Férfi kézi: ifj. Rosta Miklós izgatott a bemutatkozás előtt

Vágólapra másolva!
2019.04.09. 19:31
Címkék
A januári felnőtt vb-n bemutatkozott Máthé Dominik és Szita Zoltán után újabb fiatal, még utánpótláskorú játékos kapja meg a lehetőséget a felnőtt férfi kézilabda-válogatottban: a Grundfos Tatabánya 20 éves beállósa, ifj. Rosta Miklós egyelőre kissé izgatott a bemutatkozás előtt, mégis bízik benne, hogy győzelemmel kezdi szereplését a „nagyok” között.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Két és fél hónap telt el a magyar válogatott tizedik helyével zárult, felnőtt férfi kézilabda-világbajnokság óta, és újra munkában a csapat. És nem meglepő módon megfiatalított kerettel készül a Csoknyai István, Vladan Matics edzőpáros az oroszok elleni dupla Eb-selejtezőre: három juniorkorú játékos, Máthé Dominik, Szita Zoltán és ifj. Rosta Miklós.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Két és fél hónap telt el a magyar válogatott tizedik helyével zárult, felnőtt férfi kézilabda-világbajnokság óta, és újra munkában a csapat. És nem meglepő módon megfiatalított kerettel készül a Csoknyai István, Vladan Matics edzőpáros az oroszok elleni dupla Eb-selejtezőre: három juniorkorú játékos, Máthé Dominik, Szita Zoltán és ifj. Rosta Miklós.

Az utóbbi, a Grundfos Tatabánya 20 esztendős beállósa ráadásul a felnőttek között első ízben húzhatja magára a címeres mezt, s ezzel 130-szoros válogatott, egyébként korábban azonos poszton szereplő édesapja nyomába eredhet.

Ifj. Rosta Miklós izgatott, de dupla sikerrel kezdené felnőtt-válogatott pályafutását Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Ifj. Rosta Miklós izgatott, de dupla sikerrel kezdené felnőtt-válogatott pályafutását Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Ifj. Rosta Miklós izgatott, de dupla sikerrel kezdené felnőtt-válogatott pályafutását  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

„Természetesen nagyon izgatott vagyok a bemutatkozás előtt – mondta 203 cm magasra nőtt játékos az együttes keddi edzése előtt.A korosztályos csapatok után jó itt lenni a nagyválogatottban, és abban bízom, hogy ez a jövőben még sokszor megadatik. Na, meg abban is, hogy hasznára leszek a csapatnak.”

A válogatott először csütörtökön Asztrahányban, majd vasárnap Érden találkozik az orosz gárdával. És bár több, mint valószínű, hogy az Európa-bajnokságra mindkét együttes eljut, nagyon is komolyan veszik a mérkőzést.

„Talán mondani sem kell, minden meccsbe úgy megyünk bele, hogy győzni szeretnénk. De az orosz nagyon jó csapat, kint biztosan nem lesz könnyű dolgunk. A célunk, hogy a hazai találkozót mindenképpen megnyerjük.”

A válogatott fiataljai közül az elmúlt hónapokban valamennyien az EHF-kupa csoporkörében szerepeltek, ami hátrányt semmiképpen nem jelent az újabb megméretések előtt.

„Azt gondolom, hogy segíthet, mert valamennyien plusz nemzetközi rutint szereztünk, még ha csak néhány mérkőzésről is van szó. Ezeken a magas hőfokú mérkőzéseken tapasztaltakat próbáljuk hasznosítani a válogatottban is.”

A nyártól a Bajnokok Ligája-résztvevő MOL-Pick Szeged csapatát erősítő játékosra még a juniorválogatottban is várnak feladatok: Máthé Dominikkel és Szita Zoltánnal együtt pályafutásuk utolsó korosztályos tornájára, a júliusi spanyolországi U21-es világbajnokságra készülnek.

„Tavaly nyáron véget ért az Európa-bajnokság, mi már másnap a vébére készültünk, és így teszünk egész évben. Úgy látom, jó csapatunk van, tehetséges játékosokkal, és azt remélem, idővel egyre többen kapunk lehetőséget a felnőttválogatottban is.”

Dupla rangadó
Április 11., csütörtök: Oroszország–Magyarország, 17.30
Április 14., vasárnap: Magyarország–Oroszország, 16
A felnőtt férfi kézilabda-válogatott kerete az oroszok ellen
Kapusok: Mikler Roland (Telekom Veszprém), Székely Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Vasic Marko (Csurgói KK)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Ferencváros), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: Szöllősi Balázs (Balatonfüredi KSE), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya)
Beállók:Rosta Miklós (Grundfos Tatabánya), Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők:Szita Zoltán (Balatonfüredi KSE), Ligetvári Patrik (CB Ademar Leon, spanyol)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik