Kézilabda: sok húzóember kell a férfi juniorválogatottba

Vágólapra másolva!
2019.05.24. 12:06
Címkék
Kevesebb, mint két hónap múlva már a spanyolországi korosztályos világbajnokságon szerepel a férfi junior kézilabda-válogatott, amelynek legjobbjai közül néhányan már a felnőtt nemzeti együttesben is bemutatkoztak. Gyurka János szövetségi edző ugyanakkor inkább egységes csapatot szeretne, amelynek sok vezéregyénisége van.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgy győzelem, egy vereség. Így fest a férfi junior kézilabda-válogatott eheti mérlege: az U21-es fiatalok előbb kedden kikaptak az Egertől, majd szerdán legyőzték a Budakalász gárdáját Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián.Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgy győzelem, egy vereség. Így fest a férfi junior kézilabda-válogatott eheti mérlege: az U21-es fiatalok előbb kedden kikaptak az Egertől, majd szerdán legyőzték a Budakalász gárdáját Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián.

Gyurka János nem szeretné, hogy csak néhány játékosra támaszkodjon a juniorválogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Gyurka János nem szeretné, hogy csak néhány játékosra támaszkodjon a juniorválogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Gyurka János nem szeretné, hogy csak néhány játékosra támaszkodjon a juniorválogatott  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A hosszú szezon után természetesen nem volt csúcsformában a társaság, de a szövetségi edző, Gyurka János mégsem volt elégedetlen a társasággal az utolsó tavaszi találkozót követően.

„Érződött, hogy év vége van, főleg az első mérkőzésen. Nem volt már annyira feszes egyik csapat sem, ellenfeleink mégis nagyon sportszerűen álltak bele a feladatba. Az egriek ellen dekoncentráltak voltunk, sokat hibáztunk, ziccereket hagytunk ki, abból adódott a vereség. Éppen ezért most nem is az erőnléti munkán volt a hangsúly, hanem próbáltuk kicsit oldani a játékosokat.”

Feltétlenül pozitívum azonban, hogy a csapat felnőttválogatottat is megjárt három vezéregyénisége közül Szita Zoltán és ifj. Rosta Miklós újra szerepelt a korosztályos válogatottban. Máthé Dominik viszont egyelőre nem volt a keret tagja. Ráadásul a felnőttválogatott-szereplés miatt néhányan a vb-felkészülés elején sem lehetnek a kerettel.

„Sokat segíthetnek a csapatnak, de azt is látnunk kell, hogy keveset voltak velünk az év során, ami nem könnyíti meg a dolgunkat, miután nem csupán néhány hétben, hanem egész éves felkészülési folyamatban gondolkodunk. Dominik például összesen egyszer volt a juniorválogatottban, ezért neki kevesebb ideje lesz elsajátítani a játékrendszert, képességei ugyanakkor egyértelműen arra predesztinálják, hogy az együttes fontos tagja legyen. De nem szeretnénk két-három ember hátára tenni a csapatot, azt szeretnénk, ha sok húzóemberünk lenne.”

A héten pedig az is kiderült, mely csapatokkal találkozik a válogatott biztosan a július 15-én kezdődő spanyolországi U21-es világbajnokság csoportkörében. A portugálokkal, a horvátokkal, a brazilokkal, a bahreiniekkel és a koszovóiakkal került egy hatosba Gyurka János együttese.

„Ha megnézzük a többi csoportot, megállapíthatjuk, járhattunk volna rosszabbul is. A horvát válogatottat különösebben nem kell bemutatni, a tavalyi Eb-negyedik portugáloknak pedig ez a legerősebb korosztályuk. Ugyanakkor azt gondolom, ha jól sikerül a felkészülésünk, előkelő helyen juthatunk tovább. A nyolcaddöntőben viszont mindenképpen nehéz dolgunk lesz, lényegében mindegy, hogy a németekkel, az izlandiakkal, a norvégokkal vagy a dánokkal találkozunk, arra a meccsre kell kihegyeznünk a csúcsformát. Ha így lesz, hiszem, hogy ez a csapat képes bravúrokat elérni.”

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik