Körkép: hatalmas teremhiánnyal küzdenek az utánpótlássportban

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.13. 19:11
Címkék
Három sportág szakembereitől érdeklődtünk, hogyan érinti a fiatal sportolókat, és milyen következményekkel járhat, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehet tanórán kívüli tevékenységet végezni az utánpótlás-nevelő műhelyek tömegének otthont adó iskolai tornatermekben.

Október elsejétől a köznevelési intézményekbe az ott dolgozókon, a gyerekeken, valamint a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül más nem léphet be – áll a kormányrendeletben. A határozat az utánpótlássportot alapjaiban érinti, hiszen a téli edzések zöme eddig éppen az iskolai tornatermekben zajlott. Most a legtöbb ilyen csarnokot nem használhatják a fiatalok délután, a tanórákat követően sem.

TÉLEN NYARALÓBAN

„Nagyon rossz helyzetben vagyunkkezdi lényegre törően a Magyar Karate Szövetség elnöke, Mészáros János. – A versenyrendszerünkben körülbelül tizenháromezer karatéka érdekelt, és a bázisunk nagyjából hetven százalékát érinti a szóban forgó probléma. A klubok ellehetetlenültek, de keresik a lehetőségeket: tudok olyan egyesületről, amely nyaralót bérelt ki az edzések megtartásához, de olyanok is akadnak, amelyeknek az önkormányzat segít másik, használható helyiséget találni.

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt Forrás: edzesinfo.hu
A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt Forrás: edzesinfo.hu

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt  •  Forrás: edzesinfo.hu

Nem csak az a gond, hogy sokan terem nélkül maradtak; az utánpótlásbázis is csökkent.

„Szeptemberben már látszódott, hogy sok fiatalt elveszítettek a klubok, ám azt egyelőre nem lehet pontosan felmérni, milyen mértékben csökkent a bázis. Tavasszal húsz-harmincszázalékos visszaesést tapasztaltunk, ez az arány azóta rosszabbodhatott. Tisztán csak akkor láthatunk, amikor jövőre ismét regisztrálják a versenyzőiket a szakosztályok.”

Mészáros hozzátette, természetesen az a legfontosabb, hogy megőrizzék az emberek egészségét, és felelős döntéseket kell hozni.

„Ettől függetlenül vannak olyanok, akik különösen rosszul járnak: a legtöbb karatemester abból él, hogy a tanítványainak edzéseket tart a klubjában. Nagyon nehéz helyzetbe kerültek azok az edzők, akiket a járvány ellehetetlenít a munkájuktól, és nincs másodállásuk sem.”

TÚLÉLŐ IDŐSZAK

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt Forrás: pickhandball.hu
A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt Forrás: pickhandball.hu

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt  •  Forrás: pickhandball.hu

Jelentős problémákkal küzd a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata is, amelynek számos játékosát nélkülöznie kellett az eddigi egyetlen Bajnokok Ligája-mérkőzésén. De nem csak ez a probléma: a klub nemrégiben kiemelt állami akadémiai státuszt kapott utánpótlásrészlege jelentős pályahiánnyal küzd. A részletekről a fiú ifjúsági válogatott nyáron Szegedre költözött szövetségi edzőjét, a Pick-akadémia igazgatóját, Kárpáti Krisztiánt kérdeztük.

„Az iskolakezdéssel és a visszatérő járvánnyal összekuszálódott minden. Alapvetően kilenc létesítményben béreltünk volna termet, főként iskolákban, ezekből azonban hatot bezártak előttünk. Nagyon komoly szervezőmunkára van szükség, hogy minden csapatunknak megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani. A környező városokban, falvakban próbálunk teremidőt kiharcolni, de ez ilyenkor nem egyszerű, mert ott – értelemszerűen – a helyi egyesületeket részesítik előnyben. Mindenesetre megpróbáljuk valahogyan túlélni ezt az időszakot.”

AZ ÉGIEKBEN BÍZVA

Az atlétáknál sem fényesebb a helyzet. Kovács Zoltán utánpótlás-referens elmondta, hogy számos egyesületben okoz gondot a kialakult teremhiány. Külön is kiemelte, hogy a téli „hontalanok” között szerepel az ország legnagyobb utánpótlásbázisaként jegyzett Ikarus BSE is. A XVI. kerületi klub szakosztályvezetőjét, Csúr Attilát kérdeztük az állapotokról.

Az Ikarusban nagyjából négyszáz fiatal reked a szabad ég alatt Forrás: Ikarus BSE
Az Ikarusban nagyjából négyszáz fiatal reked a szabad ég alatt Forrás: Ikarus BSE

Az Ikarusban nagyjából négyszáz fiatal reked a szabad ég alatt  •  Forrás: Ikarus BSE

„A kerületi iskolákban szoktunk tornatermeket bérelni, de a tankerületi központtól már szeptember elején értesítést kaptunk, hogy ez most várhatóan nem működik. Egy futófolyosónk van, de tekintettel a négyszáz fős létszámunkat, ez édeskevés. Abban bízunk, hogy a legjobbjaink most is tréningezhetnek a BOK Csarnokban, bár nem lehetünk biztosak benne, hogy ott nem lesznek-e korlátozások. Nincs ötletünk. A meghirdetett termek számunkra kicsik és drágák. Most érezzük igazán a hiányát annak a munkacsarnoknak, amelynek építésére 2015-ben kaptunk ígéretet a szövetségtől. A tervek már rég elkészültek, mégis húzódik a dolog.”

A szakosztályvezető a kisebb korcsoportokban lemorzsolódással számol, sőt úgy véli, az idősebbek is könnyen szakíthatnak a klubbal.

„Egy ígéretes serdülő-, ifi-, vagy juniorversenyző karrierjének szempontjából fontos, hogy milyen körülmények között edzhet. Egy olyan klub, amelyben télen is megoldható a magas szintű felkészülés, természetesen vonzóbb a számára, és ez egyesületváltáshoz is vezethet. A szülőknek annyit mondtunk, hogy készüljenek, a gyerekek jó eséllyel továbbra is szabadban edzenek majd, és talán az időjárás kegyes lesz hozzánk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik