Kosárlabda: Andrea Turchetto mihamarabb megkezdené a munkát a DKKA-ban

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.31. 08:56
Címkék
Olasz szakembert tudhat soraiban a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia: az Euroligát is megjárt Andrea Turchetto a nevelési program kidolgozásáért, és annak megvalósításáért felel Székesfehérváron.

Holnap, azaz szombaton érkezik Magyarországra a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia újonnan szerződtetett szakembere, Andrea Turchetto. A fiatal, mindössze 35 éves edző dolgozott már az olasz férfi felnőttválogatottban és utánpótlás nemzeti együttesekben, az Euroligában szereplő − s azt a XX. században amúgy háromszor megnyerő−Olimpia Milánóban másodedzőként, a legutóbb pedig, tavaly aModena Basketball Academy szakmai igazgatója volt. Nem mellesleg vezetőedzőként is bizonyított már: először 2015-ben, a másodosztályban versenyző Ferrara csapatában, majd a kínai bajnokságban, a CBA-ban, a Guangzhou Loong Lions együttesét irányította.a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia újonnan szerződtetett szakembere, Andrea Turchetto. A fiatal, mindössze 35 éves edző dolgozott már az olasz férfi felnőttválogatottban és utánpótlás nemzeti együttesekben, az Euroligában szereplő − s azt a XX. században amúgy háromszor megnyerő−Olimpia Milánóban másodedzőként, a legutóbb pedig, tavaly aModena Basketball Academy szakmai igazgatója volt. Nem mellesleg vezetőedzőként is bizonyított már: először 2015-ben, a másodosztályban versenyző Ferrara csapatában, majd a kínai bajnokságban, a CBA-ban, a Guangzhou Loong Lions együttesét irányította.

Andrea Turchetto izgatottan várja, hogy megkezdje a munkát a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiában Forrás: sportando.basketball
Andrea Turchetto izgatottan várja, hogy megkezdje a munkát a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiában Forrás: sportando.basketball

Andrea Turchetto izgatottan várja, hogy megkezdje a munkát a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiában  •  Forrás: sportando.basketball

„A DKKA elnökével, az NBA-t is megjárt Dávid Kornéllal többször is egyeztettem, felvázolta a klub céljait, s azt a fajta nevelési filozófiát, amit elképzel a folytatásban; az összképet látva nagyon megtetszett a lehetőség − kezdi honlapunknak Andrea Turchetto. − Kornél ambiciózus ember, olyan programot képzelt el az egyesületben, amely ehhez passzol. Szeretne szintet lépni, ahogyan én is. Hamar rájöttem, hogy a kosárlabdáról alkotott képünk hasonló, emiatt sem vacilláltam sokat azon, hogy éljek-e a székesfehérvári ajánlattal.”

A klub céljait említette, arra azonban nem tért ki, egészen pontosan, mit is ért ezalatt, szóval visszakérdeztünk...

„Fontosnak tartjuk az utánpótlás-nevelést, amely nem csak arról szól, hogy mérkőzéseket és trófeákat nyerünk. A profivá válás rendkívül nehéz folyamat: úgy szeretnénk válogatott szintű és nemzetközileg is ütőképes játékosokat képezni, hogy közben jó emberekké is váljanak. Az összes ifjú játékosból ki kell hoznunk a legtöbbet − természetesen a képességeihez mérten.”

De pontosan mi is lesz a feladata a Fejér megyeieknél?

„Felelős leszek a nevelési program kidolgozásáért, és annak megvalósításáért. A kosárlabda-filozófiámat meg szeretném valósítani Székesfehérváron. Rengeteg szervezői teendőm lesz, szoros kapcsolatban kell álljak az edzőkkel ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön. Meg szeretném ismerni és érteni a kollégák gondolkodásmódját: szakmailag és emberileg egyaránt. Amondó vagyok, a legjobb mód arra, hogy közös célokat érjünk el az az, ha megosztjuk, amink van. Nekem vannak ötleteim, amelyeket megosztanék a kollégáimmal, és szeretném, ha mindent átbeszélnénk részletesen. Szakmailag hosszú és nehéz időszak előtt állunk, úgyhogy mihamarabb megkezdjük a munkát, mert nem szeretek időt veszíteni.”

Andrea elismerésre méltó karriert tudhat maga mögött. Kíváncsiak voltunk arra is, miért éppen Magyarországot választotta.

„Még csak harmincöt éves vagyok, és valóban olyan szakmai tapasztalatot tudhatok magam mögött, amire büszke vagyok. De ez nem jelenti azt, hogy megvagyok elégedve magammal. Ahogyan az összes sportember és mester, úgy én is keresem a folyamatos fejlődési lehetőséget: más-más tapasztalatokat gyűjtve. Ehhez az is kell, hogy különböző helyeken éljek, kultúrákkal és sportkultúrákkal találkozzak, minél több ember sportszakmai filozófiájával ismerkedjek meg. Remek kihívásnak tartom a most következőt, és őszintén, izgatottan várom, hogy megkezdjem a munkát Székesfehérváron!”

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik