Kosárlabda: a 17 éves Kovács Ákos lehet, hogy hazatér Olaszországból

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 12:35
Címkék
Az Umana Reyer Venezia kosárlabda-akadémiáján töltött két év után lehet, hogy hazatér a 17 éves erőcsatár, Kovács Ákos; a kint tapasztaltak mellett arról is kérdeztük, melyek a legfőbb különbségek a magyar és az olasz utánpótlás-bajnokságok között.

A 2017/2018-as évadban junior- és kadétbajnoki címet ünnepelt az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatával a most 17 éves Kovács Ákos. Nem sokkal azutánúgy döntött, a következő kiírást már az olaszországiUmana Reyer Venezia akadémiáján folytatja.Alba Fehérvár kosárlabdacsapatával a most 17 éves Kovács Ákos. Nem sokkal azutánúgy döntött, a következő kiírást már az olaszországiUmana Reyer Venezia akadémiáján folytatja.

Kovács Ákos lehet, hogy jövőre már nem a velenceiek mezében szerepel Forrás: ICT Europe
Kovács Ákos lehet, hogy jövőre már nem a velenceiek mezében szerepel Forrás: ICT Europe

Kovács Ákos lehet, hogy jövőre már nem a velenceiek mezében szerepel  •  Forrás: ICT Europe

„U15-ösként az U16-os válogatottban egyaránt szerepelhettem: 2017-ben, az Olimpiai Reménységek Versenyét követően a Stella Azzurra Roma csapata keresett meg, még próbajátékon is voltam ott, de ez az opció nem jött össze végül, így a velenceiekhez mentem. A külvárosban, Mestrében éltem, társasházban. Négy-öt lakás az akadémiáé, ezekben kettesével laktunk, kiváló körülmények között; mindennap jöttek főzni hozzánk, elkészíteni az ebédet, vacsorát. A csarnok is modern, minden feltétel adott a töretlen fejlődéshez. A célom az volt, hogy gyorsuljak, erősebb legyek és technikailag is csiszoljam a tudásomat, azt hiszem, ez sikerült. Leginkább hármas-négyes posztra képeztek, de az esetek többségében erőcsatárt játszom”− meséli Ákos.

A játékos arra is kitért, szerinte melyek a legfőbb különbségek a magyar és az olasz utánpótlás-bajnokságok között.

„A játék sokkal gyorsabb és erőnlétben is fejlettebbek a kosarasok. Több jobb játékos bizonyít hétről hétre Olaszországban, ebből adódóan a csapatok is ütőképesebbek a magyar utánpótlás-együtteseknél: idehaza általában lehet sejteni, mely alakulatok nyerhetik meg végül a ligákat, kint ez jóval kiszámíthatatlanabb: gyakorlatilag bármely csapat nyerhet, amelyik eljutott a végjátékig − önmagában ezt abszolválni is hatalmas eredménynek számít. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már a fiatalok között is sok a légiós: csapatonként maximum kettő lehet, és ezzel a lehetőséggel szinte mindenki él.”

A fiatal a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakban Magyarországon tartózkodott, és elmondta, nem biztos, hogy visszatér Olaszországba.

„Nem tudom, visszamegyek-e, a szerződésem él még az olaszokkal. Ha bármely magyar klub leigazolna, ki kellene vásárolnia. Az ügy jelenleg is zajlik, emiatt nem mehetek bele a részletekbe. Annyit azonban elárulhatok, nyitott vagyok a váltásra.”

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik