Kosárlabda: az Alba Fehérvár nyerte a fiú kadétbajnokságot

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.13. 20:32
Címkék
Befejeződött Szolnokon a fiú kadét kosárlabdázók országos nyolcas döntője. Az Alba Fehérvár a juniorok küzdelme után a kadétbajnokságot is megnyerte. A fináléban a Vasas Akadémia együttesét múlta felül 57−55-re. A dobogó harmadik fokára a Szombethelyi SI KA csapata állhatott fel.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huAszolnoki Tiszavirág Arénábanbefejeződött a fiú kadét kosárlabdázók országos bajnokságának nyolcas döntője. Az zárónapon a dobogós helyezésekért léptek pályára az alakulatok.Krasznai Bence –utanpotlassport.huAszolnoki Tiszavirág Arénábanbefejeződött a fiú kadét kosárlabdázók országos bajnokságának nyolcas döntője. Az zárónapon a dobogós helyezésekért léptek pályára az alakulatok.

A napot a Szolnoki Sportcentrum és a Kiss Lenke KS közötti párharc nyitotta, amely a hetedik helyért zajlott. A hazai gárda gyakorlatilag sima győzelmet aratott, habár a budapestiek a középső negyedekben megnehezítették a Szolnok dolgát (21−20, 13−14). Ez azonban nem volt elég a sikerhez, mivel az első (16−5) és az utolsó (22−12) játékrészt magabiztosan nyerte meg a jászsági alakulat. A végeredmény: 72−51.

Az ötödik helyért a Debreceni KA és a MAFC szállt harcba, s rendkívül izgalmas csatát hozott a találkozó. Az első két negyedet a MAFC nyerte (19−17, 22−19), így a félidőre öt pontos előnnyel vonulhatott le. A harmadik játékrészben a debreceniek mindössze egy pontot tudtak ledolgozni, így továbbra is nyitott maradt a meccs. A hajdúságiak, a tőlük a megszokott elánnal vágtak bele a záróetapba, és megfordították a találkozót (21−15). Végül 78-76-os sikerrel és az ötödik hellyel zárták az országos döntőt.

Kass Balázs (17-es) lett a fiú kadétbajnokság legértékesebb játékosa
Kass Balázs (17-es) lett a fiú kadétbajnokság legértékesebb játékosa

Kass Balázs (17-es) lett a fiú kadétbajnokság legértékesebb játékosa

A bronzcsatára sem lehet azt mondani, hogy sima győzelem született. A Szombathelyi SI KA és a Budapesti Honvéd csapata lépett pályára a harmadik helyért. A félidőben öt pont volt a szombathelyiek hátránya, s ezt kellett valahogyan ledolgozniuk. Azonban a harmadik negyedet is a budapestiek húzták be (18−17), így nagyon össze kellett szednie magát a vasi klubnak. Ez sikerült is. Olyannyira, hogy döntetlent ért el (72−72), tehát következhetett a ráadás, amelyet végül a szombathelyiek bírtak jobban (15−9), így övék lett a bronzérem.

Az aranycsatát az Alba Fehérvár együttese vívta a Vasas Akadémiával. Az első két negyedben egyértelműen a fehérvári klub dominált (13−6, 17−15). A pasarétiek nehezen tartották a lépést. Azonban ők is tudták, hogy egy finálét nem lehet ilyen könnyen feladni, s ez a játékukon is megmutatkozott a harmadik játékrészben, amit 19−12-re meg is nyertek, így az Alba előnyéből mindössze két pont maradt az utolsó tíz perc előtt. A fehérváriaknem engedték kicsúszni a kezükből az aranyat. A záróetap döntetlen (15−15) lett, tehát az Alba Fehérvár együttese a junior- után a kadétbajnokságot is megnyerte.

A döntő legértékesebb játékosa egyébként Kass Balázs lett, aki a fináléban 15 pontot és 5 lepattanót szerzett.

Pethő Ákos, az Alba Fehérvár edzője így értékelte a történteket:

„Sima mérkőzés volt, végig a kezünkben tartottuk. Úgy gondolom, hogy jobban ki tudtuk használni az alkati fölényünket, mint a Vasas, s ez vezetett a sikerhez. Az utolsó két negyedben sokat hibáztunk a támadásban, viszont a védekezésünk rendben volt; ezért nem tudták megfordítani a találkozót. Nagyon örülök neki, hogy a junior- után a kadétbajnokságot is megnyertük. Szerintem ez leginkább annak köszönhető, hogy remekül átvettük a mai modern, gyors kosárlabda stílusát. Persze, azt sem lehet szem elöl téveszteni, hogy kivételesen erős generáció készül nálunk.”

FIÚ KADÉTBAJNOKSÁG ORSZÁGOS NYOLCAS DÖNTŐ, SZOLNOK
A helyosztók
A 7. helyért: Szolnoki Sportcentrum-Kiss Lenke KS 72-52 (16-5, 20-21, 14-13, 22-12)
Az 5. helyért: Debreceni KA-MAFC 78-76 (17-19, 19-22, 21-20, 21-15)
A 3. helyért: Szombathelyi SI KA-Budapesti Honvéd 87-81 (19-16, 14-22, 17-18, 22-16, 15-9)
Az 1. helyért: Alba Fehérvár-Vasas Akadémia 57-55 (13-6, 17-15, 12-19, 15-15)

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik