Kézilabda: közelednek a korosztályos világversenyek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.10. 18:54
Címkék
Hat utánpótlás-világversenyen öt korosztályos kézilabda-válogatott száll harcba a nyáron. A junior lányok ráadásul hazai pályán, a győri Audi Arénában léphetnek pályára az U19-es Európa-bajnokságon.

Ki ne emlékezne 2018 nyarára, amikor a korosztályos leány kézilabda-válogatottak végigverték az egész világot? A juniorok debreceni vb-aranyára, az ifjúságiak lengyelországi világbajnoki ezüstjére vagy éppen a serdülők svédországi nyílt Európa-bajnoki címére. S eközben a fiúk is helyt álltak, a juniorok és az ifik is kiharcolták a vb-részvételt.

A junior leányválogatott hazai pályán, Győrben szállhat harcba az Eb-n Forrás: MKSZ
A junior leányválogatott hazai pályán, Győrben szállhat harcba az Eb-n Forrás: MKSZ

A junior leányválogatott hazai pályán, Győrben szállhat harcba az Eb-n  •  Forrás: MKSZ

Az újabb nyár pedig megérkezett, kevesebb, mint egy hónap van hátra a korosztályos tornák rajtjáig. Ezúttal két leány- és három fiúválogatottat figyelhetünk.

A vb-ezüstérmes és EYOF-első 2000-es korosztály tagjai már többször bizonyították, hogy generációjuk egyik legerősebb együttesét alkotják. Legutóbb éppen a budapesti junior Final4-on, amelynek döntőjében kiütötték a világbajnoki címvédő orosz együttest.

Júliusban ráadásul a hazai pálya is velük lesz, a győri Audi Arénában léphetnek pályára hazai közönség előtt. Ha csak visszaemlékszünk az egy évvel ezelőtt, a Főnix Csarnokban teremtett atmoszférára, biztosan nagy előnyt jelent majd a csapatnak a hazai pálya, a tavaly nyári tornához képest új szövetségi edzővel, a junior-világbajnok trénerrel, Golovin Vlagyimirral a fedélzeten.

LEÁNY U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
Helyszín: Győr
Időtartam: július 11-21.
A magyar válogatott csoportellenfelei: Spanyolország, Montenegró, Ausztria

Hasonlóképpen a torna egyik esélyese lehet az ifjúági leányválogatott a celjei U17-es Európa-bajnokságon. Ifj. Kiss Szilárd együttese 2018-ban a nyílt (nem hivatalos) U16-os Eb-n már egyszer diadalmaskodott, az idén pedig újra a csúcsra érnének.

Az előjelek szerint erre minden esélyük meg is van, hiszen csak úgy, mint az eggyel idősebb generáció esetében, rendkívül ígéretes korosztályról van szó amely ráadásául „fennállása” során még nem vesztett mérkőzést. Aligha azt tervezik tehát a játékosok, hogy Szlovéniában megszakítják a nem mindennapi sorozatot.

A felkészülést nem egyszerűsíti, hogy július közepétől EYOF-ot is rendeznek, így Kiss Szilárdék két részre osztották a válogatottat: a csapat egyik fele a kontinenstornára, a másik fele a bakui játékokra készül.

LEÁNY U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
Helyszín: Celje (Szlovénia)
Időtartam: augusztus 1-11.
A magyar válogatott csoportellenfelei: Románia, Szlovákia, Ausztria

Biztosan bravúrokra lesz szükség a spanyolországi U21-es világbajnokságon a férfi juniorválogatottól. A roppant erős mezőnyben szereplő együttes a tavalyi Eb-n vett részt először korosztályos világversenyen, és tizenegyedik helyével a dánokat legyőzve kivívta a biztos vb-indulás jogát.

Gyurka János vezetésével az idén többek között már a norvégokat is felülmúlta a csapat. A gárdának olyan erősségei vannak, mint a már a felnőttválogatottat is megjárt Máthé Dominik, Rosta Miklós vagy Szita Zoltán, akik utolsó korosztályos világversenyükön biztosan szeretnének valami nagyot alakítani.

FÉRFI U21-ES VILÁGBAJNOKSÁG
Helyszín: Vigo és Ponteverda (Spanyolország)
Időtartam: július 15-28.
A magyar válogatott csoportellenfelei: Portugália, Horvátország, Brazília, Bahrein, Koszovó

Újabb tornagyőzelmet könyvelhetett el az ezúttal Macedóniában győztes ifjúsági válogatott Forrás: Tiby Handball
Újabb tornagyőzelmet könyvelhetett el az ezúttal Macedóniában győztes ifjúsági válogatott Forrás: Tiby Handball

A fiú ifjúsági válogatott egyik csapat ellen sem esélytelen  •  Forrás: Tiby Handball

A juniorokhoz hasonlóan új szövetségi edzővel vágtak neki az évadnak az ifjúságiak is, Kárpáti Krisztián munkáját ráadásul a korábbi világklasszis balszélső Pásztor István segíti másodedzőként.

A csapat a szezon során mármegmutatta, hogy nagy eredményekre lehet képes, miután ősszel Párizsban legyőzte a franciák korosztályos együttesét, majd nem sokkal később Macedóniában is tornát nyert. Az esélyeket talán úgy lehet a legjobban megfogalmazni, ahogyan azt Kárpáti is tette: ez a csapat bárkit képes legyőzni, de még elég sok együttestől ki is tud kapni.

FIÚ U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG
Helyszín: Szkopje (Észak-Macedónia)
Időtartam: augusztus 6-18.
A magyar válogatott csoportellenfelei: Svédország, Franciaország, Egyiptom, Tajvan, Kanada

Első nagy nemzetközi tornájára készül a nyáron a fiú serdülőválogatott. Kopornyik Zsolt együttese Göteborgba, a nyílt U17-es Európa-bajnokságra utazik, amelyen elsősorban a tapasztalatszerzés a feladata, miután ebben a korban még egyértelműen a csapat építése, a nemzetközi porondhoz alkalmazkodás áll előtérben.

FIÚ U17-ES NYÍLT EURÓPA-BAJNOKSÁG
Helyszín: Göteborg (Svédország)
Időtartam: július 1-5.
A magyar válogatott csoportellenfelei: Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Finnország, Belgium

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik