Női kézi: Vámos Petra még szokja a válogatottság gondolatát

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.13. 10:59
Címkék
Egyetlen utánpótláskorú játékosként került be a női felnőtt kézilabda-válogatott vb-re utazó keretébe a 19 éves Vámos Petra. A NEKA-nevelésű debreceni lányt nagyon meglepte a meghívó, egyelőre még szokja a gondolatot, hogy ő is Ázsiába tart a legjobbakkal.

Dinamikus, erős, jól védekezik, bármely belső poszton bevethető. Így jellemezte Kim Rasmussen a felnőtt női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a 19 éves Vámos Petrát, miután kihirdette a keretét az év végi, Japánban rendezendő felnőtt-világbajnokságra. A DVSC junior Európa-bajnok irányítója ugyanis bekerült a csapatba, amelynek ő az egyetlen utánpótláskorú játékosa.Kim Rasmussen a felnőtt női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a 19 éves Vámos Petrát, miután kihirdette a keretét az év végi, Japánban rendezendő felnőtt-világbajnokságra. A DVSC junior Európa-bajnok irányítója ugyanis bekerült a csapatba, amelynek ő az egyetlen utánpótláskorú játékosa.

Vámos Petra a vb-keret egyetlen juniorkorú játékosa Fotó: Mura László!Utanpotlassport.hu
Vámos Petra a vb-keret egyetlen juniorkorú játékosa Fotó: Mura László!Utanpotlassport.hu

Vámos Petra a vb-keret egyetlen juniorkorú játékosa  •  Fotó: Mura László!Utanpotlassport.hu

– Gratulálok! Gondolom, az első százba így sem fértem be…

–Tényleg nagyon sokan hívtak és írtak már nekem, de azért köszönöm! Csak tegnap este jött a jó hír, még én is barátkozom egy kicsit vele.

–Mennyire számítottál arra, hogy végén te neved is szerepel a listán?

–Azzal kezdődött, hogy Kuczora Csengével együtt meghívtak minket a válogatott egyik összetartására. Természetesen igyekeztük a maximumot nyújtani, de próbaidőnek fogtuk fel. Még a bő keretbe kerüléssel kapcsolatban is azt gondoltam, hogy ez egyfajta visszajelzés a kapitány részéről, tetszik neki a játékom, és a jövőben számítana rám a csapatban.

–Mit jelent ez az egész egy tizenkilenc éves kézilabdázónak? Mit vársz ettől a kalandtól?

–Óriási dolognak tartom, már csak azért is, mert egy hónapig a felnőttválogatottal edzhetek, ami juniorkorúként hatalmas fejlődési lehetőség. Arról már nem is beszélve, hogy utána élesben láthatom a világ legjobb játékosait, akiknek minden mozdulatát figyelni fogom. Alig várom már, hogy ott legyünk.

–Mozgalmas hónapokon vagy túl. Debrecenben az NB I-be kerültél, bemutatkozhattál az EHF-kupában is. Hogy tetszik eddig a Loki?

Pozitívan értékelem az eddigi időszakot. Nem volt egyszerű a váltás, a csapat, a bajnokság szintje és az iskola is megváltozott, tényleg minden új volt. Viszont rengeteg segítséget kaptam mind a csapattársaktól, mind pedig edzőmtől, Vili bácsitól (Köstner Vilmos – a szerk.). Így egy pillanatra sem éreztem egyedül magamat.

Vámos Petra (balra) a nyáron Eb-aranyat nyert juniorválogatott csapatkapitánya volt Forrás: MKSZ
Vámos Petra (balra) a nyáron Eb-aranyat nyert juniorválogatott csapatkapitánya volt Forrás: MKSZ

Vámos Petra (balra) a nyáron Eb-aranyat nyert juniorválogatott csapatkapitánya volt  •  Forrás: MKSZ

–Fiatal csapattal utaztok Japánba. Szerinted mire lehet képes ez a társaság?

Valóban rengeteg a fiatal, és a jövőbe tekintve szerintem jó dolog. A Ferencváros nyolc játékost is ad a keretbe, ami előnyünkre válhat, hiszen ők nagyon jól ismerik egymást, nap mint nap együtt készülnek. Az esélyekről annyit tudok mondani, hogy a csoportkört kell a lehető legjobban megoldani, és utána meccsről meccsre haladunk. Szerintem ez a legjobb recept.

–Milyen szerepet tölthetsz be a válogatottban? Beszéltél már erről a szövetségi kapitánnyal?

Szeretném reálisan nézni a helyzetemet, úgy gondolom, még korai arról beszélni, hogy milyen feladatok hárulhatnak rám. Egyértelműen újoncnak számítok még, el kell sajátítanom a játékrendszert. Az biztos, hogy amiben csak tudok, próbálok majd segíteni a csapatnak.

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik