Március 18-án, a koronavírus-járvány miatt bejelentett veszélyhelyzetet követően beszélgettünk az Alba Fehérvár utánpótlás-szakmai igazgatójával, a legendás kosárlabdamesterrel, Farkas Sándorral, aki ekképpen nyilatkozott:

Az Alba Fehérvár NB I-es csapatának fiataljai, Lukács Norbert (balról) és Takács Milán is megkezdhette a csoportos felkészülést

Az Alba Fehérvár NB I-es csapatának fiataljai, Lukács Norbert (balról) és Takács Milán is megkezdhette a csoportos felkészülést

„Soha nem volt még hasonlóra példa, alkalmazkodnunk kell. Olyan fertőzéssel állunk szemben, amely minden országot érint. A csarnokok bezártak, a srácoknak megtiltottuk, hogy csoportosan készüljenek. A lehetőségeink – csakúgy, mint mindenkinek – korlátozottak, de a pánikot el kell kerülni. Ahogy mondani szoktam: minden helyzetből ki kell hozni a maximumot, így a mostaniból is. Folyamatosan azt halljuk, hogy a magyar fiúk fizikálisan el vannak maradva az európai mezőnyhöz képest, és ez igaz is. Hát eljött a kiváló alkalom arra, hogy a labdát kicsit elfelejtsük, és gyúrjunk! Ehhez mi küldjük online az edzéstervet, meg lehet otthon vagy a szabadtéren csinálni úgy, hogy kerüljük a konditermeket. Az étkezésre is jobban oda lehet figyelni, szóval azt remélem, legkésőbb júliusban már igazi »terminátorok« jönnek velem szemben, akiknek újból be kell mutatkozniuk, mert akkorák lettek, hogy nem ismerek rájuk.”

A fehérváriak − a kormány által május 4-től hatályba léptetett, az edzések engedélyezéséről szóló rendeletre reagálva − kedden ismét megkezdték a közös munkát. Az imént idézettek után a kérdés adott: terminátorok jöttek szembe a mesterrel?

„Egyelőre csak a tizenegy és tizenkét évesekkel találkoztam, tőlük még nem várok ehhez hasonló átalakulást. A viccet félretéve: szinte napra pontosan két hónapig tartott az online képzés, az edzőink és a tanítványaink egyaránt odatették magukat, a lehető legtöbbet hozták ki a szituációból, amely valljuk be, nagyon nehéz volt. A srácok régen látták egymást, első ízben az a fontos, hogy csapatösszetartó jellegű munkát végezzünk. A juniorok például azzal kezdtek, hogy a Velencei-tavat körbebiciklizték. A csarnokunk fertőtlenítése jelenleg is zajlik, hamarosan ismét »beköltözhetünk«. A programot mindenesetre augusztusig megterveztük: június 2-ig csak szabadtéren edzünk, ezt követően használhatjuk a termeket, június utolsó két hetében pedig a tizenegy-tizenkét éveseknek tábort szervezünk, ezen felül tervezzük, hogy júliusban és augusztusban, a velencei és székesfehérvári régióban napközis rendszert indítunk, amely nyolctól délután négyig tarthat.”

Az idézőjeles leállás következményeit egyelőre Székesfehérváron sem tudják felmérni:

„Egyelőre csak találgatunk, milyen hatással lesz ez hosszútávon a srácokra. Mindenki más körülmények között dolgozhatott: van, aki otthoni konditeremben erősíthetett, esetleg palánkja is van. De akadnak olyanok is, akiknek nem voltak adottak az ehhez hasonló feltételek. Ha valaki szorgalmas volt, és megfelelő körülmények mellett edzhetett, sokat profitálhatott a mostani időszakból, hiszen többet foglalkozhatott a kosárlabdával, mint eddig. A másik kérdőjelet a lemorzsolódás mértéke mellé lehet tenni. Folyamatosan nyomon követjük a létszámokat, az összes tréner felírta, hányan vettek részt a képzésben az elmúlt időszakban: nagyjából a bázisunk nyolcvan százaléka aktívan tevékenykedett; meglátjuk, hogy a továbbiakban, hány gyerekkel számolhatunk. Egy biztos, a motivációt fenn kell tartani: állandóan rágni kell a gittet, hogy az ne száradjon ki!”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport