Március 13-án, pénteken a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a koronavírus-járvány veszélye miatt – korosztályra való tekintet nélkül − minden versenyrendszerét felfüggesztette. Négy nappal később, március 17-én újabb, döntés született:

A koronavírus-járvány megbénított a kosárlabdaéletet is Forrás: biomedicalodyssey.blogs.hopkinsmedicine.org

A koronavírus-járvány megbénította a kosárlabdaéletet is  •  Forrás: hopkinsmedicine.org

„A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy határozott, hogy lezártnak nyilvánítja a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz az idén” – áll a szervezet közleményében. A kosarasok Magyarországon – az összes csapatsportot beleértve – elsőként hozták meg ezt a drasztikus határozatot.

„Ezt alapvetően a csapatok kezdeményezték – tekintettel arra, hogy – a járványhelyzet súlyosbodása miatt – már a hétvégi fordulókat sem lehetett lebonyolítani, a klubok nagy többsége lemondta részvételt a mérkőzéseken. Nem láttunk arra esélyt, hogy a következő néhány hétben radikális változás történhet pozitív irányban (sőt…), így – gazdasági szempontokat egyaránt figyelembe véve, de főként a portolók, sportszakemberek védelme érdekében – fenntarthatatlannak ítéltük meg a bajnokságokat” – nyilatkozott honlapunknak az MKOSZ főtitkára, Bodnár Péter.

Adódik a kérdés: hogyan érinti ez az ellehetetlenült helyzet lelkileg az utánpótláskorúakat?

„Ezt nem lehet külön értelmezni: a felnőtteket, minket is ugyanúgy megvisel a járvány. Senki nem gondolta, hogy valaha ilyen szituációba kerülünk. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy háborúmentes időszakba születtünk Magyarországra. Ennek ellenére a jelenlegi időszak – ahogyan azt Angela Merkel német kancellár is jellemezte – világháborúhoz hasonlítható – fegyelmezettséget, az emberi érdekek alárendelését követeli a közösség érdekeivel szemben.”

De mitévők lehetnek a sportolók?

„Az edzést nem szabad abbahagyniuk, egyénileg kell készülniük. Mi a saját sportszervezeteinket arról tájékoztattuk, illetve kértük, hogy – a szerződések módosításával és a feladatok átszerkesztésével – a sportszakembereket abba az irányba tereljék, hogy egyéni edzésterveket, programokat dolgozzanak ki, ezek végrehajtását próbálják elősegíteni, s online kövessék nyomon a folyamatot – ily módon az edző-tanítvány kapcsolat megmarad. Annak is fennáll a veszélye, hogy a legkisebbek eltávolodnak a kosárlabdázástól, mi ugyanakkor mindent megteszünk azért, hogy a lemorzsolódást visszaszorítsuk.”

A főtitkár emlékeztet arra, hogy az emberek egészségét semmiért nem lehet kockáztatni:

„Azt hiszem, hogy az ehhez hasonló helyzetekben kell átértékelnünk az életet. A legfontosabb az, hogy folyamatosan a járvány megelőzése érdekében cselekedjünk, a tevékenységünket pedig a legkevesebb fizikális kontaktussal folytassuk (lehetőleg otthonról). Eljött annak az ideje, hogy mindenki a családjával, szeretteivel töltse az idejét. Most a biztonság a legfőbb feladatunk, minden egyéb másodlagos! Bízom abban, hogy néhány hónap múlva – amikor a veszély elhárul – még nagyobb elánnal kezdhetjük a felkészülést a következő évadra.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport