Kosár: a Zsíros-nevelőműhely szakmai sikerének a titkai

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.10. 08:45
Címkék
Huszonkét éve, töretlen sikerrel működik a Zsíros Akadémia Kőbánya kosárlabdacsapata. A nevelőműhely elnökével, Hajdu Péterrel idéztük fel a klub történetét, beszélgettünk a szakmai koncepcióról és célokról.

Vámos Ádám,Pafféri Péter, Hajdu Péter és Simonics Olivér is tagja lett 2019-ben a fiú utánpótlás kosárlabda-válogatottaknak. A közös bennük az, hogy mind a négyen a Zsíros Akadémia Kőbánya csapatát erősítik. Nem kell tehát meglepődni azon, hogy a budapestiek kiváló erőt képviselnek a hazai korosztályos bajnokságokban; a junior- és a kadétbajnokságot egyaránt jól kezdték. Előbbiben az alapszakasz keleti csoportjának negyedik helyén vannak (négy győzelemmel és három vereséggel), utóbbiban pedig az ötödik helyen tanyáznak (három győzelemmel és két vereséggel).Vámos Ádám,Pafféri Péter, Hajdu Péter és Simonics Olivér is tagja lett 2019-ben a fiú utánpótlás kosárlabda-válogatottaknak. A közös bennük az, hogy mind a négyen a Zsíros Akadémia Kőbánya csapatát erősítik. Nem kell tehát meglepődni azon, hogy a budapestiek kiváló erőt képviselnek a hazai korosztályos bajnokságokban; a junior- és a kadétbajnokságot egyaránt jól kezdték. Előbbiben az alapszakasz keleti csoportjának negyedik helyén vannak (négy győzelemmel és három vereséggel), utóbbiban pedig az ötödik helyen tanyáznak (három győzelemmel és két vereséggel).

A Zsíros Akadémia Kőbánya 2019-ben kadétbajnoki bronzérmes csapata
A Zsíros Akadémia Kőbánya 2019-ben kadétbajnoki bronzérmes csapata

A Zsíros Akadémia Kőbánya 2019-ben kadétbajnoki bronzérmes csapata

A klub huszonkét éves fennállása óta töretlen fejlődési tendenciát mutat:
„A helyi iskolákban kezdtünk tehetségkutatásba, mindössze ötven gyerekkel indult az egész. A legkiválóbb generációnk 2004-ben és 2005-ben volt, akkor a kadét- és a serdülőbajnokságot is megnyertük. Ezután indult a leánynevelő-képzésünk is. Az igazi áttörést pedig 2011 hozta meg: sikerült a bázisunkat százharminc gyerekről négyszázhatvanra bővíteni− ez az ideális létszám, azóta ezt nagyjából tartjuk”− emlékezik a klub elnöke, Hajdu Péter.

Huszonkét év alatt sok mindent el lehet érni, ám nem mindennapi a kőbányaiak teljesítménye: két bázist is sikerült építtetniük. Előbb, 2014-ben a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok lett az övék, és nemrégiben, szeptemberben adták át a másik létesítményt, a Darázsfészket.

„Kiváló termek, megfelelnek a jelenlegi európai követelményeknek, és a legmagasabb szintű szakmai képzést tudjuk nyújtani a segítségükkel”− mondja az elnök.

Arra is kitér, hogy a filozófiájuk nem a bajnoki címek hajszolásán alapszik:
„Természetesen vannak céljaink eredményekben is: szeretnénk minden évben az országos nyolcas döntőkbe jutni. Ugyanakkor nem az az elsődleges. Ha évente lesz legalább egy, általunk felnevelt profijátékos, azzal már elégedettek vagyunk. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a kosarasaink céltudatos, jó emberekké váljanak akkor is, ha a sportkarrierjük nem úgy sikerül, ahogyan tervezték.”

Ehhez az is szükséges, hogy sokat látott, tapasztalt szakemberek dolgozzanak a fiatalokkal:
„Olyan mesterek foglalkoznak a tanítványainkkal, akik korábban már bajnokcsapatokat menedzseltek. Az akadémiai programunkat is ők dolgozták ki, amely hasonlít a régi KSI-kosárcsapatéra. Folyamatosan hangoztatjuk, hogy nemcsak rajtuk múlik a siker, a kosarasoknak egyénileg is rengeteget kell hozzátenni a közös cél elérése érdekében. A koncepciónk szerint egyébként a heti öt délutáni edzés mellett − akinek az iskola lehetővé teszi− két délelőtti is van.”

Hajdu szerint a kőbányai a nevelőműhelyek élvonalába tartozik, és szeretné megőrizni ezt a színvonalat. Fontosnak tartja továbbra is a a magas létszámot, a töretlenül sikeres együttműködést a kisebb együttesekkel, az önkormányzattal, valamint a szövetséggel.

Emellett persze mindenekelőtt azt, hogy minél több, kiváló kosarast adjanak a sportágnak.

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik