Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Kétéves kőkemény munka előtt áll a női junior kézilabda-válogatott. Ezt az együttes szövetségi edzője, Golovin Vlagyimir mondta, aki szeptemberben vette át a társaság irányítását a nyári ifi vb-n elért ezüstérem után leköszönő Bohus Beától. A párhuzamosan az MTK Budapestet is irányító szakvezető márciusban került a nyáron később aranyérmes U20-as alakulat élére. Ezúttal kicsit több ideje van a munkára, amelyet már el is kezdett új társulatával. Felkészülési meccseket játszanak az NB I-es csapatokkal, nemrégiben pedig Ausztriában vendégeskedtek, ahol előbb 26–20-ra, majd 34–23-ra verték a „szomszéd” korosztályos nemzeti csapatát.

Golovin Vlagymir a nyári junior-világbajnoki aranyérem után újabb korosztályos csapatot vezetne a csúcsra Forrás: MKSZ

Golovin Vlagymir a nyári junior-világbajnoki aranyérem után újabb korosztályos csapatot vezetne a csúcsra  •  Forrás: MKSZ

– Nehéz örökséget vettek át közösen az együttessel. Milyenek a benyomások három hónap után?

– Felemás képet kaptam eddig, négyszer találkoztunk a csapattal. Próbáltunk olyan játékosokat behívni, akiknek az elődeim kevesebb lehetőséget adtak, meg akartuk nézni, ők mire képesek a klubjukból kiszakítva edzés- és meccsszituációban. Voltak kellemes, pozitív meglepetések, és akadtak olyan dolgok is, amiket ki kell javítanunk. De végülis ez az, amiért itt vagyunk.

– Miben látott kevesebbet a csapattól? Milyen területeken lenne szükség előrelépésre?

– Nagyon tehetséges, technikailag jól képzett játékosaink vannak. Ugyanakkor az eddigi mérkőzéseken azt tapasztaltuk, hogy nem lépnek pályára elég magas hőfokú meccsen, a korosztályos bajnokságokban meg nem kapnak annyi ingert, ami a fejlődésüket elősegítené. Ezért arra lenne szükség, hogy idővel többen is stabil NB I-es kézilabdázókká váljanak, ahogyan az előző juniorválogatottban is történt. Akkor Háfra Noémi, Lakatos Rita, Klujber Katrin komoly élvonalbeli tapasztalattal a háta mögött vezér tudott lenni. A mostani csapatból Kácsor Gréta bizonyított igazán az élvonalban. Azt remélem, idővel egyre többen felnőnek mellé.

– Össze lehet hasonlítani a jelenlegi gárdát a nyáron vb-aranyérmes társasággal?

– Nehéz mérlegre tenni a két együttest. Ebben a korban a két év rengeteget számít. Most a legfontosabb, hogy minél hamarabb felvegyük azt a ritmust, amire a nemzetközi juniormezőnyben szükség van. Ebben biztosan segítenek majd az NB I-es felkészülési meccsek. Ugyanis a célunk az, hogy a nyári hazai rendezésű Európa-bajnokságra készen álljunk.

– A nyáron világbajnok juniorválogatottból három játékos is bekerült Kim Rasmussen Európa-bajnoki keretébe. Mennyire látja örömtelinek, hogy a fiatalok is szóhoz jutnak Franciaországban?

Nagyon fontos. Lehet, még kicsit korai az ő szerepeltetésük, hiszen óriási szintlépés vár rájuk a korosztályos világversenyek után. De folyamatos teljesítményükkel bizonyították, hogy akár a legmagasabb szinten is képesek megállni a helyüket, s olyan helyzet adódott a válogatottban, amikor lehetőséget kaptak. Bízom benne, hogy élnek is vele.

Most ők készültek
Kapusok: Csapó Kincső (Dunaújvárosi KKA), Szabó Dóra (DVSC Schaeffler), Tóth Nikolett (Győri Audi ETO)
Balszélsők: Háfra Luca (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Natalie (Érd), Stranigg Zsófia (MTK Budapest)
Balátlövők: Kácsor Gréta (GVM-Europe Vác), Szilovics Fanni (Győri Audi ETO), Vámos Petra (NEKA)
Irányítók: Borgyos Panna (DVSC-Schaeffler), Pál Tamara (Győri Audi ETO), Kellermann Dóra (Győri Audi ETO)
Beállók: Ács Bianka (Győri Audi ETO), Varga Emőke (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Afentaler Sára (Győri Audi ETO), Albek Anna (HIB Handball Graz – osztrák)
Jobbszélsők: Arany Rebeka (DVSC-Schaeffler), Bánfai Kíra (MTK Budapest)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport