Kosárlabda: egy évvel a válás után Fehérváron

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.11. 20:08
Címkék
Közel egy év telt el a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár viharos szétválása óta. Arra gondoltunk, megkérdezzük mindkét felet, hogyan alakult a helyzet ez elmúlt néhány hónapban. Megtudtuk, milyen nehézségekbe ütköztek, és ezeket miképpen oldották meg.

Közel egy éve villámcsapásként érte a hír a magyar kosárlabdasportot kedvelőket, miszerintaz Alba Fehérvár együttese, illetve a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia húsz év sikeres együttműködés után külön utakon folytatja a munkát. A szétválás rengeteg problémát okozott mindkét klubnak. Az addig közösen használt termeken osztozkodniuk kellett, rengeteg gyerek állt választás elé, emellett pedig a rendszer is összeomlott, hiszen korábban a DKKA foglalkozott a 15 év alatti fiatalokkal, ezután vette át őket az Alba.

Az Alba Fehérvár kadétcsapata - címvédőként - a nyolcas döntőig sem jutott Forrás: MKOSZ
Az Alba Fehérvár kadétcsapata - címvédőként - a nyolcas döntőig sem jutott Forrás: MKOSZ

Az Alba Fehérvár kadétcsapata - címvédőként - a nyolcas döntőig sem jutott  •  Forrás: MKOSZ

A válás hatása megmutatkozott az eredményeken is, leginkább a kadét fiúknál, akik a legutóbbi szezonban− címvédőként− a nyolcas döntőbe sem jutottak be.

„Eddig a tizennégy évesnél idősebbek egyből jöttek át hozzánk, ez most nem történt meg, tehát kettészakadt a társaság. Nemcsak mi szenvedtünk emiatt a bajnokságban, hanem a DKKA is, mivel a fiúk ott sem kvalifikálták magukat a végső összecsapásra. Persze, nálunk a tizenhét és húsz év közötti generáció különösen agilis, ilyen alakulat nagyon ritkán jön össze”− mondta korábban honlapunknak Farkas Sándor, azAlba utánpótlás-szakmai igazgatója.

A DKKA elnöke, Dávid Kornél arról beszélt, eleinte nagyon nehéz volt alkalmazkodniuk, de most már sokkal jobb a helyzet:

„A szezon elején borzasztó volt a szituáció, tavasszal kezdtük megtalálni a fényt az alagút végén, és most már szeretnénk továbblépni. Rengeteg gonddal kellett szembenéznünk, és ahol tudtuk, áthidaltuk. A legnehezebb az volt, hogy logisztikailag lehetetlen volt garantálni, hogyállandó termekben, normális időtartamban eddzünk, ám ezt, mondhatjuk, nagy munkával végül megoldottuk. Az biztos, hogy megyünk gőzerővel tovább, és követjük azokat a szakmai koncepciókat, amelyeket már a megalakulásunk óta vallunk: nem csupán kiváló kosarasokat, hanem jó embereket szeretnénk nevelni. Annyiban voltunk szerencsések, hogy többen jöttek, mint ahányan elmentek. Igaz, a létszámmal sosem lehetünk elégedettek.”

Farkas azt emelte ki nemrégiben, hogy több gyerek kezdett el kosárlabdázni Székesfehérváron:

„Májusra már több mint négyszázra bővült igazolt játékosaink száma. Nagyon nehéz évet tudhatunk magunk mögött, rengeteget dolgoztunk mindannyian. Le kellett mennünk egészen az óvodás korcsoportig, s onnan építkezni felfelé. Persze, egyelőre a mennyiségre helyeztük hangsúlyt, ám most már elindulhat a minőségi képzés is a legfiatalabbaktól kezdve. Új edzők is érkeztek a klubhoz. Ami pedig a DKKA-t illeti: nem versengünk egymással, hanem elértük, hogy még többen kosárlabdázzanak Székesfehérváron. Ez pedig a lehető legjobb forgatókönyv az ismert helyzet után.”

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik