is némi megszeppentség látszódott. Teljesen jogosan, ugyanis a lettek két perccel a negyed vége előtt felkapaszkodtak a nyakunkra három pontra, ám ezt Czukor a kiharcolt büntetőjével korrigálta ötre, majd Jáhni Zsófia közelről javította hatra, s Studer az utolsó másodpercben elengedett óriási triplájával a játékrészt is megnyerte, így az állás 48−39-re módosult.

Az utolsó tíz percet csúnya baleset nyitotta; Studer Ágnes hatalmasat botlott, arccal a padlóra. Még férfi sem biztos, hogy ekkora esésből egymaga felkel, egyből le kellett mennie a pályáról a 19 esztendős irányítónak(Cziczás oldalunknak elmondta, hogy Studert azóta kórházba vitték, s az állapotáról egyelőre nincs információjuk. Amint új információnk van, természetesen beszámolunk róla − A szerk). Az első kosarat Czukor szerezte meg, majd Kiss is dobott egyet, s rá három percre Török is elengedett egy hármasat, míg a vendégek oldalán csak Gulbe szerzett két pontot.

Három és fél perccel a lefújás előtt azért már sejteni lehetett, ki nyeri a találkozót, hiszen a különbség 18 pont volt a két csapat között (62−44), de Gertsone nem adta fel, szép hárompontossal próbálta zárkóztatni a letteket. Az utolsó pontos végül Mérész Beatrix szerezte, s ezzel a magyar csapat 66−51-re nyert, így a horvátok után a lettek ellen is győzött, ezzel jelenleg vezeti a C csoportot a lengyel gárda előtt, amellyel hétfőn este 6 órakor méri össze tudását.

A vezetőedző a mérkőzés után így nyilatkozott oldalunknak:

„A lettek kétségtelen, hogy Európa legjobb együttesei közé tartoznak, rendkívül erősek voltak. Ennek ellenére végig kézben tartottuk a találkozót. A közönség és a csapat is egymásra talált, fantasztikus hangulatot teremtettek az arénában. Sokkal jobb így versenyezni. Néha nem a legjobb megoldást választották a lányok a támadójátékban, de biztos vagyok benne, hogy ez javul a folytatásban. Sokba került nekünk ez a párharc, hiszen Studer Ágnes és Kányási Veronika is megsérült. Ágnest azóta kórházban kezelik, egyelőre semmit nem tudni az állapotáról, csak imádkozni tudunk. Veronikának vélhetően csak egy meccset kell kihagynia.”

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Magyarország−Lettország 66−51 (15−15, 16−9, 17−15, 18−12)
A magyar pontszerzők
Gereben Lívia 20 , Török Ágnes 11, Kiss Virág 8, Studer Ágnes 7, Czukor Dalma 6, Mérész Beatrix 4, Jáhni Zsófia 4, Kányási Veronika 4, Tenyér Zsófia 2 pont.

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik