Már szerdán eldőlt, a magyar válogatott biztosan éremért játszhat a szlovéniai Celjében zajló leány U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. A dánok ellen már a döntőbe jutás volt a tét, a továbbjutáshoz sorozatban a harmadik skandináv riválison kellett átverekednie magát ifj. Kiss Szilárd együttesének.

Egy nap pihenő volt a pénteki ütközet előtt, az ötödik meccs után jól is jött már a csapatnak, hiszen a norvégok ellen hatalmas küzdelem árán győztek a lányok. A mostani találkozó előtt viszont ennek nyoma sem volt, frissen mozogtak a bemelegítéskor.

Kajdon Blanka a hajrában tarthatatlan volt a dánok ellen Forrás: EHF

Kajdon Blanka a hajrában tarthatatlan volt a dánok ellen  •  Forrás: EHF

Az viszont elég gyorsan kiderült, hogy a dánok játéka ízlik a legkevésbé a magyar csapatnak az eddigi stílusok közül. Kevésbé voltak folyékonyak a támadások, gyakran dadogott a labda a masszív fal előtt. S bár Woth Viktória révén az első gólt a mieink szerezték, utána nem sok örömöt leltek a játékban. Negyedóra alatt mindössze ötször találtak a kapuba Koronczai Petráék, öt perccel később már négygólos hátrányban találták magukat (6–10). A szünetig aztán sikerült kijönni valamelyest az aggasztó helyzetből, 11–13-ra zárkózott a magyar csapat.

S bár a folytatásban sem hengerelt a támadójáték, a védelem nagyon összeállt. Előbb Zsigmond Panna, majd Bukovszky Anna remekelt a kapuban, elöl meg Farkas Johanna, Kürthi Laura vagy Koronczai Petra talált be, de igazából említhetnénk az egész társaságot, hiszen igazi csapatmunka zajlott a pályán a kőkemény dán alakulat ellen.

A magyar válogatott a 42. percben jött vissza végérvényesen a mérkőzésbe. S bár azután sem volt egyszerű, hiszen a hajrára még egálban fordultak a csapatok, a végére Bukovszky és Kajdon Blanka vezérletével viszonylag sima, 25–21-es magyar győzelem született.

Persze, aki látta, tudja, ez a mérkőzés minden volt, csak sima nem. Küzdős, szenvedős, megérdemelt magyar siker és döntőbe jutás. S már az is eldőlt, hogy ismét a svédekkel kell megküzdeni az aranyéremért.

Természetesen a meccs után a csapat szövetségi edzője, ifj. Kiss Szilárd is elégedetten értékelte a látottakat az utanpotlassport.hu-nak.

„Az első félidőben nagyon jól játszott a dán csapat, kicsit talán megijedtünk, hogy nem vezetünk, rámásztunk a falra, ötlettelenek voltunk. A második félidei játékra viszont büszkék lehetünk, az utolsó tíz percben egészen fantasztikusan védekeztünk, megérdemelten jutottunk a döntőbe, ugyanakkor a legfontosabb feladat még hátra van.”

A hajrában tarthatatlan Kajdon Blanka is örömmel könyvelte el a döntőbe jutást, majd elmondta, szerinte mi volt a siker kulcsa a dánok ellen.

„Elég hamar kiderült, hogy egy Európa-bajnoki elődöntő egészen más, mint egy felkészülési mérkőzés. Az elején gyakran egyedül próbáltuk megoldani a feladatokat, ez változott meg a második félidőre, amikor húztuk egymást felfelé. Hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy döntőt játszhatunk, biztosan egy újabb nagyon jó meccs vár ránk.”

Leány U17-es kézilabda Európa-bajnokság, Celje (Szlovénia)
Elődöntő
Magyarország–Dánia 25–21 (11–13)
Magyarország: Bukovszky, Németh, Zsigmond (kapusok), Bánhidi 2, Faragó 1, Farkas 6, Horváth, Juhász, Kajdon 4, Koronczai 6, Kürthi 3, Kukely, Mérai, Rittlinger, Vámos 2, Woth 1. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd
Dánia: Firgaard, Gormsen (kapusok), Ebler 2, Esseman-Beck, Gullove, Handreck 4, Knudsen, Krautmeyer 1, Laursen, A. Möller 2, F. Möller 1, Poulsen, N. Rasmussen 3, T. Rasmussen 2, Wierzba 6. Szövetségi edző: Heine Morgensen Eriksen
A másik elődöntőn: Franciaország–Svédország, 19–20

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport