Kézilabda: kihidették, kik voltak 2018 legjobb fiataljai

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.14. 10:48
Címkék
A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

B. V. – utanpotlassport.huKétezer-tizennyolc szinte kizárólag jó emlékeket hagyott a korosztályos kézilabdasportban. A leány utánpótlás-válogatottak taroltak a nyári eseményeken: a juniorok megnyerték a debreceni világbajnokságot, a serdülők a nyílt Eb-n győztek Göteborgban, az ifjúságiak pedig másodikok lettek a lengyelországi vb-n. Eközben a fiúegyüttesek is helyt álltak, a kontinensviadalon mindkét gárda kiharcolta az egyenes ági világbajnoki kvalifikációt.B. V. – utanpotlassport.huKétezer-tizennyolc szinte kizárólag jó emlékeket hagyott a korosztályos kézilabdasportban. A leány utánpótlás-válogatottak taroltak a nyári eseményeken: a juniorok megnyerték a debreceni világbajnokságot, a serdülők a nyílt Eb-n győztek Göteborgban, az ifjúságiak pedig másodikok lettek a lengyelországi vb-n. Eközben a fiúegyüttesek is helyt álltak, a kontinensviadalon mindkét gárda kiharcolta az egyenes ági világbajnoki kvalifikációt.

 

Háfra Noémit 2018-ban is a legjobb juniorkorú kézilabdázónak választották Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen
Háfra Noémit 2018-ban is a legjobb juniorkorú kézilabdázónak választották Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Háfra Noémit 2018-ban is a legjobb juniorkorú kézilabdázónak választották • Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

 

Így természetesen valamennyi korosztályban nagy volt a versengés az év legjobbja posztért, de a hazai sportági szövetségben meghozták a döntést. A női juniorválogatott balátlövője, Háfra Noémimevédte címét, hiszen 2017 után is ő kapta meg az elismerést. A hazai rendezésű U20-as vb-n vezére volt az aranyérmes csapatnak, a felnőttválogatottban többször is emlékezetes produkcióval rukkolt ki a felnőtt Európa-bajnokságon, az FTC-vel pedig a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is remekelt.

A férfimezőnyben Máthé Dominik emelkedett ki a leginkább a juniorkorosztályban: a Balatonfüredi KSE 19 éves jobbátlövője a második helyen végzett a júliusi szlovéniai Eb góllövőlistáján, s az őszi szezon során a Balatonfüredben is meghatározó játékossá vált. Ezek után az sem meglepő, hogy bekerült a felnőttválogatott világbajnoki keretébe, és jelenleg is bevetésre vár a német-dán közös rendezésű tornán.

A legtöbb kézilabdázó az egész pályafutása alatt nem jut el világbajnoki döntőbe, Kácsor Grétának, a Váci NKSE 18 éves átlövőjének ez bő egy hónapon belül kétszer is sikerült. Előbb a debreceni junior vb-n győztes csapatban játszott kiválóan, majd augusztusban a negyeddöntőtől kezdve a lengyelországi ifjúsági világbajnokságon erősítette a később ezüstérmes nemzeti együttest. Emellett pedig egyre nagyobb szerep hárul rá az NB I-es Vácban, Háfrához hasonlóan ő is címet védett az év ifjúsági kézilabdázójaként.

A fiúk között az U19-es válogatott kapusa, Győri Kristóf lett a befutó. A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia játékosa fontos szereplője volt a horvátországi Eb-n a tizedik helyen záró alakulatnak, a Balaton-partiakkal májusban ifjúsági bajnoki címet ünnepelhetett, az őszi szezonban meg az NB I-es Mezőkövesd vette kölcsön, így az elmúlt hónapokban már a felnőttélvonalban is lehetőséget kapott.

A serdülőmezőnyben a Győri Audi ETO serdülő Eb-aranyérmes játékosa, Farkas Johanna, illetve az FTC már a felnőtt NB I-ben is bemutatkozott irányítója Lukács Péter nyert. Hirdettek győzteseket a strandkézilabdázók között is. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát is megjárt két ifjúsági válogatott csapatkapitány, Simon Kristóf és Benzsay Rebeka kapta meg az elismerést, utóbbi júniusban korosztályos Eb-címet is ünnepelhetett a válogatottal.

2018 LEGJOBB UTÁNPÓTLÁSKORÚ KÉZILABDÁZÓI:
Juniorok

Férfiak:
Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE)
Nők: Háfra Noémi (FTC)
Ifjúságiak
Fiúk: Győri Kristóf (Mezőkövesdi KC)
Leányok: Kácsor Gréta (Váci NKSE)
Serdülők
Fiúk: Lukács Péter (FTC)
Leányok: Farkas Johanna (Győri Audi ETO)
Strandkézilabda
Fiúk: Simon Kristóf (PLER-Budapest)
Leányok: Benzsay Rebeka (Szentendrei NKE)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik