Kosár: mestermunka avagy Bild Katalin varázslatai

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.09. 12:27
Címkék
Mestermunka című sorozatunkban hétről hétre olyan edzőket mutatunk be, akik a pályafutásuk során mindvégig példaértékű utánpótlás-nevelő munkát végeztek. Akikre tanítványaik nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is rájuk; arra, hogy a kezük alatt fejlődhettek élsportolókká. E heti vendégünk Bild Katalin kosárlabdaedző, aki a 70-es évek közepén a KSI tini leánycsapatával robbant az NB I-be, s kiváló játékosok sorát nevelte kluboknak és a válogatottnak.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huCsapatnyi kamaszlány okozott bombameglepetést 1974-ben, a női kosárlabda-bajnokság első osztályában. A KSI 16-17 éves fiatalokból álló csapata ugyanis kiharcolta az élvonalbeli indulás jogát, s már az első évben az ötödik helyen végzett. A következő évadban szintén, miközben az együttes megnyerte a Magyar-kupát. Ettől kezdve elképzelhetetlen volt a női élmezőny a sportiskolások nélkül. A csúcsra 1981-ben a Németh Ágnes, Sepsei Andrea, Szuchy Márta fémjelezte csapat jutott fel, csupán egy ponttal lemaradva a bajnoki címről.Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huCsapatnyi kamaszlány okozott bombameglepetést 1974-ben, a női kosárlabda-bajnokság első osztályában. A KSI 16-17 éves fiatalokból álló csapata ugyanis kiharcolta az élvonalbeli indulás jogát, s már az első évben az ötödik helyen végzett. A következő évadban szintén, miközben az együttes megnyerte a Magyar-kupát. Ettől kezdve elképzelhetetlen volt a női élmezőny a sportiskolások nélkül. A csúcsra 1981-ben a Németh Ágnes, Sepsei Andrea, Szuchy Márta fémjelezte csapat jutott fel, csupán egy ponttal lemaradva a bajnoki címről.

 

Bild Katalin a szülők és a tanítványai szeretete kárpótolta azért az elismerésért, amit a szakmától nem kapott meg
Bild Katalin a szülők és a tanítványai szeretete kárpótolta azért az elismerésért, amit a szakmától nem kapott meg

Bild Katalint a szülők és a tanítványai szeretete kárpótolta azért az elismerésért, amelyet a szakmától nem kapott meg

 

A tinédzser lányok menetelésénél csak az volt nagyobb meglepetés, hogy a társaság a sikereit edzőnő irányításával érte el. Az akkor harminc esztendős Bild Katalin a rá jellemző szilárdsággal és megalkuvást nem ismerő céltudatossággal került a férfiak uralta szakmai világba, s halmozott bravúrt bravúrra.

„Azt az elismerést, amelyre az eredményeim alapján méltó lettem volna, soha nem kaptam meg. Erre egyetlen, nem személyes jellegű magyarázatot találtam. A férfiak alkotta edzőtársadalom nehezen viselte, hogy akad egy nő, aki sikeresebb náluk. Ezt akkoriban egyértelműen érezni lehetett, benne volt a levegőben. Mindenki kiemelten készült ellenünk, hiszen duplán fájt, ha tőlünk kaptak ki. A gyerekcsapattól, amelyet ráadásul nő irányít” – emlékezik páratlan edzőkarrierjére a sportágtól már elszakadt Katalin, aki pontosan tudta, duplán kell teljesítenie ahhoz, hogy a férfiak között helytálljon. De megnyugvással fűzi hozzá: „Amit nem kaptam meg a szakmától, azért szeretet formájában a szülők és a tanítványaim kárpótoltak.”

A sors iróniája, hogy a KSI-hez éppen egy férfi, pontosabban a szerelem vitte a TF akkoriban másodéves, Kecskemétről érkezett kosarasát. Későbbi férje, a kislányuk, Ildikó édesapja, Haris Ferenc hívta segítőnek a sportiskolába. S hogy hamarosan össze is házasodtak, az a KSI akkori igazgatójának, Kocsis Mihálynak volt köszönhető.

„Miska bácsi csak úgy engedett el bennünket közösen edzőtáborozni, hogy előtte hivatalossá tettük a kapcsolatunkat. Kevés hozzá hasonló, tiszta erkölcsi értékeket valló sportvezetővel találkoztam a pályám során. A KSI sikerének egyik kulcsa volt, hogy olyan munkatársakat válogatott maga köré, akik emberileg is meg tudtak felelni az igényeinek. Ezért nem is volt féltékenység vagy rivalizálás a klubon belül. A mai napig büszke vagyok arra, hogy engem is bevett a csapatába.”

Nem is kerülhetett volna jobb helyre, mint a KSI. A klub célkitűzése, miszerint utánpótlást kell nevelniük a magyar élsportnak, pontosan egybevágott a fiatal, de annál ambiciózusabb edző terveivel. Semmi sem volt természetesebb neki annál, mint hogy az általa kijelölt két hét kivételével végig edzőtáborozza a nyarat a játékosaival. De annál sem, hogy kora reggel ő nyissa a tornaterem ajtaját azoknak a gyerekeknek, akiket a szülei nem tudtak volna később hozni. S mindezt nemcsak azért, mert sikerre és eredményekre vágyott.

„Nagyon szerettem a játékosaimat. Az volt mindennek az alapja. Nem a játéktudás, hanem az emberi tulajdonságaik alapján válogattam őket. A gyereket szeretni kell. Akkor elfogad mindent, azt is, ha kemény vagy vele, vagy ha olyat követelsz, amit nagyon nehezen tud elérni” – vallja a mesteredző, aki 1981-ig volt a KSI-fiatalok trénere, miközben a női ifjúsági válogatottat is irányította, majd a Spartacus felnőttcsapatával dolgozott rövid ideig. A szíve azonban mindig visszahúzta az utánpótláshoz, később a BEAC-ban éveken át foglalkozott korosztályos csapatokkal. 1989-től a szövetség utánpótlás-vezetőedzőjeként tevékenykedett.

„Az edzőnek értenie kell a szakmájához! A gyerek csak arra képes, amire megtanították, amit már biztosan tud. Ő is csalódik, amikor a pályán nem tudja végrehajtani az utasításokat. A mi dolgunk ezeket helyre rakni, elmagyarázni. Sajnos, sok kolléga ezt nem veszi figyelembe” – vázolja az utánpótlás-nevelés általa elengedhetetlennek vélt aranyszabályait. A szigoráról is ismert szakember megkövetelte játékosaitól, hogy az életükben a kosárlabda legyen a legfontosabb. A mérkőzések előtt kötelező volt a pihenés. Cserében ő maga vásárolt operabérletet azokra a napokra, amelyek nem ütköztek a meccsekkel, bulit és karácsonyi ünnepséget rendezett, amikor a csapat programja azt lehetővé tette.

„Szerencsés vagyok, hogy magam is kiemelkedő mesterektől tanulhattam. Kecskeméten Adamik Ferenc volt az edzőm, aki az atlétikából jött, neki köszönhetően én is jó lettem a négyszázas és a nyolcszázas futószámokban, de távolt is ugrottam. Később nagy hasznát vettem ezeknek az alapoknak a KSI-ben. Amikor nem jutottunk teremhez, futni mentem a lányokkal. Nem is volt kondicionális problémájuk a bajnokság idején…”

Bild Katalin néhány évvel ezelőtt parasztházat vásárolt Balatonlellén. Húsvéttól halottak napjáig ott tölti ideje nagy részét. Kertjében gyümölcsfák sorakoznak. Maga főzi kiváló pálinkáját, amelynek csodájára járnak az ismerősei. A minőségnek és az aprólékos, jó munkának ugyanis még ma is elkötelezett híve.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik